A kassai régió barlangjait is bemutatják belülről, magyarul

A portál már a Kassa megye számos tájegységének érdkességeit bemutatta
Kassa |

Gondosan elkészített fotókkal és rövid ismeretterjesztő történetekkel mutatja be Szlovákia magyarlakta részeinek azon területeit a Felvidéki útikalauz névre keresztelt turisztikai portál, melynek ötletgazdái szerint a magyarlakta régió, azon belül a kelet-szlovákiai helyszínek bemutatása ilyen formában több évtizedes lemaradásban szenved. A csapat legújabban a Kassa megyei barlangokra fókuszál, elmondásuk szerint ezen téren, főleg magyarul még nagyobb a lemaradás.

Ahogy azt lapunknak a szepsi születésű Bankó Tamás, a Felvidéki útikalauz ötletgazdája és fenntartója korábban elmondta, a portál tartalmával elsősorban az ország délkeleti részére, Kassa megye természeti szépségeire, műemlékeire, történelmi és kulturális kincseire, illetve mindazokra az elfeledett vagy még be nem mutatott kincseire szeretnék felhívni az emberek figyelmét, amelyek mindmáig elkerülték az emberek figyelmét vagy kevésbé kerültek az előtérbe. „A tripfactory néven megtalálható Felvidéki útikalauz nevű portálunk főleg olyan helyeket és helyszíneket mutat be, amelyek eddig nem kerültek bemutatásra vagy épphogy csak bekerültek az emberek köztudatába. A célunk, hogy behozzuk ezt az úgynevezett lemaradást” – közölte korábban az Új Szóval Bankó Tamás. A portál vezetője szerint idehaza, történetesen az ország keleti részében csak nagyon kevés helyről lehet jól tájékozódni, magyarul pedig ez még nehezebbnek bizonyul. „Nemcsak a hazai érdekeltségi pontok vagy helyszínek megfelelő online, tehát virtuális bemutatásában látom a problémát, de a megfelelő nyelvezet, történetesen a magyar nyelv használatában is. Mindezek mellett a képek aktualitása is problémás, az általam korábban fellelt portálok többsége pontatlan vagy régi fotókkal mutatott be egy-egy helyszínt. Ezek a hiányosságok is arra ösztönöztek, hogy létrehozzunk egy aktuális és modern portált” – tette hozzá a Recefice Polgári Társulás, újonnan pedig a Kassa Megyei Önkormányzattól elnyert támogatás segítségével is működő portál ötletgazdája.

barlang

Eddig csak kívülről

Míg a projekt beindulása óta, vagyis az elmúlt két-három évben csak kívülről fotózták be és mutatták meg az egyes látnivalókat, újonnan a barlangokra fókuszálnak, amiket értelemszerűen már belülről is megmutatnak. „Eddig mindig arra törekedtünk, hogy az egyes helyszíneket csak kívülről mutassuk be, ezzel is arra ösztönözve az érdeklődőket, hogy személyesen is ellátogassanak egy-egy helyre, hogy saját szemeikkel lássák azt, amiről írunk. Ez szerintünk az adott látnivalók fenntartóit is támogatja, nem utolsó sorban pedig a turizmus is a hús-vér látogatókon alapszik. De mivel az elmúlt hónapokban a barlangok bemutatásához is hozzáfogtunk, úgy gondoltuk, hogy azokból azért belülről is meg kell mutatni néhány részletet, hogy kellőképpen bemutassuk, s ezzel egyidőben felkeltsük az érdeklődők figyelmét. Egyébként pedig azért is tartjuk fontosnak a barlangok prezentálását, mert azok is hozzátartoznak régiónk kulturális és természeti örökségéhez, de mivel legtöbbjük eldugott helyen van, nem csak hogy az ide látogatók, de sok esetben még az itt élők sem tudják, milyen értékes érdekességek rejtőznek a föld alatt” – mondta Bankó Tamás azzal a kiegészítéssel, hogy a régió gazdag természeti szépségeinek kínálata ellenére a legtöbb esetben a helyi turisztikai infrastruktúra csak minimálisan vagy nagyon gyengén van kiépítve. „Szerintem hatalmas lehetőség rejlik a barlangok környékén is, ezért is reméljük, hogy az ilyesfajta bemutatásokkal nem csak a turistákat, hanem a potenciális befektetőket is inspirálhatjuk. De továbbra is érvényes, hogy a fotók soha nem adják vissza a régiónkban található barlangok grandiózusságát és valódi szépségét, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy saját szemükkel is győződjenek meg róluk” – zárta Bankó Tamás, a Felvidéki útikalauz ötletgazdája.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?