Régió

Aggasztják a választási eredmények az érsekújvári magyarokat

Érsekújvár | A járási székhelyen 2014-ben 13 635 lakos járult az urnákhoz, ami 40,16 százalékos részvételi arányt jelentett, most szombaton csak 11 675 szavazó döntött a polgármesterről, illetve a testület összetételéről, ami csupán a lakosok 35,29 százaléka.
Száz Ildikó

2018. november 13. 17:01

Érsekújvárban döntő többségben vannak a független képviselők a testületben - A szerző felvétele

Klein Ottokár független polgármester, akit az MKP támogatott, megkezdheti második választási időszakát, de nem lesz könnyű helyzetben, mert a testületbe bekerültek olyan képviselők is, akik eddig élesen bírálták a város vezetését, illetve annak döntéseit. Nyolc évvel ezelőtt három, az elmúlt választási időszakban tíz független képviselő vett részt a testület munkájában, az idei választások során húsz független képviselőt választottak az érsekújváriak. Akadnak köztük olyan képviselők is, akik a korábbi választások során még a szlovák nagykoalíció (KDH, SDKÚ, Smer) tagjaként dolgoztak a testületben, Katarína Hozlárová, Anna Rošková és Lukáš Štefánik befutók ezúttal független képviselőjelöltként indultak a választásokon. Nem kaptak bizalmat olyan képviselők, akik több választási időszakon át részt vettek a testület munkájában, mint például Helena Bohátová (Smer), Richard Schwarz független képviselő, Juraj Kisely egykori alpolgármester, független képviselő, vagy Mária Malperová a szlovák nagykoalíció tagja. Az érsekújvári magyarokat aggasztják a választási eredmények, mert nyolc évvel ezelőtt még tizenegy képviselője volt az MKP-nak a testületben, négy évvel ezelőtt négy.

2018. november 12. 13:11

Az Érsekújvári járás összes megválasztott polgármestere

Az előző választási időszakban az MKP és a Híd koalíciónak hét tagja volt. Most az MKP tíz jelöltjéből csak ketten jutottak be, Nagy Péter és Török József, akik több választási időszakon át képviselték az érsekújvári magyarokat. Nem jutott be Nagy Dávid eddigi alpolgármester sem, az MKP helyi elnöke. A Hídat egy ember képviseli a testületben Eva Polerecká személyében, aki nagyon aktív kampányt folytatott a közösségi oldalakon, keményen bírálva az eddigi testület munkáját. Bóna Bertalan korábbi képviselő, a Híd járási szervezetének elnöke nem jutott be a testületbe, mint ahogy Tóth Mihály eddigi képviselő sem, aki az MKP jelöltje volt.

A választási kampány során két petíció körözött az érsekújvári lakosok között, az egyikben a kerülőút megépítését, a közlekedési gondok orvoslását követelték, a másikban a Kapisztóry Ferenc kórház eladása ellen tiltakoztak. Más lakosokat a kórházi hulladék-feldolgozó bővítése aggasztotta, de a testület nem hagyta jóvá a területrendezési terv módosítását a kért bővítéshez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Ellenőrzött ünnepi menü

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Karácsonyi riport a VASÁRNAPBAN: Zlatica Kušnírová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?