Régió

Beadvány az egészségügyi tárcához a párkányi orvosi ügyelet megtartásáért

Párkány | A sürgősségi ellátásról szóló törvény módosítása miatt júliustól csak a járási székhelyeken lesz orvosi ügyelet, így Párkányban is megszűnik a sürgősségi ellátás.
Gulyás Zsuzsanna

2018. január 5. 18:00

Farkas Iván a beadvánnyal, amit a párkányi régió 23 polgármestere is aláírt (A szerző felvétele)  

Az orvosi ügyeletek csökkentésével kapcsolatban ma tartott sajtótájékoztatót a párkányi körzet három MKP-s megyei képviselője, Bolya Szabolcs, Szigeti László és Farkas Iván.

Diszkriminálja a régiót
„A törvénymódosítás diszkriminálja a párkányi régió lakosságát és az ide érkező turistákat is” – hangsúlyozta Szigeti László. A parlament tavaly novemberben módosította az egészségügyi ellátásról szóló törvényt, ami elsősorban az orvosi ügyeletek eddigi gyakorlatát változtatja meg. „A módosítás értelmében júliustól hétköznapokon 16 órától 22 óráig, munkaszüneti napokon 7 és 22 óra között lesz sürgősségi ellátás. Az időtartam csökkenése is komoly probléma, de ennél súlyosabb gond a sürgősségi ellátás helyszíneinek kijelölése. Hozzáférhető információk alapján az Érsekújvári járásban júliustól csupán a járási székhelyen lenne sürgősségi ellátás. Ez azt jelentené, hogy néhány településről több mint 70 kilométert kellene utazni” – mondta Szigeti. 

Lehet kivétel
A miniszteri rendelet egyetlen kivétellel számol: a Tőketerebesi járásban a járási székhely mellett Királyhelmecen is megmarad az ügyelet. „A döntés indokolt, mert az Érsekújvári járáshoz hasonló, hosszan elnyúló járásról van szó. Ezért polgármesteri beadvánnyal fordultunk az egészségügyi miniszterhez, azt kérve, hogy mindezt figyelembe véve Párkánnyal is tegyen kivételt” – tájékoztatott Farkas Iván, a beadvány kezdeményezője. A beadványt a párkányi régió 23 településének polgármestere írta alá. „Bízunk benne, hogy a tárca vezetője figyelembe veszi kérésünket” – mondta Farkas.

A miniszternek 30 napja van arra, hogy választ adjon a beadványra. „Ha a beadvány aláírói határidőn belül nem kapnak pozitív választ, az MKP aláírásgyűjtésbe kezd” – mondta Bolya Szabolcs.

Arányok és összefüggések
A sajtótájékoztatón több érdekes és elgondolkodató információ, összefüggés is elhangzott. 2016-ban Párkányban 3355 felnőtt és 1836 gyerek kapott sürgősségi ellátást. Az ügyeletben levő orvosoknak emellett 869 kiszállása is volt. Tavaly májusban 101 szülő kereste fel gyermekével az ügyeletet, júliusban már 195 gyereknek volt szüksége gyors orvosi segítségre. „Az ellátott gyerekek száma a turistaszezonban megduplázódott” – emelte ki Szigeti.

Az 1996-os közigazgatási reform miatt az Érsekújvári járásban a sürgősségi ellátás keretében az orvosoknak 115 755 felnőtt személyről kellene gondoskodnia, ami aránytalanul nagy terhet jelent, ha összehasonlítjuk más járásokkal. „A Selmecbányai járásban 13 500, a Mezőlaborci járásban 10 300, a Poprádi járásban 17 800 felnőtt személy jut egy ilyen központra” – jegyezte meg Szigeti. 
 

Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?