Régió

A növekvő rezsiköltségek miatt módosítják a költségvetést Léván

Léva | Az energiaárak és az építőanyag árának folyamatos emelkedése, az adóból származó bevétel csökkenése miatt újabb költségvetés módosítást fontolgatnak Léván, és néhány tervezett beruházást kénytelenek elodázni.
author
Száz Ildikó

2022. június 25. 17:40

Léva
- Száz Ildikó felvétele

A lévai pénzügyi bizottság tagjai mintegy harminc programpontot vitattak meg a legutóbbi, júniusi önkormányzati ülést megelőző tanácskozásukon. Ivan Murín a pénzügyi bizottság elnöke a városi televízióban arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a tőke jellegű kiadásokra szánt mintegy 182 ezer eurós tételből be kell fejezniük a már megkezdett projekteket. Ilyen a játszóterek, iskolai futópályák felújítása, városi óvodák konyhai felszerelése, vagy a szabadtéri színpad felújításával kapcsolat tervdokumentáció elkészítése. Némi bevételt remélt a város a Slovan mozi eladásából, amelyet 203 ezer euróért kínáltak, de még nem jelentkezett vevő. Bérbe adnák a városi Fehér Lúd vendéglőt is, az 520 négyzetméteres ingatlan négyzetméteréért évi 30 euró bérleti díjat kérnek. Komoly fejtörést okoz a város vezetésének, honnan kerít pénzt a városi sportépületek üzemeltetésére. Eddig 959 ezer eurót költöttek évente erre a célra, ám az energiaárak növekedése miatt a fedett uszoda, a téli sportpálya és más létesítmények üzemeltetése ebben az évben legalább 400 ezer euróval többe kerülhet a városnak. A helyi járatok üzemeltetési hozzájárulása is 200 ezer euróval többet emészt fel a városkasszából, és drágább lesz a városi rendőrség működtetése, a hivatali alkalmazottak bérének valorizálása. Megoldást jelenthet, ha a tőke jellegű kiadásokból az állam engedélyével a pénz átcsoportosítják, és más célokra használják fel. Léva adóból származó bevételei 20 millió euró körül mozognak évente, ebből 13,7 millió euró a részesedési adóból származó bevétel, az ingatlanadóból származó bevétel 4,3 millió euró, a szemétdíjból befolyó összeg 1,7 millió euró és az ebadó 60 ezer euró. Léva nem akar elindulni azon az úton, hogy emelje az ingatlanadót, esetleg a szemétadót, vagy más illetékeket. Inkább a tervezett beruházások egy részét halasztja el, valósítja meg később.

A járási székhelyen olyan módon szeretnék előteremteni a többletkiadásra szükséges összeget, hogy ne kelljen takarékoskodni a kaszáláson, az utak tisztításán, vagy a közvilágítás üzemeltetésén, de a lakosokat se terheljék újabb kiadásokkal, adóemelésekkel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hivatal

Az állam újabb értelmetlen bürokratikus intézkedéssel terheli a vállalkozókat

őszibarack

Beérett az idei termés Szlovákiában – kisebb a gyümölcs, de finomabb és drágább

sport a tévében

Képernyőn az Atlético, a Juventus és a Liverpool

filmfalimf

A sár és mocsár négy napja

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

róka k

R. Nagy Krisztián: Rezsi Papa Paprikáscsibézője

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.