Az élhetőbb életért dolgoznak

GA-swap-tervek
GALÁNTA |

Egy évvel ezelőtt kezdett ruhacseréket szervezni három önkéntes Galántán. Azóta egyre több követőjük van és polgári társulást alapítottak a fenntartható életmód jegyében.

Újabb terve valósult meg annak a néhány lelkes nőnek, akik elindították Galántán a swap, vagyis a ruhacsere programokat, tevékenységüket polgári társulásként folytatják. 2020-ban Lenka Šajgalíková szervezte az első börzéket, amelyeken Zuzka Šutová volt segítségére. A Covid-19 világjárvány miatt egy ideig nem tudták megszervezni a ruhacseréket, de a pandémia lecsengése után újra nekikezdtek. Közben a szervező csapat tagjai kicserélődtek, Lenkához 2022 őszén Rapand Bori, majd Andrea Balážová Bachorecová csatlakozott. Azóta rendszeresen minden évszakban szerveznek ruhacserét Galántán. Az érdeklődők száma fokozatosan növekszik. Ezt a közösségi oldaluk követőinek számán lehet látni, amely egy év alatt több mint a háromszorosára emelkedett. Idén novemberig csaknek 300 kg ruha cserélt gazdát rendezvényeinken, ennyivel kevesebb textil került a hulladéklerakókra. Szerveztek olyan ruhagyűjtést is, amikor az Ekocharita Slovensko Slovensku szervezet munkáját segítették. Összesen 183 kg ruhát adtak át a szervezetnek, amely rászorulóknak továbbítja a jó állapotban lévő, még hordható ruhákat, a maradékot pedig újrahasznosítja.

GA-ruhacsere

A három barátnő közös céljai, elképzelései, ötletei a környezettudatos és fenntartható életről arra ösztönözték őket, hogy megalapítsák a Kolo-vrátka Polgári Társulást. A három anyuka szeretné a fenntarthatóság felé terelni az embereket, hogy rámutassanak azokra az alternatívákra, amelyek előnyösebbek számukra az egészségük, a környezetük és a pénztárcájuk szempontjából.

„Rövidtávú céljaink között szerepel további ruhacserék szervezése, de szeretnénk saját helyiséget találni a városban. Ha ez sikerül, foglalkozhatunk hosszútávú terveink megvalósításával is. Szeretnénk beszélgetéseket, előadásokat, alkotóműhelyeket, kurzusokat szervezni felnőtteknek és gyerekeknek, fiataloknak egyaránt, illetve kellemes találkozóhelyet kialakítani Galántán főleg a fiatalok számára. Jó lenne olyan közösséget összehozni, amelynek tagjai hasonlóan gondolkodnak, egyforma az érdeklődési körük és szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy hogyan lehet fenntarthatóbb életet élni”

– magyarázta Rapand Bori. A rendezvényeknek helyet adó helyiség egyúttal reuse centrum, vagyis újrahasznosító központként is működhetne. Kifejtette, a hulladéklerakókban sok olyan ruhát, tárgyat, háztartási eszközt adnak le a lakosok, amelyek még működnek, használhatóak. Ezeket gyűjtenék össze és jelképes áron árusítanák, így lehetőséget adnának a szükséghelyzetben vagy kedvezőtlen anyagi helyzetben élőknek, hogy hozzájussanak olyan termékekhez, amelyeket egyébként nem tudnának megengedni maguknak. Példaként a pozsonyi Kolo újrahasznosító központot említette, ahol étkészlet, evőeszköz, könyv és minden olyan tárgy megvásárolható, amely egy háztartásban megtalálható. A másik hely, ahonnan inspirációt merítettek, a nagyszombati Baterkáreň, ahol használt ruhák cseréje mellett például varrókör működik, vagyis olyan programokat szerveznek, amelyek összetartják a közösséget.

GA-ruhacsere-programok
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?