Régió

Éljenek a betegek a jogaikkal

Lég | Nyílt napot és tájékoztató délutánt tartottak a Vitalita egészségügyi és rehabilitációs központban azon szakorvosok és partner kórházak számára, akik igényt tartanak szolgáltatásaikra.
Somogyi Katalin

2022. június 27. 12:30

lég nyílt nap
- Somogyi Tibor felvétele

A nyílt nap keretén belül főorvosok, orvosok és kórházak elöljárói találkoztak Légen, Pozsonyból, Dunaszerdahelyről, Galántáról, Rimaszombatról és Vágújhelyről. „Permanensen 110 páciensre van szükségünk ahhoz, hogy működőképesek legyünk. Ha szeptemberben újra beüt a járvány és elmaradnak a rehabilitációs páciensek, akár a fertőzéstől való félelmükben, akár a valószínűleg újra fellépő korlátozások miatt, akkor végeztünk. Mint sok más, a mi rehabilitációs intézményünk is teljesítményfüggő. Ahhoz, hogy létezhessünk, úgymond „telt házzal” kell működnünk. Vagyis ha van páciens, van pénz, ha nincs páciens nincs pénz” – kezdi nem túl optimistán a beszélgetést Slovák Gyula, igazgató.

A biztosító 60 nap rehabilitációt fizet

A légi központ az agyi-érkatasztrófa utáni gyógykezelésre specializálódik már évek óta. Kováčová mellett, ez az egyetlen teljes rehabilitációt kínáló központ Szlovákiában, azzal a plusz bónusszal, hogy minden kezelést magyar nyelven is lehetővé tesz, akár fizioterápiáról, akár pszichológusról, vagy logopédusról van szó. Két hónapon át tartó intenzív rehabilitációs kezelést nyújtanak az ide beutalt betegnek, amelyet teljes mértékben fedez az egészségügyi biztosító és amely után nagy eséllyel ismét teljes értékű életet tud élni. Elvileg Dél-Szlovákia páciensei számára létesült. Az ember azt várná, hogy kapva kapnak a magyarok lakta déli vidékek kórházai a lehetőségen, ám nem így van.

Komáromnak és Újvárnak nem kell

„A galántai és dunaszerdahelyi kórházakkal rendszeres az együttműködésünk. Ami számomra meglepő, hogy eddig nem volt egyetlenegy páciensünk sem Komáromból, sem Újvárból és Léváról is csak öten voltak az elmúlt két évben” – folytatja a tájékoztatást az igazgató. Érdekes módon viszont Vágújhelyről (Nové mesto nad Váhom), rendszeresen érkeznek a beutalt páciensek. Mindamellett nem valószínű, hogy Komáromban, Újvárban és Léván annyira markánsan pozitívan alakultak volna a stroke statisztikák, hogy nincs is szükség utókezelésekre, mint ahogyan az sem, hogy Vágújhelyen a kirívóan rossz statisztika indokolná a nagy létszámú jelentkezést a légi rehabilitációs kezelésre.

„Elveszik a rendszerben”

Szinte mátrix szerű rejtélyként hat a kijelentés, amelyet előszeretettel használnak orvosi szak konferenciákon. Az életmentő kezelés, vagy műtét után a beteg az intenzív osztályra kerül ugyan, de utána „elveszik a rendszerben”. Drága, igényes beavatkozásokkal megmentették az életét, vagy éppenséggel visszahozták az életbe, de nincs adekvát folytatás. Törődj magaddal. Ez az, amire a beteg nem képes. Itt van az a pont, amikor tájékoztatni kellene őt a gyógyulás további, valamennyi, lehetőségéről. A hangsúly a valamennyin van. Történetesen az agyi érkatasztrófa kapcsán nemcsak arról a 10 napos rehabilitációról, amit a főorvos a saját kórházában tud nyújtani, természetesen korlátolt mennyiségű és minőségű segédeszközökkel, hanem arról is, amelyből az adott kórháznak ugyan nincs haszna, ám a betegnek teljes gyógyulást is jelenthet. Mindezt díjmentesen, hiszen a biztosító fedezi a költségeket.

Éljenek a betegek a jogaikkal

Miért éppen Lég?

„Mert ők voltak az elsők, sokáig az egyetlenek és a kezelés minősége egyre csak javul” – ez volt a vágújhelyi főorvos, Mária Velecká válasza arra a kérdésre, miért választották éppen a légi rehabilitációs központot pácienseik további kezelésére. „Az első eset az a páciens volt, aki németországi kezelés után fekvő betegként hoztak vissza Szlovákiába (lapunk is tudósított az esetről). Túlélt egy súlyos covid fertőzést, lélegeztető gépen volt. Sikerült megmenteni az életét, de magatehetetlen fekvő betegként került hozzánk. Fiatal emberről lévén szó, nem akartam belenyugodni abba, hogy ennyi küzdelem után ágyhoz láncolva élje az életét. Ekkor találtam rá a Vitalitára Légen” – veszi át a szót az orvos kolléga, Júlia Čurilová Zderčíková. A fiatal férfi a hatvan nap rehabilitáció után szinte teljesen felépült, saját lábán hagyta el az intézményt. A két orvosnő, azért jött el a nyílt napra, mert saját szemükkel szerették volna látni mindazt, ami oly sok páciensüknek segített. Nem tudták hogyan néz ki, milyen módszereket használ a légi központ, csupán a kezelés pozitív eredményeit tapasztalták meg. Az itt kezelt páciensek pedig tovább öregbítették a rehabilitációs központ jó hírnevét, úgyhogy ma ott tartanak Vágújhelyen, hogy a páciensek követelik a légi beutalót.

A tájékoztatás demokráciája

Agyvérzés utáni, tíz napos rehabilitációnak nem sok értelme van, tartják a szakorvosok. Sokkal komplexebb és hosszabb ideig tartó kezelést igényel ez az állapot. A kórházak részéről és gyakran a beteg számára is, kézenfekvőbb az a megoldás, hogy a páciens, marad még pár napig a kórház rehabilitációs osztályán. Pedig minél előbb kezdődik el a teljes körű, szakszerű és főleg intenzív kezelés, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre.

Erről (is) szól a demokrácia. A döntés lehetőségéről. Csakhogy ehhez, meg kell, hogy adassék a tájékoztatás lehetősége is. Mert ez is a demokrácia tartozéka. A teljes körű, objektív tájékoztatás, hogy a páciens dönthessen jogairól, felépülésének lehetőségeiről, mindazokról a szolgáltatások igénybe vételéről, amelyek az egészségügyi biztosítások keretein belül díjmentesen a rendelkezésére állnak. Ha a páciens nem kapja meg automatikusan ezt a tájékoztatást, joga van követelni és minden egészségügyi intézménynek

kutyakötelessége tájékoztatni őt, a legapróbb részletekig. Egy szó, mint száz: Kedves Páciensek, éljenek a jogaikkal!

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

oz elutes

Elfelejtette, hogy berúgott, elütött egy őzet, majd magára hívta a rendőrséget

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.