Régió

Emléktábla Radványi Géza tiszteletére

Emléktáblát helyeztek el Radványi Géza világhírű filmrendező tiszteletére a Mészáros utca 35 szám alatti Grosschmid-ház falán.KassaRadványi Géza Márai Sándor öccse volt, Márai emléktáblája 25 éve került fel a család egykori házának falára.Az ünnepségen jelen volt D.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 27. 19:00

Emléktáblát helyeztek el Radványi Géza világhírű filmrendező tiszteletére a Mészáros utca 35 szám alatti Grosschmid-ház falán.

Kassa

Radványi Géza Márai Sándor öccse volt, Márai emléktáblája 25 éve került fel a család egykori házának falára.

Az ünnepségen jelen volt D. Jáky Judit, a Grosschmid család budapesti leszármazottja és Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja is. „A Grosschmid család tagjaként vagyok itt, Grosschmid Géza a dédnagyapám volt. A nagymamám, Grosschmid Kató volt az egyetlen leánygyermek a három fiú: Sándor, Géza és Gábor mellett. Ez a család volt az, amelyik Kassának, a magyarságnak, Európának és a világnak adta azt a két zseniális tehetségű embert, akiket Márai Sándor és Radványi Géza néven ismertek a nagyvilágban” – mondta beszédében D. Jáky Judit. Hozzátette, Radványi Géza 1948-ban kényszerült emigrációba, éppen akkor, amikor a Velencei Filmfesztiválon a Valahol Európában című filmje díjat nyert. Később Párizsban, Rómában, Münchenben élt. Ott készültek későbbi filmjei is, de D. Jáky Judit azt mondta, a szíve Kassán maradt.

Radványi Géza Kossuth-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró 1907. szeptember 26-án született Kassán. A világ számos részén tanított és forgatott. Utolsó napjait Budapesten töltötte, 1986. november 26-án hunyt el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.