Régió

Alsó-csallóközi közlekedési gondok

Komárom/Gúta/Keszegfalva/Tany | Még nem teljesen egyértelmű, hogy mennyire növekedett meg a Monostori híd átadása óta a szlovákiai oldal forgalomterhelése. Az elkerülő utak hiánya s az útburkolatok rossz állapota viszont kétségtelen ténynek számít az Alsó-Csallóközben.
Vataščin Péter

2020. október 23. 12:41

Komárom
A komáromi Rákóczi utcán egymást érik a kamionok - Vataščin Péter felvétele

Nem egyszerű eldönteni a Komárom és Gúta között vagy a I/63-as első osztályú út alsó-csallóközi szakaszán végighaladva, hogy az elmút egy hónapban több kamion halad-e el erre, mint korábban. A jelenségre érzékeny lakosok azonnal igent mondanak, az apatikusabbak szerint nem sok minden változott, ami viszont szintén intenzív forgalmat jelent. Pataki Dezső (MKP) keszegfalusi és Bugár Imre (független) tanyi polgármesterek szerint falvaikban a főút mellett élő lakosok házai sínylik meg leginkább azt, hogy a településeket a szó szoros értelmében átszelik az országutak.

Csak megerősítés

A Gúta és Komárom között található Keszegfaln egyes lakosok szerint akár 30 %-kal is több tehergépjármű haladhat át az 573-as másodosztályú úton mint korábban, ami akkor sem volt kevés. Az önkormányzat már egy ideje foglalkozik a használaton kívüli vasúti sín nyomvonalán megépítendő nyugati elkerülő út ötletével, amely fel is fedezhető a 2015-ös megyei Területrendezési Tervben. Pataki Dezső polgármester lapunknak elmondta, a megyei hivatal jelenleg elvetette ezt a javaslatot. A megye inkább a falu déli bejáratánál található, több helyen rossz állapotú, de az 573-as út részét képező töltésszakaszt szeretné megerősíteni. Pataki szerint ez a munka viszont legalább annyiba kerülne, mint az elkerülő út megépítése, ráadásul több tulajdonjogi és műszaki problémát is felvet a töltés megerősítése. Mindenképpen szeretnének még tárgyalni az állami vasúttársasággal is az elkerülő úttal kapcsolatban.

Komárom
Jönnek-mennek a kamionok a kritikus keszegfalusi szakaszon 2019 novemberében - Vataščin Péter felvétele

A főút legyen rendben

A Keszegfalva és Gúta közötti 573-as útnak számos hiányossága van, ráadásul az ún. Lohóti hídnál található egy balesetveszélyes útszűkület is. Horváth Árpád (MKP), Gúta polgármestere érdeklődésünkre elmondta, számukra most az a legfontosabb, hogy a teljes szakasz minél hamarabb felújításra kerüljön. Talán nőtt a város szívén is áthaladó teherforgalom, azonban Horváth szerint a komáromi Vág-híd 2021-re esedékes, s akár 2-3 hónapig is tartó felújítása szabadíthatja rá csak igazán újra a kamionokat Gútára. A megyei képviselői posztot is betöltő polgármester elmondta, a Komárom-Gúta szakasz rendbetétele 2,1 millió euróba fog kerülni, a kivitelezését pedig az idei járványhullám csúsztatja. Pénz valamilyen forrásból biztosan lesz a munkálatokra, a ha a megye nem tud pályázat útján forrásokhoz jutni, akkor önerőből fogja finanszírozni az útépítést. A megyei területrendezési tervben ugyan régóta szerepel egy elkerülő út Gúta körül is, azonban Horváth szerint ennek kivitelezése jelenleg nem reális, annak először Komáromnál kéne megépülnie.

Kis falu, nagy forgalom

A mintegy 750 fős Tany főút mellett lakó polgárai nap mint nap óriási forgalommal szembesülnek az I/63-as első osztályú úton. Bugár Imre polgármester szerint náluk az lenne a legfontosabb, hogy a Szlovák Közútkezelő Vállalat végre felújítsa a belterületi szakaszt. Információi szerint már megtörtént a versenykiírás, de még nem világos, hogy tulajdonképpen mikor kezdődhetne el a konkrét kivitelezés. Ugyancsak homályos, hogy a Tany és Csallóközaranyos közti útszakasz felújítására mikor kerülhet sor. Tany – ahogyan a szomszédos Bogya is – már évtizedek óta vár az elkerülő útra, Bugár Imre tudomása szerint már a 70-es évek óta vannak ilyen irányú tervek, de jelen helyzetben aligha van esélye a megvalósításnak, ráadásul az útépítést egy bonyolult kisajátítási folyamatnak kéne megelőznie.

Még felfutóban van

Lapzártánkig a Monostori híd kapcsán nem válaszolt a Szlovák Közútkezelő Vállalat a teherforgalom növekedését firtató kérdésünkre, valamint arra, hogy idén mérték vagy mérik-e a forgalmi terhelést Komáromban. Keszegh Béla (független) komáromi polgármester szerint érezhetően több a tehergépjármű az új híd átadása óta. „Lehet látni, hogy a fuvarozó cégek folyamatosan fedezik fel a Monostori hidat, s így tervezik meg az utakat. Ez még felfutóban van“ – mondta. Hozzátette, mindenképpen szükség lesz a pontos forgalomszámlálási adatokra egy átfogó kép kialakításához, ugyanis a Monostori hídról Nagymegyer és Gúta irányában térhetnek le a kamionok Komáromot nem vagy alig érintve, míg a várost azok a tehergépjárművek szelik át, amelyek Érsekújvár vagy Párkány felé haladnak tovább. Ugyanakkor a város részben tehermentesül is, mivelhogy a nagymegyeri irányból érkező sofőrök, ha Magyarországon van úticéljuk, már a Monostori hidat használják az Erzsébet híd helyett. Keszegh szerint pár hónap múlva lehetnek már erre vonatkozó pontos adataink.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.