Elhunyt Nagy Dezső, a gyógynövények nagy tudója

Utolsó előadásán, Csallóköznádasdon (A szerző felvétele)
Somorja/Csallóköznádasd |

Szombat este még biztonságban hazavezetett Csallóköznádasdról, ahol tartalmas előadást tartott a gyógynövényekről, majd másnap reggelre elhunyt.

Hétfőn reggel jutott tudomásunkra, hogy a Magyargurabon született, Somorján élő Nagy Dezső 75 éves korában 2023. november 25-én, szombat este elhunyt. Nem érkezett meg időben a vasárnap reggeli gyülekezethez, akkor kezdtek el aggódni. A kanapén ülve, nyugodt arckifejezéssel találtak rá.

Lányai megdöbbenve vették tudomásul édesapjuk halálhírét. A rokonokat, barátokat, ismerősöket már értesítették a szomorú hírről. Nagy Dezső búcsúztatása szerdán 1 órakor lesz a Somorjai temetőben. Hamvait később helyezik majd el a két éve elhunyt felesége mellé Marházán. Feleségét két éve veszítette el, akit hosszan tartó betegsége alatt lelkiismeretesen ápolt.

„Édesapám még üszkén újságolta nekünk, hogy benne lesz az újságban, neki ez egy nagyon pozitív dolog volt. Semmi jelét nem mutatta annak, hogy ez fog történni. Édesanyánk hosszú betegség után ment el, amire már számítottunk. De vele ez nagyon hirtelen történt. Tele volt élettel, tervekkel, hihetetlen még most is. Boncolást nem kértünk, nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, de több mint valószínű, hogy álmában érte a halál. Éppen úgy nézett ki, mintha csak aludna”

– osztotta meg lapunkkal egyik lánya, Fodor Éva.

Lengyel Linettel több gyógynövényt is bemutattak (A szerző felvétele)

Volt szerencsém végighallgatni Nagy Dezső utolsó előadását Csallóköznádasdon, ahol lelkes volt és bizakodó, nagy örömmel tekintettel a jövőbe. Újabb közös gyógynövénytúrát szerveztek Lengyel Linettel, akivel már három éve tartják a kapcsolatot és akivel már sok-sok közös túrán vett részt Csallóköz-szerte. A rendezvényen a közönség soraiból is többen megszólították, kérdéseket tettek fel, akiknek készségesen és körültekintően válaszolt is.

„Fitoterapeutaként találkoztam Dezsi bácsival, akit 3 évvel ezelőtt ajánlottak nekem. Azóta együtt jártunk a természetbe. Elméletben mindent tökéletesen tudok, vizsgáztam is gyógynövénytanból, de kint a terepen mi ezt nem tanultunk, ott nem volt tapasztalatom. Azért kerestem fel őt, hogy ebben segítsen, hogy átadja a tudását. Végül bevezetett az ő saját helyeire is, ahol a legjobb gyógynövényeket találtuk”

– mondta el Lengyel Linett fitoterapeuta, kineziológus, Nagy Dezső patronáltja.

„Nagyon tisztelem a nagytudású embereket, akiktől lehet tanulni és ő egy annyira közvetlen ember volt. Sugárzott belőle az, hogy amit tud, azt szereti átadni. Nem volt irigy a tudására. Ő pont azon volt, hogy minél több ember megismerje azoknak a növényeknek a gyógyhatását, amik körülöttünk vannak és csak le kell hajolni értük. Most is olyan nagy elánnal jött a rendezvényünkre, már terveztük a jövőbeni túrákat, a beadott pályázatokat is átbeszéltük”

– mondat el Bóna Zsuzsanna, Csallóköznádasd polgármestere, a szombat délutáni rendezvény főszervezője.

Nagy Dezső korábban is már járt már a faluban. Egy nyári táborban tartottak közös előadást Lengyel Linettel, akivel a gyógynövények áldásos hatásait mutatták be a gyerekeknek. Ez egy nemzetközi tábor volt, ahol a falu testvértelepülései is részt vettek, majd kimentek közösen a környező erdőbe, tisztásra, ahol az ott megtalálható gyógynövényeket össze is gyűjtötték.

„Azzal búcsúztunk el egymástól, hogy a nevemen szólított és azt mondta, ha bármilyen tea kellene valamire, jöjjön el hozzám, összekeverem, megmutatom, miképp csinálom. Csak szóljon, bármikor segítek”

– emlékezett vissza szomorúan a hétvégi búcsúra a polgármester.

Nagy Dezső legalább 70 éve tanult a gyógynövényekről. Már kisgyermek korában kijárt a nagymamájával, akivel szorgalmasan szedte a gyógynövényeket. Miközben rótták az utakat, folyamatosan tanította unokáját, elmesélte neki egytől-egyig, hogy melyik növény, mire való és hogy kell szedni.

Saját gyógynövény bőröndje, melyet minden előadásra magával hordott és bemutatott az érdeklődőknek (A szerző felvétele)

Nagy Dezső 75 éves korában hunyt el otthonában, Somorján. Temetése a Somorjai temetőben 2023. november 29-én, szerdán délután 1 órakor lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?