Régió

Elhunyt Agócs Zoltán építészmérnök, a pozsonyi Apolló híd tervezője

Pozsony | Agócs Zoltántól február 19-én 14 órakor vesznek végső búcsút Szencen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 15. 18:03

- Somogyi Tibor felvétele

Agócs Zoltán 1938. április 24-én született Füleken. A losonci Építőipari Középiskolában érettségizett 1957-ben, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett építészmérnöki oklevelet. 1962-től a Szlovák Műszaki Egyetem oktatója volt, 1990-től egyetemi tanár, az Építészmérnöki Kar dékánhelyettese, 1994 és 2000 között tanszékvezető professzor. Számos csehszlovákiai és külföldi híd és acélszerkezet tervezésében vett részt. Egyik kezdeményezője volt a Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria híd újjáépítésének.

Több tankönyv, monográfia szerzője, a Magyar Televízió Mindentudás Egyeteme c. sorozatának első szlovákiai magyar előadója volt. Több szakmai és tudományos társaság tagja, 1998-tól a temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli professzora. A legnagyobb elismerést – mérnöktársaival közösen – a legújabb pozsonyi híd, az Apolló híd szerkezetének megtervezéséért kapta. Főbb kitüntetései: Jedlik Ányos-díj; Ľudovít Štúr-díj III. fokozat; Magyar Művészetért Díj; Szent Gorazd Nagy Emlékplakett.

Részt vett a pozsonyi Duna-hidak és a dunaújvárosi Duna-híd tervezésében. A pozsonyi műegyetem professzora több külföldi intézmény vendégtanára, tudományos és szakmai értekezések szerzője, számos hazai és nemzetközi konferencia és külföldi egyetem előadója volt. Egyetemi jegyzetek és monográfiák szerzője vagy társzerzője.

Fő tudományos és kutatási területe a kábelszerkezetek elméleti és szerkezeti kérdései, valamint az acélszerkezetek diagnosztizálása és rekonstrukciója volt. E témakörökben huszonhárom kutatásban vett részt, vezetőként illetve társvezetőként.

 

(k)
 

Önnek ajánljuk

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?