Régió

Emléktábla Radványi Géza tiszteletére

Emléktáblát helyeztek el Radványi Géza világhírű filmrendező tiszteletére a Mészáros utca 35 szám alatti Grosschmid-ház falán.KassaRadványi Géza Márai Sándor öccse volt, Márai emléktáblája 25 éve került fel a család egykori házának falára.Az ünnepségen jelen volt D.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 27. 19:00

Emléktáblát helyeztek el Radványi Géza világhírű filmrendező tiszteletére a Mészáros utca 35 szám alatti Grosschmid-ház falán.

Kassa

Radványi Géza Márai Sándor öccse volt, Márai emléktáblája 25 éve került fel a család egykori házának falára.

Az ünnepségen jelen volt D. Jáky Judit, a Grosschmid család budapesti leszármazottja és Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja is. „A Grosschmid család tagjaként vagyok itt, Grosschmid Géza a dédnagyapám volt. A nagymamám, Grosschmid Kató volt az egyetlen leánygyermek a három fiú: Sándor, Géza és Gábor mellett. Ez a család volt az, amelyik Kassának, a magyarságnak, Európának és a világnak adta azt a két zseniális tehetségű embert, akiket Márai Sándor és Radványi Géza néven ismertek a nagyvilágban” – mondta beszédében D. Jáky Judit. Hozzátette, Radványi Géza 1948-ban kényszerült emigrációba, éppen akkor, amikor a Velencei Filmfesztiválon a Valahol Európában című filmje díjat nyert. Később Párizsban, Rómában, Münchenben élt. Ott készültek későbbi filmjei is, de D. Jáky Judit azt mondta, a szíve Kassán maradt.

Radványi Géza Kossuth-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró 1907. szeptember 26-án született Kassán. A világ számos részén tanított és forgatott. Utolsó napjait Budapesten töltötte, 1986. november 26-án hunyt el.

Önnek ajánljuk

Jakubík és Gacsal: „Nem tudjuk, mi történt”

Európai programot!

Kiska pártja szerint Pellegrini az állam ellen vét, ha nem tesz semmit

Lubyová: Az oktatási tárcánál mindig van pénztartalék

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Felszámolt temetők VII. / Szarajevó

Magyar arany a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?