Régió

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Etrekarcsa | Eredetileg az önkormányzat a helyi viszonylatban forgalmas kereszteződés kitisztítását és virágokkal való díszítését tervezte, végül azonban egy kisebb parkot alakítottak ki figyelemre méltó szoborral és szimbólumokkal.
Somogyi Katalin

2020. május 31. 18:30

Etrekarcsa
- Somogyi Tibor felvétele

Pár évvel ezelőtt a lengyelországi Czestochowa zarándokhely számára készíttetett a helyi természetgyógyászok és táltosok közössége egy faragott padot, amelyet a Lengyelország lelki fővárosának is nevezett városnak szerettek volna adományozni a magyar ajkú zarándokok nevében. Mivel Czestochowa nem élt ezzel a felajánlással, úgy döntöttek, helyben állítják fel a díszes padot. „Pár évig otthon őriztem, mígnem elérkezett a megfelelő időpont arra, hogy itt, a falunkban állítsuk fel köszönetképpen a családunk nevében, amely az egyik legrégebbi családok közé tartozik itt a Felső Karcsaszélen. Az első írásos emlékek a Lukácsokról, a Görcs és Bartal családokkal egyetemben az 1400-as évekből származnak” – kezdi a beszélgetést Lukács Béla etre-karcsai vállalkozó, a faragott pad és márványszobor adományozója. A kompozíció része az áldásosztó Jézus szobra öntött márványból „Szavad az igazság” felirattal, amely Magyarországon készült. A faragott fa padon ott van a Fekete Madonna képe, hasonló ahhoz, amelyik többek között az ismert ausztriai zarándokhelyen, Mariazellben is található. A kis park kialakítását több helyi vállalkozó támogatta, valamennyien ingyen ajánlották fel a munkájukat. „A jelenlegi önkormányzat egyik célkitűzése a királyfiakarcsai parkok kitisztítása és újrarendezése. Eredetileg ezen a helyen is csak egy virágágyásra gondoltunk, de végül Lukács Béla és sok más vállalkozó közös segítségével elkészült ez a kompozíció. A munka tavaly szeptemberben indult, a park tavaszra készült el” – magyarázta az előzményeket Wurczell Zoltán polgármester. Vasárnap, azaz május 31-én Balogh Károly egyházkarcsai plébános a templomban celebrált mise után megszentelte az Áldásosztó Jézus szobrát és a fapadot, a Boldogságos Szűzanya a Magyarok Nagyasszonya faragott képmásával.

Galéria
etrekarcsa-1
etrekarcsa-2
etrekarcsa-3
etrekarcsa-4
+6
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Roman Luknár

Nem lesz élete végéig színész

koronavírus

Koronavírus: 808 teszt mellett 15 új eset volt szombaton

Meghan és Katalin hercegnő

Katalin ellenezte Harry és Meghan házasságát

repülőgépba miskolcleset

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban találtak új fertőzötteket szombaton

Olivia de Havilland

Olivia de Havilland 104 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.