Régió

Beindult az úthenger a komáromi testületben

Komárom | Az erőből politizálás eklatáns példáját mutatta be a hétfői testületi ülésen a többségben lévő 4KN Függetlenek Komáromért csoport Korpás Péter (független) képviselőtársuknak a városi KOMVaK víz- és csatornaművek igazgatótanácsi posztjáról való leváltása során.
V. Krasznica Melitta

2019. február 12. 19:30

(A szerző felvétele)

Andruskó Imre (Híd) szerint beindult az úthenger, és bár demokratikus úton született a döntés – többségi szavazással –, emberileg igencsak megkérdőjelezhető, ami történt.

Alig 10 nappal a január végi testületi ülést követően azért volt szükség újabb összehívására, hogy megválasszák a városi cégek, azaz a KOMVaK, a Calor és a Com-média felügyelőtanácsának tagjait. Az előző ülésen Andruskó Imre vonatta le ezt a programpontot, mivel sem az önkormányzati szakbizottságok, sem a tanács nem tárgyalta az anyagot, így a tárgyalási rend szerint nem is kerülhetett volna napirendre. Új felügyelőtanácsi tagok megválasztására viszont mielőbb szükség volt, mert a régi tagok közül többen már nem képviselők, illetve az egyik tag elhalálozott.

A KOMVaK esetében Szabó Béla és Konštantín Glič volt képviselők helyére Keszegh Béla (4KN) polgármester Bende Istvánt és Bujna Zoltánt javasolta (mindketten 4KN csoport); a harmadik tagot a cég delegálja, arról a testületnek nem kell döntenie. Andruskó Imre úgy vélte, az átláthatóság érdekében jobb lenne, ha nem egy csoportból kerülnének ki a felügyelőtanács tagjai, ráadásul úgy, hogy a cég vezérigazgatója, Patrik Ruman képviselőként szintén a 4KN tagja. Tény, hogy a Híd egyik képviselőjének, Molnár Mariánnak is felajánlották a posztot, de a frakció visszautasította az ajánlatot. A programpont tárgyalása során aztán Korpás Péter Feszty Zsoltot (független) javasolta a felügyelőtanácsba.  Kovács Dávid ugyanakkor a 4KN csoport egyhangú döntését tolmácsolva indítványozta Korpás Péter visszahívását a KOMVaK igazgatótanácsából és helyébe Helena Molnárová, a cég műszaki igazgatójának kinevezését kérte.

A nem beavatott képviselők megdöbbenve fogadták a javaslatot, hiszen ez sem a bizottságokban, sem a tanácson nem merült fel.

Maga az érintett is értetlenül állt a fejlemények előtt, eddigi munkájával szemben ugyanis nem merült fel kifogás. Ráadásul két év alatt, amióta a funkciót betöltötte, a társaság kikerült a csődközeli állapotból és stabilizálódott. Keszegh Béla (4KN) polgármester szakmai szempontokra hivatkozott, valamint a korábbi gyakorlatra, amikor is az igazgatótanács tagjai nem a képviselők közül kerültek ki. A magyarázat azonban pont azért sántít, mert az elmúlt két évben senki nem kérdőjelezte meg Korpás Péter hozzáértését. Ezek után Feszty Zsolt úgy döntött, nem kíván részt venni a KOVaK felügyelőtanácsának munkájában. Andruskó Imréhez hasonlóan ő is elfogadhatatlannak tartotta a módszert, amit 4KN csoport választott, akik közül senkiben nem volt annyi emberség, hogy az érintettet előre figyelmeztette volna, mi készül ellene. Ugyanakkor a történtek Feszty Zsolt szerint arra is rámutattak, hogy a mire számíthatnak egymástól a 4KN tagjai.

A KOM-VaK felügyelőtanácsában és igazgatótanácsában javasolt személycseréket végül 16 igen 1 nem és 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A 4KN 13 tagján kívül Ondrej Gajdáč (független, alpolgármester), Anton Marek (független) és Less Károly (MKP) voksolt igennel.

A másik két városi cégnél már zökkenőmentes volt a tagok cseréje, a Calor felügyelőtanácsában Bohumír Kóňát Less Károly váltotta, Anton Marek és Dubány Imre maradtak. A Com-média esetében teljesen kicserélődtek a tagok. Konštantín Glič korábbi képviselőt visszahívták, az elhunyt Kiss Péntek József helyett is új tagot kellett választani, Korpás Péter pedig az ülésen mondott le tagságáról. A három új tag: Szénássy Tímea (4KN), Bauer Ildikó (MKP) és Sebő Zsolt (Híd).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?