Régió

„Egynek minden nehéz. Soknak semmi sem lehetetlen”

Pozsonyeperjes | Ezt a Széchenyi idézetet követi már évek óta Pozsonyeperjes. Együtt, közösen a falu érdekében, a falu lakosaiért. Nem is csoda, hogy sikeresek.
Somogyi Katalin

2022. június 23. 12:36

Pozsonyeperjes
- Képarchívum

Ebben az évben rekordot döntött az Eperfesztivál látogatottsága. Június 11-én a 11. Eperfesztivált rendezték meg a  pozsonyeperjesi futballpályán, és ilyen sok látogatója, mint ebben az évben, még eddig sosem volt. A szervezők már most azon gondolkodnak, hogyan, miképp bővítsék a terepet a jövő évi eperfesztre, hogy a látogatóknak legyen elég élettere, és elkerüljék a tumultust. Az Eperfesztivál már olyan hírnévre tett szert az elmúlt évek alatt, hogy távolabbi településekről is célirányosan jönnek a  látogatók erre az eseményre. Egyrészt azért, mert egyszerűen ellenállhatatlanok az epres finomságok, másrészt a mindig autentikus, eredeti programkínálat miatt. Csak egyszer maradt el, mégpedig 2020-ban a  világjárvány miatt, tavaly pedig megkésve ugyan, de augusztusban mégis sikerült megrendezni. Az idei Eperfesztivál szervezéséből is mindenki kivette a részét. Nemcsak a községi hivatal alkalmazottai, az alpolgármester, aki kihasznált minden pályázati felhívást, amivel a rendezvényt támogatni lehetett, de óriási köszönet illeti az óvoda- és iskolakonyha dolgozóit, valamint a falu lányait, asszonyait, a  nyugdíjasokat, akik rendíthetetlenül főzik a sok-sok üveg eperlekvárt, sütik a réteseket és palacsintákat. Mindenki kiveszi a  részét: a Csemadok, a tanító nénik, óvó nénik, akik epres somlói galuskát készítettek, a Nyugdíjasok alapszervezete, vagy a helyi horgászszövetség a  reggeli horgászverseny megrendezésével, illetve a sportszervezet a futballrangadó szervezésével, és természetesen a tűzoltók híres tüzes gulyásukkal. „Mindig az a célunk, hogy családcentrikus programot hozzunk össze, ahol a szülők, gyerekek, nagymama, nagypapa egyformán jól szórakozik. Hálásak vagyunk a  helyi vállalkozóknak is, akik rendszeresen minden évben támogatják a fesztivált. Büszkék vagyunk hagyományainkra és a sikeres helybéliekre. Ezt a fesztivált is két sikeres helyi szülött, Szitás Judit és Valaskó Ferenc zenés műsora zárta” – mondta Ribánszký Jarmila polgármester. Mivel sikerült pályázati pénzből összehozni szinte az egész Eperfesztivál programot, a helyi vállalkozók támogatását biciklivásárlásra tudták fordítani a szokásos biciklitombola keretén belül. Az eddig szokásos 1 helyett, összesen 7 nagy kerékpárt, 2 kisebbet és egy gyerek négykerekűt is kisorsoltak a falu lakosai között, a már korábban szétosztott biciklisorsjegyekre. Első alkalommal üdvözölték egyúttal az új morvaországi testvérközség, Hlohovec vendég delegációját is és sokadszor Gyarmat község küldöttségét.

PÁLYÁZNI, PÁLYÁZNI, PÁLYÁZNI

Ez a pozsonyeperjesi önkormányzat mottója, és a  tapasztalatok alapján, igazuk van. Nagyobb, kisebb, még kisebb teljesen mindegy, Pozsonyeperjes minden lehetséges pályázattal megpróbálkozik, inkább több, mint kevesebb sikerrel. Világjárvány vagy háborús helyzet, semmi nem tartja vissza az önkormányzatot attól, hogy minden elérhető pályázatra jelentkezzen. Ilyen módon sikerült összehozni a nagyméretű sátrakat, amelyek bérlését most már nem kell a falu költségvetéséből fedezni, vagy a 45 asztal- és padkészletet, amelyeket sajátként használnak minden rendezvényen, és pályázatból lett a falunak saját vetítőgépe is. Közben persze jöttek a nagyobb volumenű sikerek, mint a kultúrház épületének a felújítása európai uniós támogatással, szintén pályázat eredményeként, a belső tereket pedig a falu saját költségvetésből újította fel. A legnagyobb beruházás a csatornarendszer építése volt, amelyet több éves próbálkozás után sikerült elindítani. A 4,6 millió eurós beruházásból a falu 250 000 eurós önrészt vállalt, ami kötelező volt a projekt engedélyeztetéséhez. Pozsonyeperjes azon kevés faluk közé tartozik, amelynek saját tisztítóállomása van. Ezt az elmúlt években teljesen felújították, nemcsak építészetileg, hanem főleg a  technológiáját, amivel kapacitása a  duplájára növekedett. A falunak 1650 lakosa van, a felújított tisztítóállomás 2100 lakost lesz képes kiszolgálni. Az építkezés befejeződött, most van folyamatban a használatbavételi engedélyeztetés, ami hoszszadalmas procedúra, de ha minden sikerül, év végéig ez is meglesz. „A csatornarendszer kiépítése nem kis feladat, és tisztában vagyok azzal, hogy nagyon belenyúltunk a  lakosok komfortzónájába, de ez sajnos másképpen nem megy, csak úgy, hogy feltúrjuk az utakat. Az is igaz, hogy az utakat ugyan visszaaszfaltozzuk, de nem lesznek olyanok, mint azelőtt, mert a  feltételek szerint csak azt a  kis szakaszt lehet újraburkolni a pályázati támogatásból, ami meg lett bontva, de ez is meglesz. Köszönjük a lakosok türelmét, és már csak pár hónap türelmet kérünk” – nyilatkozta a polgármester.

AMI KÉSZÜLŐBEN VAN

Február végéig 28 kisebb-nagyobb pályázatra jelentkezett az önkormányzat. Előttük áll a tűzoltószertár felújítása a belügyminisztériumtól kapott 30 ezer euróból, majd a stadion melletti öltözők felújítása a  Szlovák Futballszövetségtől kapott 12 ezer eurós támogatásból, és folyamatosan pályáznak az esővízelnyelők kiépítésére is. A nyár folyamán szintén uniós program keretén belül megvalósul a közterületek ingyenes wifilefedése így például a játszótér, könyvtár, iskolaudvar, vagy buszmegálló környékén ingyenes wificsatlakozás áll majd a helyiek rendelkezésére.

SZERVEZETEK TÁMOGATÁSA

„Csak együtt vagyunk erősek, és csak együtt tudunk megvalósítani nagy álmokat is. Pozsonyeperjes az összefogás faluja. Minden szervezet, akár a  Csemadok, az Önkéntes Tűzoltók, a sportszervezet, a Pozsonyeperjesi Polgári Társulás, a  nyugdíjas szervezet vagy a szülői szövetség mindig készen állnak, hogy segítsenek. E nélkül az összefogás nélkül jóval nehezebb dolgunk lenne” – vallják együttesen a községi hivatal dolgozói a polgármesterrel az élen.

A PÖTTYÖS GYÍKOK GYEREKTÁBOR

Ez a tábor most már olyan hírnévre tett szert, hogy jelenleg 160 jelentkező van az idei nyári táborba, anélkül, hogy meghirdették volna. Nem csoda, hiszen 40-50 segítő törődik a gyerekekkel, készíti a különböző, elsősorban hagyományőrző tevékenységeket, programokat. A szervezők külön örülnek annak, hogy a néhai tábori gyerekek jelentkeznek már felnőttként segítőknek.

ÚJ BARÁTOK

A  világjárvány okozta lezárások sem állították le a pozsonyeperjesi tenni vágyást. Mivel adva volt a  lehetőség határokon átívelő pályázatok elnyerésére, az önkormányzat a Pozsonyeperjesi Polgári Társulással egyetemben új barátok után nézett. Két új testvérfaluval is együttműködési szerződést kötöttek, az egyik a magyarországi Győrladamér, a másik a morvaországi Hlohovec község. Mindkettővel már túl is vannak az első közös, sikeres Interreges, határokon átnyúló pályázaton. „Kis falu vagyunk, kis költségvetéssel. Minden alkalmat megragadunk arra, hogy pályázzunk, hogy tudjunk behozni plusz pénzt a falu költségvetésébe, a  kultúrára, a  sportra és a fejlődésre, mindarra, amire az eredeti költségvetésből nem jutna keret. Köszönet és hála a képviselőknek, a községi hivatal dolgozóinak, akik fáradságot nem kímélve, egy emberként segédkeznek a  projektek, rendezvények, napi teendők útvesztőjében” – zárta a beszélgetést Ribánszký Jarmila polgármester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csehország ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain

időjárás ősz

Ködös reggelre ébredtünk – Nézzük, milyen lesz a folytatás

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

Marco Rossi k

Rossi: jó lett volna még egy csodát tenni

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.