Régió

A hét végén az Ung-vidéki település két jeles szülöttjére emlékeznek

Nagykapos | Az Ung-vidék központjában a hét végén a több évtizedes múltra visszatekintő Erdélyi János Napok megrendezésével tisztelegnek a város jeles szülöttjének, Erdélyi János költő és néprajztudós emléke előtt.
author
Leczo Zoltán

2019. április 5. 13:08

Erdélyi Napok
Nagykaposon az első Erdélyi János ünnepséget több, mint száz évvel ezelőtt tartották (Foto: A Nagykaposi Magyar Ház gyűjteményéből)  

Gabri Rudolfnak, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnökének - az esemény egyik szervezőjének - tájékoztatása szerint 2019. április 5-én a városháza dísztermében tartják az Erdélyi János Mesemondó- és Népdalversenyt, majd az irodalmár szobrának megkoszorúzása után a gálaeset keretében mutatják be azt a könyvet, melyet Demjenné Kovács Erna állított össze Erdélyi népköltési gyűjteményéből válogatva. Az Erdélyi János ünnepségek hagyománya Nagykaposon némi kihagyással 125 esztendős. Az első ilyen megemlékezést a városban a költő születésének 80. évfordulója alkalmából 1894 szeptemberében a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság szervezte. Ekkor a református templom falán emléktáblát helyeztek el. A második jelentős megemlékezést Erdélyi János halálának 40. évfordulója alkalmából 1908 februárjában rendezték Nagykaposon, majd a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére 1914-ben szintét tartottak egy hasonló rendezvényt. 1964 óta az Erdélyivel kapcsolatos megemlékezéseket évente megtartják Nagykaposon. A költő nevét egyebek mellett énekar és a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola is viseli, mely előtt szobrot is állítottak a néprajztudós tiszteletére. 1968-ban egyébként Csehszlovákiában, a háború utáni időszakban, ez volt az első magyar vonatkozású köztéri szobor. A megemlékezéseken, amíg tehették, rendszeresen részt vettek Erdélyi unokái, T. Erdélyi Ilona irodalomtörténész és a néhány éve elhunyt Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató is. 

A nagykaposi megemlékezés 2019. április 6-án, szombaton a Herczegh Géza Emlékkonferenciával folyatódik, melyet a Herczegh Géza Emlékév egyik rendezvényeként szerveznek meg. Herczegh Géza nemzetközi jogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Hágai Nemzetközi Bíróság első, és máig egyetlen magyar tagja szintén az Ung-vidéki városban született. Feleségével, Petneházy Melindával 2007-ben alapították meg a Herczegh Károly Alapítványt azzal a céllal, hogy a bodrogközi és Ung-vidéki közösségek, valamint az itt élő fiatalok anyanyelvi kultúrájának megőrzését és fejlesztését segítsék. Bár Herczegh Géza 2010 januárjában elhunyt, a szervezet a tevékenységét ezután is tovább folytatta. Az elmúlt években egyebek mellett a fiatal tehetségek gondozásához, az iskolán kívüli tevékenységhez, valamint a különböző oktatási intézmények közötti rendezvények szervezéséhez folyósítottak hozzájárulásokat. Nagykapos városa Herczegh Gézát 2005-ben, Herczegh Gézánét pedig 2017-ben díszpolgári címmel tüntette ki, a jogtudós tiszteletére 2018-ban a településen köztéri szobrot is állítottak. A helyi magyar közösségi házban rendezendő hét végi konferencián szlovákiai és magyarországi szakemberek tartanak előadásokat.   

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az influenzajárvány eredményeként egyre több óvodát és iskolát zárnak be

Covid helyett influenza

d

Gyógyszert hív vissza a ŠÚKL

Délre megérkezett a havazás a Csallóközbe

Nem a hó és eső lesz az egyetlen, ami a napokban esni fog…

ff

80 évig voltak házasok, kevesebb mint egy nap különbséggel hunytak el

Ekecsi kettős gyilkosság: életfogytiglant is kaphat a tettes

Holtan találtak egy férfit egy Szenc közeli tóban

f

KVÍZ: Felismered egyetlen képről a nagy európai városokat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.