Egyre szorosabb Gúta és Nagydobrony kapcsolata

Gúta
Gúta |

A „Fogjunk össze Nagydobrony községért“ című jótékonysági estre szóló belépőjegyek árából mintegy 780 euró gyűlt össze, amit a szervezők a kárpátaljai magyar falu küldöttségének nyújtották át.

Az est változatos kultúrprogramból állt. Elsőként a Corvin Mátyás Alapiskola két diákja adta elő Fellinger Károly „Gúta és Nagydorbrony“ c. versét. Őket a Szadai Czibere Táncegyüttes követte, akik galgamenti és magyarszováti táncokat jártak. A helyi Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont harmadik osztályos diákjai népi gyermekjátékokat mutattak be. Végül Tóth Laca, Nagy Boglárka és barátaik az Összetartozás című műsorukat adták elő – áll a szervezők által rendelkezésünkre bocsájtott sajtóanyagban.

Ahogyan az az est beharangozásakor sem volt titok, Gúta és Nagydobrony hamarosan formálisan is szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolataikat – vagyis testvértelepülési egyezmény szeretnének kötni. Nagydobronyban egyébként már elfogadták a vonatkozó határozatot, míg a gútai képviselő-testület ezt március végén fogja megtenni.

Halász Béla (független) gútai polgármester többek között hangsúlyozta, a gútaiak együttéreznek a nagydobronyiakkal és általánosan a kárpátaljai magyarsággal. A béke fontosságának kiemelése mellett hozzáfűzte, adományok által lehetséges az egymás közti hidak építése, ill. mások életének javítása. Nagy Ferenc, a nagydobronyi kistérség polgármestere elmondta, már hat éve tart a két település egymáshoz való közeledése. Ezt először a Covid-járvány, majd Ukrajna Oroszország általi megtámadása akadályozta. Két éve, az orosz invázió megindulásakor azonban a gútai városvezetés, valamint Pikáli Róbert vállalkozó az elsők között ajánlották fel nekik a segítségüket. Beszélt arról is, hogy a kistérségbe rengeteg menekült érkezett, mellettük viszont segíteniük kell a házukat és az országot el nem hagyó időseknek is. Nagy Ferenc abban bízik, hogy a háború végeztével nagyon sok közös rendezvényt szervezhet a két település. 

A gútai esemény megálmodója és szervezője Pikáli Róbert a fogadáson átadta Nagy Ferencnek az rendezvényen összegyűlt 781,20 eurót.

Halász Béla
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?