Börtönből szabadult fiatalokat költöztetnének a faluba

Nagykereskény (Krškany) |

<p>Aláírásgyűjtés indult a Lévától öt kilométerre található községben az Otthon félúton (Dom na polceste) elnevezésű szociális intézmény létrehozása ellen, ahová olyan, 18. életévüket betöltött fiatalemberek kerülnének, akiknek a gyermekotthonokból, a fiatalkorúak börtönéből, vagy az drogelvonó intézetből kikerülve nincs hová menniük.</p>

A falusiak tartanak tőle, hogy a csendes, nyugodt település élete felbolydulhat az új lakók miatt. A falu lakosságának közel 65 százaléka, 441 ember írta alá a petíciós íveket, melyeket egy héten belül átadnak Milan Belica megyefőnöknek.

A fenntartó, a Nyitra megyei önkormányzat elképzelései szerint a létesítmény a Domus Szociális Szolgáltatások Intézményének (ZSS Domus) részeként jönne létre, ahol 100 mentálisan sérült személyt gondoznak. A kerületnek törvény adta kötelessége megoldani az ilyen személyek elhelyezését. Három hónapot tölthetnek el itt az érintettek, ez idő alatt kellene munkát, lakhelyet találniuk, szükség esetén viszont további három hónappal meghosszabbítható az otthonban eltöltött idő. Peter Kováčik, a 790 lakosú Nagykereskény polgármestere elmondta, az intézmény megalapításának hírére több lakossági bejelentés is érkezett a községi hivatalba, az önkormányzat is foglalkozott az üggyel. Úgy döntöttek, petíciót fogalmaznak meg, mivel nem értenek egyet Nyitra megye tervével. Az aláírásgyűjtés elindítói szerint a már több mint negyven éve működő Domus intézetben nincsenek meg azok a feltételek, melyek az új lakók beköltözése után garantálnák a falu, vagy akár a mentálisan sérült személyek nyugalmát és biztonságát. A tiltakozók a börtönviselt és drogfüggőségben szenvedő fiatalemberektől tartanak, nem szeretnék, ha ilyen emberek élnének a közelükben. Peter Kováčik elmondta, azért is vannak fenntartásaik, mert néhány hónapja a Domusban élőkkel is több probléma volt, többször kiszöktek a községbe, kéregettek, zaklatták a falusiakat, bekopogtak a házakba, cigarettát, élelmiszert akartak.

A Nyitrai kerületi önkormányzat állásfoglalása szerint Nagykereskény ideális helyszín egy ilyen intézmény számára, főként a járási székhely közelsége miatt. Ez a munkakeresés, elhelyezkedés, a társadalmi integráció miatt fontos. Az érintettek számára viszont szociális szolgáltatásokat és munkaterápiát is biztosítanak, ezért is lényeges, hogy egy már létező intézményben jöjjön létre az otthon. Ondrej Kuruc, a Domus megbízott igazgatója elmondta, eredetileg nyolc személyről volt szó, de végül öt főre csökkent az otthon kapacitása. A beköltözőknek mindenképpen alkalmazkodniuk kell az intézmény életéhez, be kell tartaniuk a most kidolgozás alatt lévő szigorú házirendet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?