Régió

Bezárt a napközi és az ovi

Farkasd | A magyar tannyelvű alapiskola két napközis osztályát és a két óvodai csoportot kellett hazaküldeni a koronavírus-fertőzés miatt. Az intézmény igazgatója nem tartja reálisnak, hogy véget érjen a távoktatás karácsony előtt.
Tornyai Bianka

2020. december 2. 15:00

Dunaszerdahely
- Somogyi Tibor felvétele

Az alapiskola egyik tanulójáról derült ki a múlt héten, hogy megfertőződött, ezért két osztályt kellett bezárni ideiglenesen az iskolában, az első és a negyedik osztályt. „Az elsősök és a negyedikesek együtt vannak a napköziben, mert nem tudtuk másképp megoldani a napközi működtetését, csak úgy, hogy a két csoportot összevontuk. A két osztályba együtt 35 gyerek jár, közülük a napközisek mennek PCR-tesztelésre. Múlt csütörtöktől vannak otthon az érintett gyerekek. Ha mindegyikük teszteredménye negatív lesz, december 7-én jöhetnek vissza az iskolába. Ha valamelyikük pozitív lesz, családostul karanténba kerül” – magyarázta Keresztesi Ildikó, az intézmény igazgatója. A helyi magyar óvoda egy igazgatóság alá tartozik az iskolával, és ugyanabban az épületben található a két, összesen 40 fős óvodai csoport. Az igazgató javaslatára megelőzésképpen bezáratta a fenntartó az óvodai csoportokat egyelőre arra az időre, amíg megérkeznek a teszteredmények, ugyanis az egyik szülő lett pozitív, akinek mindkét csoportba jár gyereke. Ha az ő teszteredményük is megérkezik – várhatóan még a héten – azoktól függően döntik el, vesztegzár alá kell-e helyezni az óvodát. Az igazgatónő hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy még a karácsonyi szünet előtt véget érhet a távoktatás. „Az oktatási tárca tervei alapján ahhoz, hogy újra nyissuk az iskolát, először fel kellene mérni a tanulók igényeit, hogy megtudjuk, szeretnének-e visszatérni az iskolába. Ha a hetven százalékuk szeretne visszatérni, tesztelni kellene őket is és az egyik szülőt, akivel egy háztartásban élnek. Mivel a tesztelés nem lenne kötelező, a maradék harminc százalék úgy is jöhetne, hogy nem vesz részt a tesztelésen. Most, hogy kiugrott ez a pozitív eset, nem tartom jó ötletnek, hogy a karácsony előtti két hétben visszajöjjön a sok gyerek. Nem tudom elképzelni, hogyan tudnánk betartani azt a sok szabályt, amit előírtak. Inkább térjünk vissza januárban úgy az iskolába, hogy előtte mindenkit leteszteltek és mindenre felkészültünk. Kapkodás az egész: kedden még nem tudom, hogyan kellene lebonyolítani a tesztelést, amit hétvégén meg kellene valósítani és hétfőn kinyitni az iskolát. A minisztériumi terv alapján lehetőség lenne a távoktatás folytatására is és a hagyományos oktatásra is az iskolában, ezt viszont mi nem tudjuk kivitelezni. A pedagógusokat sem lehet teljesen leterhelni, kétféle módon nem lehet oktatni. Már hozzászoktunk a távoktatáshoz, még két hétig folytathatjuk, és ami fontos, nem hozzuk be a vírust az iskolába a szünet előtt. Januárban viszont mindenki visszatérhetne” – fogalmazott Keresztesi Ildikó.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vlcan

A gazdák fellélegezhetnek, továbbra is működhet az Agrárkifizető Ügynökség

Párkány

Kik voltak a párkányi csatában harcoló magyarok?

korcok

Korčok: próbálják a szlovákiai magyarok a világot egy percig a mi szemünkkel látni

A négy „víziorgonasíp” és a dombormű annyira összetartozott, hogy talán fel sem tűnne, ha egyszer csak újra ott találnánk reggel. (Kép: megyei könyvtár)

Nosztalgiázzunk a 750 éves Győr utolsó fél évszázadáról! 

ez

Meg akarták tudni, milyen érzés ölni, ezért kegyetlenül meggyilkoltak egy 47 éves kőművest

dac logó

Okos játékkal győzött a DAC Zsolnán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.