Régió

Elsőként a kertváros rész lakóit motiválnák a szemét osztályozására

Érsekújvár | Hosszúra nyúlt a vita, de semmilyen eredményt nem hozott a legutóbbi önkormányzati ülésen a szemétdíjat szabályozó általános érvényű rendelet módosítását illetően. Az érsekújvári képviselők nyár óta nem tudnak közös nevezőre jutni ebben a témában.
Száz Ildikó

2020. november 27. 15:00

Érsekújvár

A kommunális hulladék elszállításával kapcsolatban több módosító javaslat hangzott el a császári-királyi lovardában tartott tanácskozáson.

Alig húsz százalék szeparál 

2012-től nem emelték a szemétdíjat a járási székhelyen, emiatt a városnak több, mint évi félmillió euró többletkiadása van a szemét elszállításával. Ha minden ezzel kapcsolatos kiadást a város lakosaira hárítanának, akkor évi 43 euró szemétdíjat kellene kérniük a lakosoktól. Nyolc évvel ezelőtt egy lakos évente 324 kilogramm szemetet produkált, 2019-ben már évi 435 kilogrammot. Az eredetileg beterjesztett városi rendelet alapján egységesen évi 12 euróval emelnék a szemétdíjat a járási székhelyen. Érsekújvárban évi 23 eurót fizetnek a hulladék elszállításáért a lakosok. A novemberi ülésen elhangzott, hogy Érsekújvárban a háztartási hulladékot a lakosok nem egész húsz, csupán mintegy 16-18 százaléka osztályozza. Egyfajta motivációs eszköz lehet, hogy a járási székhelyen lakók a gyűjtőudvarban jövő évtől évi 250 kilogramm helyett évi 500 kilogramm hulladékot adhatnának le ingyenesen, ha állandó lakhelyük van a városban. 

QR-kód bevezetése

Ivan Katona független képviselő hangsúlyozta, már hosszabb ideje érzékeli a városban, hogy igazából semmi sem történik a hulladékgazdálkodást illetően. A lakosokat nem ösztönzik kellőképpen a szemét osztályozására. Más képviselőtársaihoz hasonlóan javasolta a QR-kód bevezetését, elsőként a kertvárosrészben lévő családi házaknál. Kiderülhetne, hogy valóban szükséges-e hetente egyszer elszállítani a szemetet, vagy elegendő kéthetente. Lukáš Štefánik alpolgármester szerint nem biztos, hogy jó megoldás, mert ez újabb kiadásokkal terhelné a városi büdzsét. Peter Podbehlý független képviselő a számok tükrében is bemutatta a kertvárosban javasolt módosítását. „Érsekújvárban mintegy 3200 családi ház van, egy 120 literes kuka elszállításáért 1,46 eurót fizetnek a lakosok minden alkalommal. Ha két euróra emelnénk az elszállítási díjat, talán meggondolnák az érsekújváriak, hogy 52 alkalommal szállítsák el tőlük a szemetet 104 euróért, vagy beérnék azzal, hogy kéthetente viszik el a szemetet, és csak 52 eurót fizetnek. Jaromír Valent képviselő, a Brantner cég ügyvezető igazgatójaként reagált a javaslatra, mondván, ennél jóval bonyolultabb problémáról van szó, mert a szemét tárolása, illetve elszállítása kerül sokba, kénytelenek Koltára szállítani a szemetet. 

Titokban elhordják a szemetet 

Peter Velecký a városi hivatal pénzügyi osztályának a vezetője hangsúlyozta, hogy a  huszonhét kilométerre lévő Koltára akkor is fordulnia kéne a szemetes kocsiknak, ha néhány lakos környezettudatosan kezdené osztályozni a hulladékot, míg mások továbbra is igényelnék a heti egy alkalommal történő elszállítást. Velecký ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a QR-kód bevezetése, a leolvasók megvásárlása, az alkalmazottak betanítása mit sem ér, ha nem vásárolnak súlymérő berendezést a hulladékot elszállító autók ellenőrzésére. Ráadásul el sem tudja képzelni, hogyan vezetnék be ezt a rendszert később a lakótelepeken. A városi hivatal dolgozói azzal érveltek, hogy néhány héten át végeztek felmérést a családi házaknál azzal kapcsolatban, hogy heti egyszer, vagy kéthetente kellene elszállítani a szemetet. Félő, hogy ha a családi házakban élők az elszállítás gyakorisága alapján fizetnek majd szemétdíjat, akkor a többi szemetet a lakótelepeken lévő kukákba hordják el, amire már most is van példa. Nem kis felháborodást váltott ki, amikor rámutattak a városháza dolgozói arra, hogy néhány kertvárosban élő képviselő is ilyen módon szabadul meg a többlet hulladéktól. A heves és hosszadalmas vitának Ivan Katona módosító javaslata vetett véget, aki kérte, hogy halasszák el ismét, és csak a decemberi ülésen tárgyaljanak a szemétdíj emeléséről. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus-vakcina

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

koronavírus

Január 25-én és 26-án is érvényben lesz a kijárási korlátozás

Dunaszerdahely

Oltanak és tesztelnének

sorok

Dunaszerdahelyen négy, Nagymegyeren három napig tesztelnek

Joe Biden

Színes adatok az amerikai elnökökről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.