Előkészítik a projektdokumentációkat Gútán

Gúta
Gúta |

Mivel kevés idő marad a pályázatok beadására, ezért Gúta minél felkészültebben szeretné várni a kiírásokat. Csaknem 170 ezer euró értékben készítenének el projektdokumentációkat.

A gútai képviselő-testület negyedik ülésén szó volt a rövid távú beruházási tervekről is. A napirendi pontot Kárpáty Ernő (Közösen Gútáért) alpolgármester terjesztette be. Elmondta, a vonatkozó 18 fejlesztés mindegyikét külső forrásokból szeretnék megvalósítani. 2023-ben összesen 138 állami pályázati kiírással lehet számolni, amelyek keretében összesen 5,8 millárd euró kerülhet szétosztásra. Több projekt esetében egyáltalán nem lesz szükség önrészre, ám általában nagyon rövid idő áll az önkormányzatok rendelkezésére ahhoz, hogy pályázzanak. Emiatt van szükség arra, hogy a projektdokumentációkkal már előzetesen rendelkezzenek. Habár ezek elkészítése is jelentős összegbe kerül, amelyet a város költségvetéséből fognak állni, Kárpáty emlékeztetett, hogy ezek költségét is vissza lehet kérni utólag. A dokumentációk elkészítéséhez ugyanakkor időre és erőforrásra van szükség, ami azt jelenti, hogy a Városi Hivatal külső cégekkel együttműködve végezné el a feladatot.

Főleg spórolnának

Jelenleg összesen csaknem 170 ezer euróba kerül a tervek kidolgozása. A legnagyobb tételt 17 ezer euróval az idősotthon felújításának projektdokumentációja képviseli, majd ezt követi a Gúta Service s.r.o. székhelyének rekonstrukciója 16 ezer 400 euró értékben. Többségében – de nem kizárólag – olyan beruházásokról van szó, amellyel egy-egy épület energetikai hatékonyságát növelnék, mivel így tudnának pénzt spórolni az önkormányzatnak. Halász Béla (független) polgármester ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a városnak százezreket kell kifizetnie a tartalékalapból ahhoz, hogy fennmaradjanak az iskoláik, ráadásul az állam egyelőre nem kompenzálja ezeket a kiadásokat.

Más fejlesztésekről is szó lesz még

A napirendi ponthoz – amelyet végül egyhangúlag fogadott el a testület – kapcsolódó vitában több képviselő is felszólalt. Árgyus Imre (Szövetség) a környezetvédelmi bizottság részéről például további fejlesztésekre tett javaslatot az Október tér parkjának, ill. az Erdő utca egy részének revitalizációjával. Madarász Róbert (Szövetség) arról kérdezte a polgármestert, hogy a Dögös és a vízimalom környéke, ahova szintén beruházásokat tervez Gúta, vajon a város tulajdonában vannak-e. Halász Béla elmondta, a tulajdonosváltás heteken belül megtörténik, egy INTERREG-projekt keretén belül pedig közösségi központot, külső színpadot és az egykori Békavár egy rekonstruált részét építenék meg. Hájas Tamás (Szövetség) több praktikus fejlesztést (pl. játszóteret, buszmegállókat) hiányolt a listából. Erre Kárpáty Ernő azzal felelt, hogy a lista csak azokra a tervekre vonatkozik, amelyeket pályázatból szándékoznak megvalósítani – míg azokról a fejlesztésekről, amelyeket például telekeladásokból finanszíroznának, a következő ülésen fogják bemutatni. Emellett Finta Zoltán és Koczkás Beáta (mindketten Szövetség) arra utalt a projekdokumentációk költségei kapcsán, hogy jó volna ezekről elkészíteni egy komplex anyagot, amelyben látnák, hogy kívánja a város biztosítani az elkészítésükhöz szükséges pénzügyi hátteret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?