Babára hangoló Alsószeliben

babára hangoló
ALSÓSZELI |

A szoptatást, a gyermekágyas időszakot érintő kérdéseket vitathatják meg vasárnap Alsószeliben az érdeklődők Kelemen Kata szoptatási és hordozási tanácsadó, gyermekágyas segítővel. A rendezvény célja a tévhitek eloszlatása, az anyák kompetenciáinak megerősítése.

Az anyukákat és a leendő anyukákat várják a Babára hangoló felkészítőre a helyi kultúrházba vasárnap délelőtt, ahol a gyermekágyas időszakról tudhatnak meg fontos információkat az érdeklődők. A felkészítőt Kelemen Kata, a Mamila Polgári Társulás szoptatási tanácsadója tartja, akit arról kérdeztünk, mi a célja a rendezvénynek.

„A felkészítőn kiemelten foglalkozunk a szoptatással, de az azzal szorosan összefüggő altatásra, megnyugtatásra, valamint a baba normális, de eleinte talán meglepő viselkedési sajátosságaira is kitérünk. Főként azért kell ezekkel a témákkal foglalkozni, hogy az anyukák merjenek az ösztöneikre hallgatni. Annyi különböző és kontraproduktív információ ömlik rájuk, hogy nem csoda, ha tanácstalanok. Mivel jellemzően már nem élünk több generációs nagycsaládokban, hanem elzárt kicsi közösségekben, ezért sok esetben az első kisbaba, akit egy anya a kezébe vesz, a sajátja, így az elképzelése arról, hogyan viselkedik egy újszülött, rendkívül távol áll a valóságtól. A gyerek ellátását érintő feladatok közül a szoptatással kapcsolatban él a legtöbb tévhit, ezért ezzel foglalkozunk a legtöbbet. Még mindig sokan hiszik azt, hogy az anyatej lehet gyenge vagy erős, vagy olyan homogén fehér folyadék, mint a bolti, pasztörizált tehéntej, és hogy a szoptatást időhöz kell kötni, hogy a baba létfontosságú tartozéka a cumi és a cumisüveg, miközben nagyon sokszor éppen ezek akadályozzák a sikeres szoptatást”

– magyarázta a szakember. Hozzátette, általában hatalmas meglepetést vált ki, amikor elhangzik, hogy egy szoptató édesanya bármit ehet, semmilyen tudományos magyarázat nincs arra, hogy az anyuka étrendje befolyásolná az anyatej minőségét. Kelemen Kata szerint azt is fontos tudatosítani, hogy a szoptatás nem jár fájdalommal.

„A mostani nagymamák, dédmamák annak a generációnak a tagjai, akiknél a szoptatás kultúráját teljesen összezavarta a tápszermarketing és a cumi használatának népszerűsítése, ezért bennük gyakran az él, hogy a szoptatás fáj. Ennek egyáltalán nem így kell lennie, és nem feltétlenül jár együtt mellgyulladással sem a szoptatás. A kórházakban vannak olyan nővérek, akik részt vesznek szoptatási tanácsadó képzéseken és igyekeznek segíteni az anyukáknak, de sajnos nagyon kevés idejük van a sok feladatuk mellett erre. Ugyanakkor az is jellemző, hogy az egészségügyi intézményekben akár több évtizedig is ragaszkodnak egyfajta bevett gyakorlathoz, mert az a szokás. Gyakori jelenség, hogy ha valaki egy nagy autoritástól tanulja a szakmáját és átvesz egy módszert, akár évek, évtizedek telnek el úgy, hogy senki nem bírálja felül, folyamatosan továbbadják egymásnak a kollégák a rossz szokásokat a legnagyobb jó szándékkal”

– fejtette ki. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos tudatosítanunk, attól, hogy gondolkodó emberek vagyunk, az emlősökhöz tartozunk, a kisbabánk hordozott emlős, vagyis állandó testközelséget igényel. Ezzel szemben a környezetükből, a médiából és sokszor az idősebb generáció tagjaitól is az az elvárás érkezik az anyák felé, hogy meghatározott időnként kell etetni a gyereket, majd megtanítani arra, hogy egyedül legyen és aludjon.

„Ezért állnak gyakran értetlenül az anyák a gyerekeikkel szemben, amikor mindez nem így történik, hiszen nem ez a természetes. A hordozást eleinte sokan ősanyás hóbortnak tartják, később rájönnek, hogy mennyire praktikus és szerencsére mi már jobbnál jobb hordozóeszközökből választhatunk. Amikor az anyák nem érzik magukat eléggé erősnek a kompetenciáikban, minden oldalról különféle tanácsokat kapnak, akkor olyan szinten elbizonytalanodnak, hogy akár néhány nap alatt teljesen kimerülnek lelkileg”

– egészítette ki. Kelemen Kata egyike azoknak a szoptatási tanácsadóknak, akik a Mamila szoptatást támogató szervezettel együttműködve tudományosan bizonyított információkra és evolúciós normákra épülő tudást adnak át az érdeklődőknek. A polgári társulásként működő szervezetnek már tíz magyarul beszélő tanácsadója van, akik a Galántai, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban, valamint Kassán tevékenykednek. A kisgyermekes anyák anyanyelvükön kérhetnek tanácsot tőlük nemcsak a szülés előtt, hanem a gyermekágyas időszakban és később is, ha bármilyen kérdés vagy probléma felmerül. Az azonos módszerekkel dolgozó tanácsadók kérésre házhoz is mennek.

babára hangoló-meghívó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?