Régió

Boldoggá avatás és Pride Kassán

Kassa | Holnap tartja a katolikus egyház Anna Kolesárová boldoggá avatását a Lokomotíva stadionjában. Ezzel egy időben a belvárosban zajlik a melegfelvonulás, azaz a Pride. A szervezők szerint a rendezvények nem zavarják egymást, mindkettőt megtartják.
Németi Róbert

2018. augusztus 31. 16:31

A felvétel illusztráció - CTK-felvétel

A katolikus egyház holnap legalább 25 ezer zarándokot vár Kassára. Anna Kolesárovát avatják boldoggá, akit a második világháború idején szülőfalujában, Magasrévben egy orosz katona akart megerőszakolni. A lány ezt nem hagyta, elbújt, de a katona megtalálta és két lövéssel megölte – az egyház értékelése szerint a tisztaság vértanújává vált.

Az egyházi rendezvénnyel párhuzamosan rendezik meg a Pride-ot, vagyis a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség fesztiválját, melyre valószínűleg több száz résztvevő érkezik. Kassa város vezetősége arra kérte a Pride főszervezőit, hogy napolják el a felvonulást. „A város vezetősége egyik rendezvényt sem helyezi előtérbe, és nem áll jogában az sem, hogy betiltsa valamelyiket, de egyértelmű, hogy mindkettő nagy tömegeket mozgat meg, és az időpontok egybeesése a résztvevők egy részében negatív érzelmeket kelthet” – indokolta a kérést Linda Šnajdárová városi szóvivő. A Pride főszervezői azonban nem tartják indokoltnak a szivárványos felvonulás elhalasztását, meglátásuk szerint semmivel sem befolyásolják az egyházi eseményeket. Annyi engedményt azonban tettek, hogy a Pride kezdetét a rendőrség felszólítására 14 óráról 11.30-ra helyezték át. Az egyház nem kommentálta a felvetéseket. A város vezetősége a városi rendőrség és a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság együttműködésével több óvintézkedést is tesz a két rendezvény békés lezajlása érdekében, a városban fokozott lesz a rendőri jelenlét.

2018. július 4. 12:09

Politikai vihar a Pride miatt
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Az ország csaknem egész területén talaj menti fagyok lehetnek

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?