Egy mesés nap Pozsonyeperjesen

eperjes k
Pozsonyeperjes |

A magyar népmese napja és a zene világnapja egymást követő ünnepe alkalmával mesefesztivált rendeztek a pozsonyeperjesi kultúrházban.

„Ha nincs rendben az életed, vagy egy fontos probléma megoldása vár rád, próbálj mesével gyógyulni. Bármilyen meglepő, a mese nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szól, nekik is segít” – taglózta le rögtön az első mondattal Ágh Erzsébet a felnőtt közönségét is. Mert a gyerekeket már nem kellett, ők már a bábuk látványától el voltak varázsolva. A mesehősöknek nincsen múltjuk, az állandó jelenben élnek. Nem tervezgetnek, hanem cselekszenek. Állandóan úton vannak, teszik a dolgukat. A mesékben minden helyzetnek megvan a kulcsa és általában a legkisebb, a leggyengébb válik hőssé. Talán ez is az oka, hogy generációk nőttek fel meséktől elvarázsolva, ami a mai világban már nem annyira jellemző. Ezt a mesés elvarázsoltságot szeretnék a gyerekek életébe visszacsempészni a bábosok. Ezért is döntöttek úgy Pozsonyeperjesen, hogy újra nekifognak a bábozásnak.

Hosszú éveken át, minden év október elején, Katica néven bábfesztivált szerveztek a faluban. Ágh Erzsébet felügyelete alatt, aki egyúttal az Ugri-Bugri bábcsoport vezetői posztját is betöltötte, egészen 2018-ig. Ekkor úgy érezte pihenésre van szüksége és talán az érdeklődés lankadása is hozzájárult, hogy egy időre befejezte a bábozást. Ám ebben az évben mégis úgy döntöttek Rebró Ágotával együtt, hogy újra megpróbálják, mert az utóbbi években, úgy tűnik kialakult egyfajta igény a gyerekek körében, a bábszínház és színjátszás iránt.

Az egész szombati nap a bábjátszásról és a játszásról szólt a kultúrházban. Bemutatkozott a Gézengúzok bábcsoport a Pom Pom mesékkel Csörgei Tünde vezetése alatt, Écsi Gyöngyi a Szőlőszem Kálmán előadásával és a helyi Mesevarázs bábszínház az „Itt a cirkusz!” előadásával.

„Ezek a báb csoportok nagyon jól működnek Szlovákiában, azt lehet mondani, hogy ez a bábos család egy csoda. Az is jó benne, hogy mindent magunk csinálunk. Mi vagyunk a rendező, a dramaturg, a zenei szerkesztő és természetesen a bábkészítő is egy személyben” – meséli Csörgei Tünde. Általában minden bábszínház saját maga tervezi és készíti is el bábjait és nem csupán gazdasági okokból, hanem elsősorban a használhatóságuk miatt, hiszen nemcsak látványosnak kell lenniük a bábuknak, de egyúttal könnyen kezelhetőnek is. Egypárat a Mesevarázs csoport bábjai közül. amelyeket Ágh Erzsébet és Rebró Ágota készítettek a gyerekek ki is próbálhattak a nap folyamán. Reggeltől, késő délutánig tartott a játszás, az előadások szüneteiben, pedig kézműves foglalkozások gyakorlásával múlatták a gyerekek és felnőttek idejét.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!