Régió

Érett vegyes kar lett a Pöttyösből

Alsószeli. Negyvenedik születésnapját ünnepli május 2-án az Alsószeli Magyar Dalkör. Kettős ünnep lesz, megemlékeznek arról is, hogy 20 esztendeje tart a magyarországi testvérközség, Csátalja énekkarával kötött barátság. Ennek megfelelően közös műsorral ünnepelnek az alsószeli kultúrházban.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2009. április 28. 21:00

GAÁL LÁSZLÓ

A dalkör történetéről Szabados László nyugdíjas tanítóval, a csoport vezetőjével beszélgettünk. A dalkör női karként indult, a Nőszövetség keretében működő Barátnők Klubja mellett jött létre 1969-ben, egy lelkes szervező, Mészáros Gizella kezdeményezésére. Kezdetben az asszonyok pöttyös blúzban léptek fel, ezért Pöttyösnek is nevezték az énekkart. Aztán 1971-ben egy egész estét betöltő műsort szerveztek, ahol cigányzene kíséretével nótákat adtak elő. Ehhez férfiak is kellettek. A női karhoz a Csemadok férfi kórusa csatlakozott, és 1974-ben már a Tavaszi szél… versenyen is közösen indultak. A közös énekkart a nyolcvanas években nevezték át Alsószeli Magyar Dalkörnek.

„Azért nem népdalkörnek, mert nemcsak népdalokat, hanem magyar nótákat is nagyon szívesen énekelünk” – magyarázza Szabados László, aki 1970-ben került kapcsolatba a karral. A felsőszeli alapiskola énekkarát vezette, s mint szakembert kérték fel az asszonyok, hallgassa meg őket. Azóta szívvel-lélekkel részt vesz az énekkar életében.

Jelenleg 18-20 taggal szerepel a dalkör, de volt olyan időszak, hogy negyvenen is voltak. A 40 év alatt 134-en tevékenykedtek a körben. Pukkai Ilonka néni például a megalakulás óta énekel, a férfiak közül pedig Pukkai Tibor annak idején gyerekként, az édesanyja mellett kezdte a szereplést. A Dalkör oszlopos tagja a falu polgármestere, Seres Lajos is, aki szintén családi hagyományt visz tovább: az édesanyja ott volt az alapítók között.

A legemlékezetesebb szereplésekként a Tavaszi szél… népdalversenyeken való részvételt említi a dalkör vezetője. 1996-ban a csátaljai népdalkör vendégeként részt vehettek a Duna Menti Népek Folklórfesztiválján. Többször szerepeltek Budapesten, a Magyarok Világszövetsége rendezvényein. Most május elsején a másik magyarországi testvérközség, Pannonhalma meghívására szerepelnek az Unió Napja című rendezvényen.

Több kitüntetést és díjat is magáénak mondhat a dalkör. Ezek közül Szabados László a Faluért díjat tartja a legbecsesebbnek, amellyel negyvenéves munkájukat ismerte el a helyi önkormányzat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)

Feszültség a Szövetségben a szankciók miatt

Romana Tabák

Tabák bár beismerte, hogy megütötte Cigánikovát, máshogy emlékszik a történtekre

J Kaczynski

Miről szól valójában a lengyel jóvátételi követelés?

közúti baleset

Felkavaró videóval figyelmeztet a rendőrség egy fontos szabályra

Miloš Zeman

Zeman: Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.