Régió

Az új törvény se tenné lehetővé az építkezést, a vízügyi szakemberek is aggódna

Albár | Január 15-én lépett életbe az új vízügyi törvény, amely megtiltja a védett vízgazdálkodási területeken új üzemek létesítését, valamint a meglevők bővítését. A dunaszerdahelyi járásbeli Albáron épp egy ilyen területen szeretné megvalósítani a Detech vállalat a műanyag-feldolgozó üzemet.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. február 13. 19:15

Ľuboš Krno, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szóvivője közölte, bár a projekt vízgazdálkodási területet érint, nem juttatták el nekik véleményezésre, de ők megvizsgálták, és több dologra rámutattak. Az állami vállalat felhívja a figyelmet arra, hogy az üzem közelében folyik a Bős–Nyárasd-csatorna, amely árvízvédelmi szempontból a vízgazdálkodás kiemelten fontos része. Figyelmeztetnek arra is, hogy a vízszint emelkedése közvetlen hatással van a tervezett feldolgozó területének talajvízszintjére, a belvíz emelkedése károkat okozhat a beruházónak. A véleményezésben a vízgazdálkodási vállalat kitér az esetleges vízszennyezésre is: a vállalat szerint nem lehetséges, hogy a megtisztított szennyvizet a talajvízbe engedjék ezen a területen, mivel főként árvíz és belvíz idején veszélyesen emelkedne a vízszint. A benyújtott tervezet szerint az üzemből a felgyülemlett esővizet a kanálisba vezetnék, ezzel a vízgazdálkodási szakemberek nem értenek egyet.
 
„A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat nem állami szerv, amely engedélyezhetné az üzem megépítését, mi csak véleményt mondhatunk azokról a területekről és vizekről, amelyek a hatáskörünkbe tartoznak. Január 15-ével megváltozott a törvény, ajánljuk, hogy a tervezetet vizsgálják meg újra, valóban megfelel-e a jelenleg hatályos törvényeknek” – közölte Ľuboš Krno.
 
Az Albárra tervezett, környezetkímélő technikával működő műanyag-feldolgozót a vágújhelyi székhelyű Detech vállalat szeretné felépíteni. Az üzemben különféle polietilén és polipropilén anyagokat dolgoznának fel, az eljárás végén fűtőolajat nyernének ki a műanyag hulladékból. A falu lakosai petícióval tiltakoznak a projekt ellen.
 
Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?