Régió

Bérlakásokat épít a Duslo

Vágsellye | Több millió eurós beruházással stabilizálják a vágsellyei Duslo vegyi vállalat gazdasági helyzetét.
author
Száz Ildikó

2017. június 14. 12:29

A fenntartható munka és az egészséges idősödés címmel hirdetett kampányt az Európai Munkavédelmi Ügynökség. Ennek apropóján az ország második legnagyobb vegyi vállalata, a Duslo Részvénytársaság vezérlőközpontját és egyik gyártórészlegét tekintették meg a munkabiztonsági szakemberek és az újságírók. A vendégek ellátogattak a mintegy 2100 dolgozót foglalkoztató vállalat saját rendelőintézetébe és az idősek számára megnyitott nappali foglalkoztatóközpontba.
 
Fő a biztonság
Petr Bláha, az ötvenkilenc évvel ezelőtt alapított Duslo Részvénytársaság vezérigazgatója elmondta, a vállalat történelmének legnagyobb beruházását fejezik be ez év végére. A gyár szíveként, központjaként említette a 310 millió euró beruházással épülő Ammónia 4 gyártórészleget. 2016 februárjában kezdték meg az új ammóniagyártó részleg építését. Eddig napi 1300 tonna ammóniát gyártottak, az új csarnokban napi 1600 tonna gyártását tervezi a beruházó. A legjelentősebb beruházásról van szó a Duslo és az Agrofert társaság történetében, ami húsz évre garantálja a vállalat versenyképességét. Az Ammónia 4 részleg építéséhez állami támogatást kapott a vágsellyei vállalat, és az Európai Bizottság további 58 millió euró adókedvezményt nyújtott a térség jelentős munkáltatója számára. Eddig 250 millió eurót használtak fel, további kiegészítő részlegek építésére 30 millió eurót szánnak. Ammóniagyártó részleg 45 éve működik a vágsellyei vállalatban. A világban 471 műtrágyagyártó nagyvállalat működik, a Duslo a 297. legnagyobb társaság, és sorrendben a 36. legdinamikusabban fejlődő központ. A vágsellyei központon kívül a leányvállalatukban, a Hnojivo Duslo Strážske cégben további 130 alkalmazottat foglalkoztatnak, a vegyészeti fejlesztési intézetben pedig 103-an dolgoznak. A biztonsági intézkedések rendkívül szigorúak a vállalat területén. Az új gyártási részlegen a korszerű technológiának köszönhetően környezetbarát munkahelyen végzik majd munkájukat az alkalmazottak.
 
Munkaerő-csalogató
A cég nemrég házat vásárolt, ahol 23 lakást alakítanak ki. Az alkalmazottak a próbaidő letelte után kérvényezhetik a vállalati lakás kiutalását, két évre.
 
Antónia Vážna, a cég rendelőintézetének igazgatója elmondta, tizenöt speciális rendelőjük van, a cég jelenlegi és egykori alkalmazottain kívül a környékbeli községekből is érkeznek ide betegek. A rendelőintézetben dolgozó orvosok, specialisták a vállalat alkalmazottai. A rendelőintézetet 1986-ban építették. 2014-ben és 2015-ben komplex felújítást végeztek, korszerűsítették a rádiódiagnosztikai és rehabilitációs részleget. Idén új, digitális röntgengépet szereltek be. A rehabilitációs központot, az uszodát, a tornatermet elsősorban a vállalat dolgozói használják. A rehabilitációs szakemberek a munkahelyükön is látogatják az alkalmazottakat és tanácsokkal látják el őket. A rendelőintézetben 2015-ben nappali foglalkoztatóközpontot nyitottak az idősek számára. Alkalmazkodniuk kell a jelenlegi helyzethez. Míg a hetvenes és a nyolcvanas években a vállalat óvodákat, bölcsődéket üzemeltetett, jelenleg már nagyobb az igény arra, hogy az idős hozzátartozókról, illetve a Duslo egykori alkalmazottairól gondoskodjanak.
 
Demográfiai változás
Számos munkavédelemmel, biztonsággal kapcsolatos előadással, illetve példával szemléltette a Duslo vezetése, hogyan gondoskodnak az alkalmazottaikról. Nem titkolt szándékuk, hogy versenyképesek maradjanak, növeljék a termelés hatékonyságát és meg tudják tartani az idősebb alkalmazottakat, akik átadhatják szakmai tapasztalataikat a fiatalabb munkaerőnek. Az előrejelzések alapján 2030-ra a munkavállalók legalább harminc százaléka több európai országban 55 és 64 év közötti lesz. A nyugdíjkorhatárt számos tagállamban megemelik. Gondoskodni kell tehát arról, hogy a munkahelyek biztonságosak és egészségesek legyenek.
 
Az Európa 2020 stratégia szerint a demográfiai változás egyike azoknak a jelentős problémáknak, amelyekkel Európa szembenéz. Az Európai Unió munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos, 2014–2020-as stratégiája olyan intézkedéseket körvonalaz, amelyek a munkahelyi biztonságot és az egészségvédelem feltételeit segítik.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kocsma

Jövőre nagyobb bérpótlék járhat az alkalmazottaknak

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.