Érett vegyes kar lett a Pöttyösből

<p>Alsószeli. Negyvenedik születésnapját ünnepli május 2-án az Alsószeli Magyar Dalkör. Kettős ünnep lesz, megemlékeznek arról is, hogy 20 esztendeje tart a magyarországi testvérközség, Csátalja énekkarával kötött barátság. Ennek megfelelően közös műsorral ünnepelnek az alsószeli kultúrházban.</p>

GAÁL LÁSZLÓ

A dalkör történetéről Szabados László nyugdíjas tanítóval, a csoport vezetőjével beszélgettünk. A dalkör női karként indult, a Nőszövetség keretében működő Barátnők Klubja mellett jött létre 1969-ben, egy lelkes szervező, Mészáros Gizella kezdeményezésére. Kezdetben az asszonyok pöttyös blúzban léptek fel, ezért Pöttyösnek is nevezték az énekkart. Aztán 1971-ben egy egész estét betöltő műsort szerveztek, ahol cigányzene kíséretével nótákat adtak elő. Ehhez férfiak is kellettek. A női karhoz a Csemadok férfi kórusa csatlakozott, és 1974-ben már a Tavaszi szél… versenyen is közösen indultak. A közös énekkart a nyolcvanas években nevezték át Alsószeli Magyar Dalkörnek.

„Azért nem népdalkörnek, mert nemcsak népdalokat, hanem magyar nótákat is nagyon szívesen énekelünk” – magyarázza Szabados László, aki 1970-ben került kapcsolatba a karral. A felsőszeli alapiskola énekkarát vezette, s mint szakembert kérték fel az asszonyok, hallgassa meg őket. Azóta szívvel-lélekkel részt vesz az énekkar életében.

Jelenleg 18-20 taggal szerepel a dalkör, de volt olyan időszak, hogy negyvenen is voltak. A 40 év alatt 134-en tevékenykedtek a körben. Pukkai Ilonka néni például a megalakulás óta énekel, a férfiak közül pedig Pukkai Tibor annak idején gyerekként, az édesanyja mellett kezdte a szereplést. A Dalkör oszlopos tagja a falu polgármestere, Seres Lajos is, aki szintén családi hagyományt visz tovább: az édesanyja ott volt az alapítók között.

A legemlékezetesebb szereplésekként a Tavaszi szél… népdalversenyeken való részvételt említi a dalkör vezetője. 1996-ban a csátaljai népdalkör vendégeként részt vehettek a Duna Menti Népek Folklórfesztiválján. Többször szerepeltek Budapesten, a Magyarok Világszövetsége rendezvényein. Most május elsején a másik magyarországi testvérközség, Pannonhalma meghívására szerepelnek az Unió Napja című rendezvényen.

Több kitüntetést és díjat is magáénak mondhat a dalkör. Ezek közül Szabados László a Faluért díjat tartja a legbecsesebbnek, amellyel negyvenéves munkájukat ismerte el a helyi önkormányzat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?