Régió

A vízgazdálkodási vállalat vágatta ki a fákat Doborgaznál a Duna-parton

Pozsony | A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vágatta ki a fákat Doborgaz és Dunacsún térségében, a Duna régi medrénél.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 20. 19:54

Duna-part
A szakemberek azt állítják, ha nem tisztítják ki a terepet, veszélybe kerülhettek volna a közeli települések - Somogyi Tibor felvétele

A Duna-ártéri Természetvédelmi Terület Igazgatóságának pozsonyi részlege az egyik közösségi oldalon bírálta a fakivágásokat. Rámutattak, hogy a fakitermelés miatt eltűntek a rendkívül értékes ártéri erdők, amelyek több veszélyeztetett és védett növényfaj élettereként szolgáltak, példának a ritka és értékes dunai csillagvirágot említették. A fakitermelés szerintük indokolatlan és ráadásul törvénysértő módon történt. Hogy a nehézgépek hozzáférhessenek a fákhoz, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat dolgozói csökkentették a vízszintet a Duna régi medrében, ami miatt ezrével pusztultak el a halak. A Duna-ártéri Természetvédelmi Terület Igazgatósága ezért úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben.

Nem lesznek erőművek a Duna régi medrében

2018. április 19. 12:33

Nem lesznek erőművek a Duna régi medrében

A vízgazdálkodási vállalat szerint szükséges volt a tömeges fakivágás. A Duna régi medre áradások idején, illetve akkor, amikor a bősi erőműnél nem a szükséges vízmennyiség folyik át, a Duna vizének elvezetésére is szolgál. Pavel Machava, a vállalat szóvivője közölte, mivel a közeljövőben javítani fogják a zsilipeket, sőt, magát az erőművet is, a Duna régi medrében fogják elvezetni a vizet. Szerinte, ha nem vágták volna ki a fákat, fennállt volna a veszélye, hogy a Duna régi medre nem lett volna képes elegendő mennyiségű vizet befogadni, ami miatt veszélybe kerülhettek volna a környékbeli községek. Közölte: minden szükséges engedélyük megvolt a munkához. Azt, hogy a Duna medrének a tisztítása hogyan függ össze a part menti fák kivágásával, nem taglalták. Stanislav Fialík kormánymegbízott sajtónyilatkozatot adott ki azzal kapcsolatban, hogy felröppent a hír: vízerőművek építését tervezik a Duna régi medrében. A kormánybiztos közölte, nem voltak tárgyalások gátak építéséről. „Nincs tudomásunk arról sem, hogy a magyar fél tervezne ilyen építkezéseket. Szlovákiában szakemberek csoportja foglalkozik a kérdéssel, odafigyelnek a környezetvédelmi szempontokra, az árvízvédelemre és a Duna energetikai lehetőségeire is. Mindezt természetesen szoros együttműködésben a magyar féllel és a szlovák szakemberekkel. A Duna régi medrének folyami duzzasztásáról csak a magyar féllel való tárgyalások után születhetne döntés, és csak a döntés után kezdődhetne el a megvalósítás. Pillanatnyilag nem folynak ilyen tárgyalások Magyarország és Szlovákia között” – tájékoztatta lapunkat Fialík.

Somogyi Katalin

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Orbán Viktor

Beoltották Orbán Viktort

diákmunka k

A legtöbb cégnek megérheti diákokat foglalkoztatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.