Régió

El akarták lopni a nagyvezekényi bronzoroszlánt

Nagyvezekény. Ismeretlen tettesek körfűrésszel lefűrészelték talapzatáról a törökök eleni csatában életét vesztett négy Esterházy fiú emlékére állított bronzoroszlánt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. szeptember 19. 19:00

VRABEC MÁRIA

Elvinni nem tudták, az ötszáz kilós szobrot nem lehetett szétfűrészelni, ráadásul a repedéseiben megbúvó darazsak is megcsíphették a tetteseket. A helyiek azt remélik, a darázscsípésekről felismerik a vandálokat, akik a ledöntött szobrot végül ott hagyták a fűben.

A Nagyvezekény határában álló hatalmas oroszlánszobor az 1652-ben a törökök ellen vívott csatára emlékeztet. A mintegy nyolcszáz fős magyar sereg ötezer törököt vert vissza hősiesen Nadányi Miklós várkapitány vezetésével. A csatában négy Esterházy fiú – László, Tamás, Ferenc és Gáspár – vesztette életét, holttestüket a nagyszombati templom kriptájában helyezték örök nyugalomra. Emlékükre Esterházy Imre főprépost 1734-ben öt méter magas márványobeliszket emeltetett a csata helyszínén, ezt váltotta 1896-ban Markup Béla alkotása, a hatalmas bronzoroszlán. A szobrot a millenniumi ünnepségek alkalmával avatták fel.

A monumentális szobor pusztuló mivoltában is lenyűgöző alkotás: a mancsát a széttépett török zászlón nyugtató, de a tájat figyelő vadállat egyszerre jelképez biztonságot és éberséget. Szlovákiában ez az egyetlen, a törökellenes harcok idejéből fennmaradt emlékmű, ezért nemzeti kulturális emléknek nyilvánították. Megrongálása miatt nyomozást indított a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság, és a helyi önkormányzat is felvette a kapcsolatot a környékbeli kórházakkal. Nagyvezekény polgármerstere, Justína Pálková ugyanis azt reméli, a darázscsípések alapján azonosítani tudják a tetteseket. „A repedésekben darazsak fészkeltek, és láttam, hogy a ledöntött szobor körül szétdobálták a megkeményedett szilikonhabot, amit tavaly a tűzoltók fecskendeztek bele. Biztos, hogy a darazsak rátámadtak a tettesekre, amikor azok nekikezdtek a fűrészelésnek, és remélem, úgy összecsipkedték őket, hogy kénytelenek lesznek orvoshoz fordulni” – mondta a polgármester asszony.

A bronzoroszlán már Ladislav Sabo szobrászművész műhelyében van, ő fogja restaurálni. Lapunknak azt mondta, a szobrot több helyen is megrongálták. Az egyik mancsát majdnem sikerült lefűrészelniük, végül azt is otthagyták. Az okozott kár így is meghaladja a háromezer eurót, ami duplája annak, mint amennyit tavaly a megyei önkormányzat megszavazott a szobor karbantartására. Egyelőre nem tudni, honnan lesz pénz az alkotás helyrehozatalára, de ha újra a helyére kerül, az önkormányzat biztonsági kamerákat szerel fel a környéken. Mivel két kilométerre van a falutól, csak így tudják szemmel tartani az emlékművet, mert az, hogy mostani helyéről, a vezekényi csata helyszínéről a község központjába helyezzék át, a polgármester asszony szerint szóba sem jöhet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

buszbaleset csehország

Súlyos buszbaleset történt Csehországban, 25 gyerek megsérült

Ján Mikas

Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

Romain Grosjean

Grosjean nem akar mindenáron versenyezni Abu-Dzabiban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.