Régió

Emléktábla Radványi Géza tiszteletére

Emléktáblát helyeztek el Radványi Géza világhírű filmrendező tiszteletére a Mészáros utca 35 szám alatti Grosschmid-ház falán.KassaRadványi Géza Márai Sándor öccse volt, Márai emléktáblája 25 éve került fel a család egykori házának falára.Az ünnepségen jelen volt D.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 27. 19:00

Emléktáblát helyeztek el Radványi Géza világhírű filmrendező tiszteletére a Mészáros utca 35 szám alatti Grosschmid-ház falán.

Kassa

Radványi Géza Márai Sándor öccse volt, Márai emléktáblája 25 éve került fel a család egykori házának falára.

Az ünnepségen jelen volt D. Jáky Judit, a Grosschmid család budapesti leszármazottja és Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja is. „A Grosschmid család tagjaként vagyok itt, Grosschmid Géza a dédnagyapám volt. A nagymamám, Grosschmid Kató volt az egyetlen leánygyermek a három fiú: Sándor, Géza és Gábor mellett. Ez a család volt az, amelyik Kassának, a magyarságnak, Európának és a világnak adta azt a két zseniális tehetségű embert, akiket Márai Sándor és Radványi Géza néven ismertek a nagyvilágban” – mondta beszédében D. Jáky Judit. Hozzátette, Radványi Géza 1948-ban kényszerült emigrációba, éppen akkor, amikor a Velencei Filmfesztiválon a Valahol Európában című filmje díjat nyert. Később Párizsban, Rómában, Münchenben élt. Ott készültek későbbi filmjei is, de D. Jáky Judit azt mondta, a szíve Kassán maradt.

Radványi Géza Kossuth-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró 1907. szeptember 26-án született Kassán. A világ számos részén tanított és forgatott. Utolsó napjait Budapesten töltötte, 1986. november 26-án hunyt el.

Önnek ajánljuk

Laza, mint a Riga-lánc

Megunta az örökös nyaralást és visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában

Két motoros ütközött egymásnak a Losonci járásban

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Másfél évtizede nem volt olyan gyenge a húsvéthétvége az amerikai mozikban, mint idén

SOROZATDARÁLÓ: Rabok legyünk vagy szabadok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?