Régió

A Komáromi járásban volt a legalacsonyabb a részvétel

Komárom | A Komáromi járásban rendkívül alacsony volt a részvételi arány, mindössze 27,84 százalék, ami országos szinten a legrosszabb érték; messze elmarad a négy évvel ezelőtti, szintén nem túl magas 34,4 százaléktól is.
V. Krasznica Melitta

2019. március 18. 18:30

elnökválasztás
(A szerző felvétele)

A járáson belül a legalacsonyabb választói kedv Ekelen (15,57 százalék) volt, de Búcson, Gelléren, Marcelházán, Dunamocson, Madaron, Nemesócsán és Csallóközaranyoson sem érte el a 20 százalékot. Az országos 48,74 százalékos átlagot csupán a járás szlovák falvai közelítették meg, vagy lépték túl (Zsemlékes/Lipové – 60,8%, Újpuszta/Mudroňovo – 54,83% és Szilasháza/Šrobárová – 47,50%). A városokban a szlovák lakosok arányának emelkedésével növekedett a választói kedv is: Gúta – 21,08%, Komárom – 31,36%, Ógyallla – 37,16%.

Zuzana Čaputová toronymagasan nyerte az elnökválasztás első fordulóját a Komáromi járásban is, a voksok 47,96 százalékát gyűjtötte be, a második Bugár Béla 21,98, a harmadik Maroš Šefčovič 10,06 százalékot kapott. A további sorrend Štefan Harabin, Marián Kotleba és František Mikloško. A választásoktól visszalépett Menyhárt József is begyűjtött 150 szavazatot. Bugár Béla a falvakban szerepelt jobban: míg a városokban 14,89, addig a falvakban a voksok 30,68 százalékát gyűjtötte be. Čaputová a járás városaiban 52,21, a falvakban 42,73 százalékos támogatást könyvelhetett el.

Bugár a Komáromi járásban csupán kilenc településen előzte meg Čaputovát.

A legnagyobb arányban Szilason (65,71%) szavaztak rá, de nyert Búcson, Megyercsen, Ifjúságfalván, Marcelházán, Madaron, Szentpéteren, Füssön és Nagykeszin is. Ezen települések közül Füssön, Ifjúságfalván, Nagykeszin, Szentpéteren és Szilason is hidas polgármester van, Marcelházán az MKP-Híd közös jelöltje vezeti a községet, a többiben függetlenként indult a polgármester. A járás többi településén Čaputová végzett az első helyen, kivéve Újpusztát (Mudroňovo), ahol Štefan Harabín. A falvakban legtöbb helyen Maroš Šefčovič lett a harmadik, de a többségében magyarok lakta települések közül Madaron, Paton, Perbetén, Csicsón, Marcelházán, Ímelyen, Dunaradványon és Bogyán is Marián Kotleba végzett a dobogós helyen; a három utolsó településen más jelölttel azonos számú szavazattal. Néhány helyen igen szoros volt az eredmény, Lakszakállason Čaputová egy szavazattal előzte meg Bugárt, Marcelházán pedig Bugár 2 szavazattal kapott többet, mint Čaputová.

A fele-fele arányban magyarok és szlovákok által lakott Ógyallán Bugár csak a negyedik helyen végzett 9,4 százalékkal; Čaputová, Šefčovič és Harabin is megelőzte őt. Gútán és Komáromban Čaputová, Bugár, Šefčovič lett a sorrend.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Napokkal a robbanás előtt is már erős gázszag érződött az eperjesi tömbházban

Kalavská törvénye elbukott, a nem beoltott gyermekek is mehetnek óvodába

Új módszerrel lopják el a pénzünket a hackerek

Megbízhatatlan vallomás

Kisorsolták a pártok sorszámait

Čižnár felfüggesztette az ügyészt, aki Kočnerrel kommunikált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.