Bővíteni kell az óvodákat

Nagyfödémes-ovi2
Nagyfödémes |

Évek óta egyre nagyobb problémát okoz, hogy nincs annyi férőhely a község két óvodájában, amennyi gyermeket beíratnának a szülők, ezért uniós támogatással komoly bővítést terveznek.

A nagyfödémesi magyar nevelési nyelvű Meseország Óvodába huszonhét gyermeket írattak be. Manó Ivett igazgató kifejtette, sajnos idén is kénytelenek lesznek néhány gyereket elutasítani.

„Van egy speciális nevelési igényű gyermek, akire a törvény értelmében két férőhelyet kell számolni. Többen vannak olyanok is, akik a születési dátumuk alapján mehetnének iskolába, de jövőre még folytatják a kötelező óvodalátogatást. A nagycsoportban néhány helyet fenn kell tartani arra az esetre is, ha tanév közben olyan korú gyermek jelentkezne, akit a kötelező óvodalátogatás miatt nem utasíthatunk el, így hiába ballag el júniusban huszonöt nagycsoportos, valószínűleg 19 gyermeknél többet nem fogunk tudni felvenni szeptembertől. Ez nagyjából hét-nyolc éve állandó probléma. Jövőre tehát 21 nagycsoportossal, 18 középsőssel és 17 kiscsoportossal számolunk, de ezek a számok változhatnak” – részletezte Manó Ivett. Hozzátette, hogy a község nagymértékben szlovákosodik. Ennek szerinte egyrészt az lehet az oka, hogy Pozsony közelsége miatt sok idegen, főleg szlovák nemzetiségű költözik Nagyfödémesre, másrészt a vegyes házasságok, az asszimiláció is okozza ezt, illetve mindig előfordul néhány olyan eset is, amikor annak ellenére, hogy mindkét szülő magyar nemzetiségű, mégis szlovák óvodába, iskolába kerülnek a gyerekeik. A helyhiány nagyobb mértékben jellemző a szlovák óvodára.

„Az utóbbi két-három évben megugrott a szlovák óvodába jelentkezők száma, így néhány szlovák gyereket is beírattak intézményünkbe. Olyan is van, hogy nem a helyhiány miatt íratnak be hozzánk gyereket, hanem azért, mert a szülők szeretnék, ha a gyermekük magyarul is tanulna, vagy azért, mert tetszik nekik a mi óvodánk. Mindig igyekszem úgy intézni, hogy a magyar gyerekek bekerüljenek az óvodába, de a nemzetisége miatt senkit sem lehet elutasítani”

– magyarázta az igazgató.


Gőgh Ferenc polgármester elmondta, 510 ezer euró európai uniós támogatásból tervezik az óvoda bővítését. „Olyan sok a gyerek Nagyfödémesen, hogy rengeteg kérvényt el kellett utasítanunk az utóbbi években. A szülők érthető módon elégedetlenek, ezért tennünk kellett valamit a probléma megoldása érdekében. Három évvel ezelőtt adtuk be a pályázatot az Európai Unióhoz, azóta felmerültek problémák, de szerencsére a második alkalommal sikeresek voltunk a pályázattal, és megvalósíthatjuk a céljainkat” – fogalmazott a polgármester. Jelenleg összesen 130 férőhely van a két óvodában és a bővítéssel további 70 gyereket tudnak majd felvenni. Gőgh Ferenc biztos benne, hogy lesz is ennyi jelentkező.

„A magyar óvodában nincs különösebb gond a létszám megtartásával, hanem sajnos az a nagyobb probléma, hogy a magyar iskolába nem jelentkezik elég gyerek. A szlovák iskolába nagyjából háromszáz, a magyar iskolába nagyjából száz tanuló jár. Sajnos már ilyen az arány”

– tette hozzá a polgármester. Úgy véli, a gyerekek szempontjából az magában nem rossz, hogy egy intézménybe járnak, két nyelvet hallanak, tanulnak, de az óvónőknek mindenképpen pluszmunkát jelent akár a mindennapos kommunikációban, vagy például a szülői értekezleten, ahol a teljesen szlovák anyanyelvű szülőknek szlovákul kell megtartani az értekezletet, hiszen nem, vagy csak nagyon keveset értenek magyarul. Mint fogalmazott, a magyar szülők viszont teljesen jogosan várják el, hogy magyarul beszéljenek a szülői értekezleten. Úgy véli azonban, hogy ez nem akkora gond, amelyet ne lehetne megoldani, és a falu vezetésének elsősorban azt kell szem előtt tartania, hogy a gyerekeket legyen hol elhelyezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!