A siker után kérdéses a folytatás Pereden

Pered U19
PERED |

Egymás után kétszer nyert bajnokságot az ifjúsági futballcsapat Pereden. Edzőjük szerint sikerült jó focistákat nevelni a gyerekekből, most mégis kérdéses, összeáll-e a csapat a következő szezonban.

 

A tavalyi után idén ismét bajnoki címet nyert a peredi U19-es futballcsapat. Ez az eredmény nemcsak azért kimagasló, mert kétszer egymás után sikerült, hanem azért is, mert nagyon nehezen állt össze a csapat.

Kétszeres bajnokok

Néma Dezső, aki 9 éve állt az ifjúsági csapat élére, rendszeresen toborozta a gyerekeket maga mellé. Visszaemlékezve a kezdetekre elmondta, az első fél év után erősen fontolóra vette, hogy átadja a helyét másnak, ugyanis mivel távolabbi, akár 100 km-re lévő településeken kellett játszaniuk, sokszor nem állt össze a csapat, mert a focisták megterhelőnek érezték, ha el kellett utazniuk egy-egy meccsre. A problémát azzal oldották meg, hogy az 5. ligából a járási bajnokságba jelentkeztek.

„Azért tudtam akkor jó csapatot felépíteni, mert a környező falvakban, például Deákin, Zsigárdon, Sókszelőcén nem volt ificsapat. Az ottani focistákat megszólítottuk, és velük kiegészülve megnyertük a bajnokságot. Az utána következő két szezonban másodikok lettünk, majd következett egy gyengébb időszak. Korábban a gyerekcsapat edzője voltam hét évig, illetve testnevelés szakos pedagógus vagyok. A tanítóként és edzőként szerzett tapasztalatok jók voltak arra, hogy a tinédzserekkel is megtaláljam a hangot. Az utóbbi két évben nagyon jól összeszokott a társaság, annak tagjai eléggé motiváltak voltak ahhoz, hogy fejlődjenek, úgy vélem, ezért tudtunk kétszer is bajnokok lenni”

– fejtette ki. Elismerte, hogy az első bajnoki cím után érezhető volt a nyomás, hogy újra megnyerjék a bajnokságot. Örültek a sikernek és löketet adott nekik a folytatáshoz, ugyanakkor figyelniük kellett, nehogy elbízzák magukat. Szerencsére több olyan játékos is volt, aki minden erejével azon dolgozott, hogy újra az első helyen végezzenek.

Állandó a változás

Az edző dolga Néma Dezső szerint azért is nehéz, mert minden évben változik a csapat összetétele. A következő szezonban például négyen azért esnek ki, mert betöltik a 19. életévüket, négyen pedig már hosszabb ideje fontolgatják, hogy felhagynak a futballal.

„Ebben a korban a tinédzserek keresik önmagukat, szeretnék kipróbálni magukat másban is. Most a testépítés a divat, többen azt választják a foci helyett. Sokszor pszichológus bőrébe kell bújni. Nagyon sokat kommunikálok velük, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az online térben is az edzések mellett. Törekszem a következetességre, sokszor kemény is vagyok velük, a visszajelzésekből mégis úgy tűnik, kedvelnek a gyerekek, jó a viszony köztünk. Becsülöm bennük, hogy egyikük sem hagyott cserben a szezon alatt, ha el is hagyták a csapatot, előre szóltak, hogy így lesz, és csak a szezon végén fejezték be”

– mondta. Edzőként jó érzéssel tölti el, ha a tanítványát felsőbb osztálybeli csapatba hívják játszani, mert az számára is elismerés, de ez akár a csapat megszűnését is jelentheti.

Nincs utánpótlás

Néma Dezső keserű szájízzel beszélt arról, sajnos Pereden nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy az utánpótlást kineveljék. Ennek hátterében személyes nézeteltérések, viták is állnak, vagy például olyan problémák is voltak régebben, hogy a focisták nem edzhettek bármikor a főpályán, csak az edzőpályán, vagy a meccsek után a gyerekek nem kapják meg a megígért frissítőt. Aki az edző mellett sokat tesz a peredi fociért, az Bende Norbert és Horváth Péter. Néma Dezső hangsúlyozta, rengeteg szervezési feladatot is el kell látni a csapat körül. Ehhez fontos a jó kommunikáció a futballszövetséggel. Az említett két személy nagy segítséget nyújt ebben. Kiemelte, edzőként nem vár elismerést a község vezetésétől a munkájáért, de a gyerekeket nagyon kellene motiválni abban, hogy folytassák a futballt, hiszen az lenne a fő cél, hogy hasznosan töltsék el az idejüket, rendszeresen mozogjanak és egy közösséghez tartozzanak. Az elismerés, a megbecsülés azért járna nekik, mert a mérkőzéseken Pered hírnevét viszik tovább. A focistákat viszont könnyen elcsalogatják más települések csapataihoz, ahol magasabb fizetésért játszhatnak.

Egyelőre nem dőlt el, Néma Dezső folytatja-e a munkát az ificsapat edzőjeként, kérdéses, hogy össze tud-e állítani egy csapatot a következő szezonra.

 

A peredi bajnok csapat

A bajnokcsapat tagjaival az utolsó közös mérkőzésük után beszélgettünk. Berecky Denis csapatkapitány ötévesen kezdett focizni. A Galántán töltött évek után, ahol harmadik és második ligás focista volt, egy sérülést követően került Peredre, ahol a kisebb megterhelés végett kezdett játszani. Úgy véli, a kapitányi posztot azzal érdemelte ki, hogy rendszeresen és becsületesen részt vett az edzéseken és mérkőzéseken.

Szekeres Máté a barátok, a jó hangulat miatt jött vissza a hazai csapatba, korábban Farkasdon futballozott.

„Jobb érzés a saját falunkban focizni, mint más helyen. Az edzővel nagyon jó a kapcsolatom, nagyon sokat tanított nekem a fociról. Úgy érzem, rám is mindig számíthatott, amikor szüksége volt rám”

– fogalmazott.

Varga Tamás kapus óvodáskorától focizik, mint fogalmazott, azonnal elkezdte, ahogy esélye nyílt rá. Játszott Felsőszeliben, Győrben és Farkasdon is, viszont azóta, hogy tagja lett a peredi csapatnak, egészen a szívéhez nőtt a futball. Elmondta, nehéz szavakba önteni, milyen érzés egy bajnokcsapat tagjának lenni, hiszen ilyen még nem volt a peredi foci történetében.

Varga József három éve Deákiról jött a peredi csapatba. Szerinte az edző nagyon jól összehozta a csapatot az elmúlt időszakban. A játékosok jól kijönnek egymással, erős köztük az összetartás.

Bácsai Adrián gyerekként már volt a peredi csapat tagja, majd Zsigárdról tért vissza újra az ificsapatba. A focin kívül más sportokat is kipróbált már, de semmi sem fogta meg őt annyira, mint a futball.

A zsigárdi Csicsola Martin szintén a barátok miatt csatlakozott a csapathoz. Alsószeliben is játszott korábban, de itt jobbnak találja a társaságot.

Tóth Krisztián kilenc éve kezdett a helyi csapatban játszani, majd edző édesapját követve Farkasdon folytatta. Öt év után a barátai hatására jött vissza szülőfaluja csapatához.

Závodský Christopher tizenegy évesen kezdett focizni a helyi csapatban, de rövid idő után abbahagyta. Két évig teniszezett, majd a barátai miatt idén adott újabb esélyt a focinak és nagyon megtetszett neki. Reméli, hogy jövőre összeáll a csapat, mert mindenképpen folytatni szeretné.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?