Régió

Érsekújvár dinamikus fejlesztését 2022-ben is folytathatják

Érsekújvár | A járványhelyzet sem fékezte meg Érsekújvárban a különféle városfejlesztési és városszépítési tervek megvalósítását. A 2022-es évi költségvetés, melyet december 27-én hagyott jóvá a testület, azt bizonyítja, hogy Érsekújvárban folytatják az utak átfogó felújítását, a főtér rekonstrukcióját, a Szigeten lévő sportpálya korszerűsítését.
author
Száz Ildikó

2021. december 28. 11:49

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvételei

Kiegyenlített büdzsé

A bevételi és a kiadási tétel egyaránt 37 103 600 euró, és hitelfelvétellel is számol a város, részben ebből fedezi a pályázati pénzből megvalósuló beruházások önrészét. Tőke jellegű befektetésekre 2022-ben csaknem 7 millió eurót szánnak a járási székhelyen, ami két millió euróval több, mint ebben az évben. Tőke jellegű bevételből 37 550 euróra számít a város, adóból származó bevételből 18 420 831 euróra, a folyó kiadásokra 28 940 234 eurót fordítanak a járási székhelyen. A városi utak felújítására jövőre 1,2 millió eurót szánnak, jórészt hitelből. Folytatnák a kerékpárutak kiépítését a városban, pályázati pénzből fedeznék a kiadásokat, a 230 927 eurós beruházás önrésze 11 546 euró. A főtér felújításának második fázisa 600 ezer eurót emésztene fel. Marián Balogh független képviselő a költségvetési vitában kiemelte, hogy be kellene vonni a lakosokat is a főtér új arculatának megtervezésébe. A város vezetése korábban már kiállította a városháza csarnokában a látványterveket, melyeket véleményezhettek a lakosok. Jelenleg a plébániatemplom előtt zajlanak az átépítési munkálatok, ahonnan eltávolították a régi szökőkutat.


 

Folytatják a konténerek lefedését

Egyesek jó és hatékony döntésnek tartják a lakóházaknál lévő szeméttárolók lefedését, de néhány képviselőnek nem tetszik az ötlet. Elsősorban azt nehezményezik, hogy az új fedőket nem lehet lakatra zárni, kóddal ellátni. A város vezetése eddig több mint 2 millió eurót fordított a konténerek korszerű lefedésére, és jövőre az 1100 literes szeméttárolók további modernizálására ismét jelentős összeget szán. Még mindig akadnak városrészek, például a régi kórháznál lévő lakótelepen, ahol egyes lakóközösségek kérik a szeméttárolók mielőbbi lefedését a várostól. A városi Novovital cég jövő évi költségvetéséből jut pénz a termálfürdő korszerűsítésére, a játszótér bekerítésére, új elárusító stand építésére. A Ganczner László sportpályán 40 ezer eurót fordítanak új öltözők építésére. A költségvetési vita során a legtöbb képviselő a Sziget parkerdőben lévő sportlétesítmény felújítása kapcsán szólalt fel. Ladislav Borbély nehezményezte, hogy a 2022-es büdzsében az öltözők felújítására 120 ezer eurót szánnak, holott egy jócskán megroggyant épületben találhatók. Azt javasolta, hogy inkább a felújított lelátó mögött épüljenek új öltözők a helyi sportolók számára. A Szigeten a nyugdíjasok taván csónakázhatnának a pihenni vágyó családok, csónakvásárlásra 40 ezer eurót különítettek el.

Ersekujvar

 

Megújul a Fogd bástya

Kiderült az is, hogy a büdzsé tartalékalapjából a Hősök terének és a Mezőgazdasági utcának az útjait újítanák fel. A város kulturális és sportéletének, valamint a szociális szolgáltatások támogatására több mint 600 ezer euró jut jövőre. Játszótereket, homokozókat, jelzőlámpákat újítanak fel egyes városrészekben és 100 ezer euró jut a Fogd bástya rekonstrukciójára, melyet az egykori Ernő bástya helyén emeltek. A lakosok és civil szervezetek pályázatainak támogatására 20 ezer eurót különítettek el a participatív költségvetésben. Lukáš Štefánik alpolgármester a hétfőn elfogadott költségvetés kapcsán megjegyezte, hét éve olyan dinamikus fejlesztés zajlik a városban, amire eddig nem volt példa. Štefánik nehezményezte, hogy a megannyi új beruházás ellenére mindig akadnak olyanok, akik csak bírálni és szidalmazni képesek a várost.

Érsekújvár

Érsekújvár nagyobb kulturális és sportszervezetei a testület határozata alapján havi lebontásban kapják meg a működésükhöz elengedhetetlen támogatást, míg a testület nem dönt a teljes összegről.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Matovič különadót vetne ki a Slovnaftra: drágább lesz a benzin?

VIDEÓ: Súlyos baleset Galánta és Diószeg között – autóbusz és kamion ütközött
Frissítve

VIDEÓ: Súlyos baleset Galánta és Diószeg között – autóbusz és kamion ütközött (+FOTÓK!)

ds

Változás a gyógyszertárakban: Ezért már nem kell orvoshoz mennie!

f

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

koronavírus

Több mint kétszázzal nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 7-en elhunytak

d

Putyin valóban súlyosan beteg – állítja egy kém

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.