Régió

Bőkezűbb támogatás a szervezeteknek

Érsekújvár | Minden szakbizottság vezetője elégedetten nyilatkozott a szerdai önkormányzati ülésen a kulturális és civil szervezeteknek, egyházaknak, közösségeknek és sportkluboknak jóváhagyott idei támogatásról, mert senkit nem kellett megrövidíteniük.
Száz Ildikó

2020. február 28. 16:00

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvétele

A legtöbb szervezet a pályázatban kért összegnek megfelelő támogatást kapott. 

Segítik a roma fiatalokat

Sportszervezetek, klubok támogatására egy évvel ezelőtt az eredeti költségvetési javaslat szerint mintegy 212 ezer eurót különítettek el a büdzséből, végül egyes elégedetlenkedő sportklubok ismételt kérésére csaknem 350 ezer eurót osztott szét a város. Idén a sportkluboknak, szervezeteknek és egyesületeknek több mint 500 ezer eurót hagyott jóvá a testület a költségvetésből. A képviselők hangsúlyozták, az összeg nagy részét a fiatal tehetségek felkarolására kellene fordítaniuk a városi sportkluboknak. Az érsekújvári jéghokit 119 ezer, a kézilabdát és a labdarúgást 95-95 ezer euróval támogatja a város. Múlt évben szociális célokra 12 560 ezer euró, az egyházi szervezeteknek 8700 euró, a kulturális szervezetek támogatására mintegy 100 ezer euró jutott a költségvetésből. Ebben az évben az egyházak, illetve egyházi szervezetek között 9285 eurót osztottak szét, a szociális szervezetek, önsegélyező csoportok több mint 18 ezer eurót kaptak. 900 eurót a roma fiatalok felkarolására, sporttevékenységére fordíthatnak a szervezők. Több mint háromezer euróval támogatja a város a Szlovák Állatvédők Egyesületének (SAOZ) kasztrációs programját. 

Több jut magyar kultúrára

A kulturális, civil szervezeteknek szánt támogatásból kiemelnénk, hogy a Csemadok érsekújvári alapszervezete 29 640 euró támogatást kapott a székház fenntartására és közösségépítő rendezvények szervezésére, a civil szervezeteket tömörítő KultúrKorzó ugyanerre a célra 15 ezer euró támogatást kapott. A Háromhidak Polgári Társulás értékmentő tevékenységét 4480 euróval támogatja a város, amiért Juhász János, a társulás tagja köszönetet mondott felszólalásában. Juhász János elmondta, márciusra befejezik a szabadságharc hőseinek tiszteletére készített emlékoszlopot, hálás a testület tagjainak, hogy támogatták ezt az elképzelést. A ferencesek templomának közösségét 3100 euróval, az Érsekújvári Polgári Klubot 3000 euróval támogatják. A Czuczor Gergely Alapiskola XXI. Század Gyermekéért Polgári Társulása 480 euró támogatást kapott a mesefesztivál szervezésére, és a város egyetlen magyar alapiskolája 2680 eurót kapott az iskolaalapítás 95. évfordulójának megünneplésére. A megyei fenntartású Pázmány Péter Gimnázium Polgári Társulása 550 eurót kapott az idei akciókra. 

A szervezetek elégedettek

Stugel Tibor, a KultúrKorzó elnöke a testület döntéséről elmondta, komoly hozadéka van annak, hogy a kulturális bizottság tevékenységében részt vesznek az érsekújvári magyarok is. Ennek köszönhetően mára sikerült elérniük, hogy ha a sportot ilyen nagyvonalúan támogatják a városban, akkor jusson több pénz a kultúrára is.

„Magyar javaslat volt, hogy a kulturális pályázatokra szánt támogatás összegét is emelje a város, a javaslattal egy idő után a szlovák fél is azonosult. A KultúrKorzóhoz hasonlóan a többi pályázó is a kért összeget kapta meg. Megvalósíthatók azok a rendezvények, melyeket elterveztünk” – jegyezte meg Stugel Tibor. Danczi József, a Csemadok érsekújvári alapszervezetének elnöke, a kulturális bizottság tagja elmondta, ők is elégedettek az eredménnyel, mivel a kért összeget hagyta jóvá a testület. Fenn tudják tartani a székházat, és megvalósíthatják a rendezvényeiket a pályázati támogatásból. „Nagyon biztató számunkra, hogy a legutóbbi színházi előadás is telt ház előtt zajlott. A szervezetünk tagjai bíznak abban, hogy minőségi kultúrával, jó programokkal meg tudjuk szólítani a magyar közönséget” – mondta Danczi József. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus Tátra

Mélyponton a szlovák turizmus

Több mint 71 ezer euró értékű árut lopott el somorjai raktárakból két férfi

Több mint 71 ezer euró értékű árut lopott el somorjai raktárakból két férfi

koronavírus

Ismételten két új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Branislav Gröhling

Gröhling közölte, elemzik a teljes óvodahálózatot

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

A szlovák cégek imádják az adóparadicsomokat

Királyhelmec

Kitolták a felújítás határidejét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.