Régió

Bővíteni kell az óvodákat

Nagyfödémes | Évek óta egyre nagyobb problémát okoz, hogy nincs annyi férőhely a község két óvodájában, amennyi gyermeket beíratnának a szülők, ezért uniós támogatással komoly bővítést terveznek.
Tornyai Bianka

2021. május 25. 12:00

Nagyfödémes-ovi2
Több gyermek jelentkezését kénytelenek visszautasítani (Kép: nagyfödémesi óvoda)

A nagyfödémesi magyar nevelési nyelvű Meseország Óvodába huszonhét gyermeket írattak be. Manó Ivett igazgató kifejtette, sajnos idén is kénytelenek lesznek néhány gyereket elutasítani.

„Van egy speciális nevelési igényű gyermek, akire a törvény értelmében két férőhelyet kell számolni. Többen vannak olyanok is, akik a születési dátumuk alapján mehetnének iskolába, de jövőre még folytatják a kötelező óvodalátogatást. A nagycsoportban néhány helyet fenn kell tartani arra az esetre is, ha tanév közben olyan korú gyermek jelentkezne, akit a kötelező óvodalátogatás miatt nem utasíthatunk el, így hiába ballag el júniusban huszonöt nagycsoportos, valószínűleg 19 gyermeknél többet nem fogunk tudni felvenni szeptembertől. Ez nagyjából hét-nyolc éve állandó probléma. Jövőre tehát 21 nagycsoportossal, 18 középsőssel és 17 kiscsoportossal számolunk, de ezek a számok változhatnak” – részletezte Manó Ivett. Hozzátette, hogy a község nagymértékben szlovákosodik. Ennek szerinte egyrészt az lehet az oka, hogy Pozsony közelsége miatt sok idegen, főleg szlovák nemzetiségű költözik Nagyfödémesre, másrészt a vegyes házasságok, az asszimiláció is okozza ezt, illetve mindig előfordul néhány olyan eset is, amikor annak ellenére, hogy mindkét szülő magyar nemzetiségű, mégis szlovák óvodába, iskolába kerülnek a gyerekeik. A helyhiány nagyobb mértékben jellemző a szlovák óvodára.

„Az utóbbi két-három évben megugrott a szlovák óvodába jelentkezők száma, így néhány szlovák gyereket is beírattak intézményünkbe. Olyan is van, hogy nem a helyhiány miatt íratnak be hozzánk gyereket, hanem azért, mert a szülők szeretnék, ha a gyermekük magyarul is tanulna, vagy azért, mert tetszik nekik a mi óvodánk. Mindig igyekszem úgy intézni, hogy a magyar gyerekek bekerüljenek az óvodába, de a nemzetisége miatt senkit sem lehet elutasítani”

– magyarázta az igazgató.

Nagyfödémes-ovi1


Gőgh Ferenc polgármester elmondta, 510 ezer euró európai uniós támogatásból tervezik az óvoda bővítését. „Olyan sok a gyerek Nagyfödémesen, hogy rengeteg kérvényt el kellett utasítanunk az utóbbi években. A szülők érthető módon elégedetlenek, ezért tennünk kellett valamit a probléma megoldása érdekében. Három évvel ezelőtt adtuk be a pályázatot az Európai Unióhoz, azóta felmerültek problémák, de szerencsére a második alkalommal sikeresek voltunk a pályázattal, és megvalósíthatjuk a céljainkat” – fogalmazott a polgármester. Jelenleg összesen 130 férőhely van a két óvodában és a bővítéssel további 70 gyereket tudnak majd felvenni. Gőgh Ferenc biztos benne, hogy lesz is ennyi jelentkező.

„A magyar óvodában nincs különösebb gond a létszám megtartásával, hanem sajnos az a nagyobb probléma, hogy a magyar iskolába nem jelentkezik elég gyerek. A szlovák iskolába nagyjából háromszáz, a magyar iskolába nagyjából száz tanuló jár. Sajnos már ilyen az arány”

– tette hozzá a polgármester. Úgy véli, a gyerekek szempontjából az magában nem rossz, hogy egy intézménybe járnak, két nyelvet hallanak, tanulnak, de az óvónőknek mindenképpen pluszmunkát jelent akár a mindennapos kommunikációban, vagy például a szülői értekezleten, ahol a teljesen szlovák anyanyelvű szülőknek szlovákul kell megtartani az értekezletet, hiszen nem, vagy csak nagyon keveset értenek magyarul. Mint fogalmazott, a magyar szülők viszont teljesen jogosan várják el, hogy magyarul beszéljenek a szülői értekezleten. Úgy véli azonban, hogy ez nem akkora gond, amelyet ne lehetne megoldani, és a falu vezetésének elsősorban azt kell szem előtt tartania, hogy a gyerekeket legyen hol elhelyezni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
v
Frissítve

GALÉRIA+VIDEÓ: Tüntetnek az elnöki palota előtt, a tömeg eltorlaszolta az utat

rendőrség

Kamionnal ütközött egy személyautó - az anya nem élte túl, három gyermek megsérült

woman

Nem kell plasztika, elég a Pfizer-vakcina! - Több nő is azt állítja, hogy megnőtt a melle az oltás után

ff

Karanténversek két IP-címre

massz

Eltörte páciense gerincét egy ukrán masszőr - a nő belehalt a sérülésbe

Burián Katalin

Tokió 2020 - Burián továbbjutott, Hosszú 20. 200 méter háton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.