Régió

Érsekújvár elutasította a török ajándékot

Érsekújvár | Egy Koránból vett idézettel díszített török kút állt volna az érsekújvári Majzon téren. A kutat a török nagykövetség ajándékozta volna a városnak a szlovák–török barátság jelképeként, ám a testület elutasította a javaslatot.
Száz Ildikó

2020. január 4. 13:00

Érsekújvár
- Képarchívum

Egyetlen képviselő sem szavazta meg a legutóbbi önkormányzati ülésen azt a javaslatot, hogy a város elfogadja a török nagykövetség ajándékát. A mintegy 100 ezer eurót érő török kút a tervrajzok alapján 3,6 x 3,6 méter alapterületű és több mint 4,3 méter magas lett volna, ólomborítású tetővel. Az épületet egy Koránból vett idézet díszítette volna a víz tisztaságáról mint isteni ajándékról. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, az ajándékozás ötlete akkor merült fel, amikor a török nagykövetség küldöttsége meglátogatta Érsekújvárt.

A diplomáciai látogatás során felmerült, hogy háromszáz év múltán ilyen módon kérnének bocsánatot a török elnyomásért. A tizenhetedik században mintegy huszonkét évig török fennhatóság alatt volt Érsekújvár. 1663 augusztusában kezdték meg az érsekújvári vár ostromát a törökök, felégették a váralját, és elpusztították a környéket. Ekkor pusztult el Lék, Gúg és Nyárhíd, azok az ősi települések, melyek határában később megépült a város. A törökök a Forgách, Zserotin és Frigyes bástyákat támadták, melyek gyengén voltak erődítve, az ostromló sereg teljes száma meghaladta a 100-120 ezer főt. A várat a törökök szeptember 26-án vették birtokukba. A Szent Adalbert-plébániatemplomot török minaretté alakították át, a református templomot nagymecsetté. A katolikus templom képeit, szobrait és egyéb műkincseit kidobták és megsemmisítették. A ferencesek rendjének kolostorát a törökök laktanyának, a templomot lőpor- és élelmiszerraktárnak használták. Érsekújvárban ritkaság, hogy az ellenzéki képviselők valamiben egyetértsenek a többi képviselőtársukkal, ezúttal azonban nem akadt egyetlen egy városatya sem, aki szívesen látta volna a török kutat a Majzon tér díszeként. 

Akadtak képviselők, akik azt javasolták, hogy fogadja el a város önkormányzata a 100 ezer eurós ajándékot készpénz formájában, és egy saját elképzelésének megfelelő, szlovák–török barátságot jelképező emlékművet emeljen, de ezt a javaslatot sem támogatta a testület.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hókásásak a belvárosi utak Pozsonyban

Hókásásak a belvárosi utak Pozsonyban

koronavírus

Koronavírus – Több mint nyolcezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 84-en elhunytak

Nem okozott jelentősebb fennakadásokat a reggeli havazás Pozsonyban

Tömegközlekedés – Nem okozott jelentősebb késéseket a reggeli havazás Pozsonyban

D. Ferenc

Életfogytiglanra ítélhetik Alsóhatár polgármesterét

GA-tesztelés

Tovább romlott a járványhelyzet a Galántai járásban

termálfürdő

Termálfürdő fejlesztés – az állami főépítész közbelépett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.