Eladó a bélyi Sennyey kastély 1,7 millióért

bélyi Sennyey kastély
Bély |

Egy magyarországi ingatlan hirdetési portálon jelent meg a hét elején egy korántsem megszokott hirdetés, mely szerint eladóvá vált a bélyiek gyöngyszeme, vagyis a részlegesen felújított Sennyey kastély. A Kassától mintegy 90 kilométernyire található, eredetileg barokk stílusban épült kastélytól és a hozzá tartozó telektől 1,73 millió euróért válna meg jelenlegi tulajdonosa.

A falu kataszterében található kastélyt 2008-ban vásárolta meg a helyi önkormányzattól a Prosperitas Alapítvány, és a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 pályázat keretében 2009-ben megkezdte a kastély központi épületének a felújítását és a közművesítés kivitelezését. Az építkezési munkálatok 2012. júniusában befejeződtek. 2012. októberében a belső tereket berendezték korhű bútorokkal. A kulturális minisztériumtól igényelt támogatásnak köszönhetően 2015-ben megvalósult az északi szárny tartófalainak megerősítése, a belső tartófalak betonkoszorúzása és a könnyűszerkezetű vasbeton födém megépítése, 2016-ban a tetőszerkezet megépítése és az épület szálcement sablonnal történő befedése. 2017-ben, szintén a kulturális minisztérium támogatásából megvalósult a déli szárny falainak megerősítése, a belső tartófalak betonkoszorúzása és a könnyűszerkezetű vasbeton födém megépítése. A felújított kastélyt több mint 3,5 hetkrányi területen park veszi körül, mely tele van százévesnél is öregebb kőris- és platánfákkal. Bár a park is műemlékké van nyilvánítva és értékes fák találhatók benne a kényelmes pihenés érdekében felújításra, szakszerű gondozásra szorul. A bélyi Sennyey kastélykomplexum felújításának befejezéséhez, azaz az északi és a déli szárnyépület felújításának, valamint a kastély előtti park kivitelezésének költségei a kastély honlapján közzétett információk szerint megközelítik a 2 000 000 eurós összeget.

Bárki megveheti

Mivel a kastély honlapján található információk szerint az alapítvány nemrégiben még befektetőket keresett a fennmaradó felújítások elvégzéséhez, kíváncsiak voltunk a kastély áruba bocsátásának valódi okára. Kérdéseinkkel Fuksz Sándort, az alapítvány vezetőjét faggattuk. „A kastélyt azért szeretnék eladni, hogy másnak is öröme legyen belőle. Az épületkomplexum túlnyomó részét felújítottuk. A két szárnyépület rekonstrukciója megállt azon a szinten, hogy a falakat és a tetőket kijavítottuk, így megóvva a további pusztulástól. A kastélyt bárki megveheti, aki képes megfizetni a kívánt árat. Különösebb feltételeket nem szabtunk meg. Az új tulajdonos arra használhatja fel a kastélyt, amire szeretné. Az épület eladásával egy ingatlanközvetítő irodát bíztunk meg. Komolyabb megkeresések tudtommal még nem voltak, ugyanis konkrét tárgyalásokra még nem került sor, persze már többen is érdeklődtek“ – nyilatkozta lapunknak az alapítvány vezetője. Annak ellenére, hogy a Sennyey családnak még ma is vannak élő leszármazottjai, Fuksz Sándor állításai szerint egyikőjük sem érdeklődött a kastély sorsa iránt. „Van olyan leszármazott, aki még egyszer sem jött el megnézni a felújított kastélyt, pedig itt lakik nemmessze. Azt viszont tudni kell, hogy a mi alapítványunk a fő épület felújítását vállalta magára. Ezt elvégeztük, aztán a szárnyépületeket is megmentettük a további romlástól. Jöjjenek új emberek, és ha van kedvük, folytassák a felújítást. Mi elvégeztük a felvállalt munkát“ – mondta az Új Szónak Fuksz Sándor.

Üresen állt

A bélyi kastélyt 1781-ben építette a magát az Aba nemzetségből származtató, grófi rangra emelt Sennyey család. A barokk stílusban épült kastély a későbbi átépítések során nyerte el jelenlegi rokokó–klasszicista stílusát. A kastély egy három épületből álló, U alakot formáló épületkomplexum. A központi épület főbejáratának két oldalán merőlegesen, külön építményként épült a kastély északi és déli szárnya. Az épületkomplexum a 20. században több átalakításon és kihasználáson esett át. A 90-es évek elejéig általános iskolaként, raktárként, szükséglakásként, a katonák részére szálláshelyként szolgált. Ennek eredményeként és a nem megfelelő karbantartás miatt az épület állapota fokozatosan romlott. A Szlovák Köztársaság Műemlékügyi Hivatala a rendszerváltás után sorra értékelte a felmaradt építményeket és 1990-ben a Sennyey kastélyt műemlékké nyilvánította. Ennek is köszönhető, hogy a 20. század 90-es éveinek második felében a fő épület tetőszerkezetének egy részét felújították. A századforduló éveiben a kastély állaga tovább romlott, az időjárás viszontagságainak, fosztogatásoknak és vandalizmusnak volt kitéve. Üresen, kihasználatlanul állt. Amennyiben nem kezdődött volna meg a felújítás, valószínű, hogy a kastély ma már csak romokban heverne.

Jót remélnek

Jurčák László, Bély település polgármestere lapunknak elmondta, a kastély korábban egy másik vállalat tulajdonában volt, de mivel nem tartották be az adásvételi szerződés feltételeit, néhány évvel később a mostani tulajdonos vette át a kastély és a felújítási munkálatok igazgatását. „A kastélyt először a TSC Capital Consulting nevű dunaszerdahelyi vállalat vette meg 2006 második felében, az adásvételi szerződés szerint 1 500 000 koronát (nagyjából 49 000 euró – a szerk. megj.) fizettek a helyi önkormányzatnak. A szerződés leszögezte, hogy három éven belül meg kell kezdeni a felújítást, de mivel ez nem történt meg, egy új tulajdonos, a Prosperitas Alapítvány vásárolta meg. Az új tulajdonos 2009 első felében írta alá az adásvételi szerződést és fizette ki a megszabott összeget, a TSC Capital Consulting 2011-ben visszakapta a falutól a korábban befizetett 49 000 eurót. Az új szerződés értelmében a Prosperitas Alapítvány a meghatározott időn belül felmutatta a kastélyba fektetett 3 000 000 koronának megfeleő összeget, ezt követően szimbolikus 1 euróért végleg megkapták a kastély tulajdonjogát“ – nyilatkozta a polgármester. Jurčák az alapítvány vezetőjének véleményéhez hasonlóan látja a kastély jövőjét, mivel nem igazán tudnak beleszólni a kastély sorsába, csak jót remélnek. „A kastély mindig a faluban marad, bárki is veszi meg, nem fogja talicskára tenni és máshova vinni. Mivel a felújítások során különféle rendezvényeknek megfelelő termeket is kialakítottak benne, a helyi önkormányzat is számtalanszor igénybe vette. Reméljük, hogy az új tulajdonossal legalább olyan jó lesz az együttműködés, mint a jelenlegivel“ – zárta a falu polgármestere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?