Régió

A hatékonyabb pályázást elősegítő projekt indult Füleken és Losonctamásiban

Fülek/Losonctamási | Fülek és Losonctamási kísérleti projektjének célja a közigazgatás hatákonyabbá tétele.
Hegedűs Norbert

2021. június 21. 14:34

f
A projektiroda június 17-én nyílt meg Füleken, a hivatalos megynitón bemutatták a célokat a meghívott polgármesterek számára. (A Füleki Városi Hivatal felvétele)

A két önkormányzat összesen csaknem félmillió euró értékű támogatást kapott a Hatékony Közigazgatás operációs programnak köszönhetően – tudatta lapunkkal Mikuš Kovácsová Klaudia, Fülek város szóvivője. Ebből két projektiroda létesült, az egyik a Füleki Városi Hivatalban, a másik a Losonctamási Községháza épületében. Ezekben összesen kilenc szakember dolgozik, akik szolgáltatásait a következő 30 hónapban 57 község önkormányzata veheti igénybe.

A projekt három fő irányvonalat jelöl meg. Az első a módszertani kézikönyvek és anyagok elkészítése a járás önkormányzatai számára az építésügyi és oktatási törvény, valamint a szociális ügyek és az idegenforgalom területén. A második témakör az új stratégiai dokumentumok készítése, valamint a már meglévők aktualizálása (pl. községi- és városfejlesztési programok, vagy területrendezési tervek). Az irodák harmadik tevékenységi területe a községek konkrét beruházási pályázatainak kidolgozásához szükséges segítség és tanácsadás.

Nemsokára új programozási időszak veszi kezdetét az uniós támogatások lehívására, amelyben az előzőekhez képest sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyes projekteken belüli integrációra. A lényeg tehát az, hogy megtanítsuk együttműködni önkormányzatainkat a közös cél elérésének érdekében” - magyarázta Agócs Attila, Fülek város polgármestere.

„Tapasztalataink alapján, a községek aktívabban részt szeretnének venni az uniós támogatások lehívásában, ezek elkészítése azonban adminisztratív szempontból igényes, amire többnyire nincs szabad munkaerő-kapacitásuk. Reméljük, hogy hasznos segítség leszünk, ami végeredményben az egész régió fejlődését segíti,“ - tette hozzá a füleki projektiroda munkatársa, Kovács Tímea.

Az irodák az önkormányzatok számára ingyenes segítségnyújtást terveznek, a hangsúly a hatékonyságon és az egyes községek együttműködésén lesz - előnyben részesítik majd azon projekteket, amelyeket több község közösen kezdeményez és melyek nagyobb hatással lesznek a járás fejlődésére. A szervezők példaként több, szomszédos község csatornahálózatának kiépítéséről szóló projekt kidolgozását említették meg.

A projektiroda június 17-én nyílt meg Füleken, a hivatalos megynitón bemutatták a célokat a meghívott polgármesterek számára. A többi községvezetőt már előzetesen tájékoztatták az irodák kínálatáról.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pcolinsky

A Sme rodina a fasisztákkal paktálva bírálja Mikulecet és a kormány javaslatát

gyermek illusztráció

A gyermeknevelés továbbra is nagyjából a harmadával faragja le az anyák bérét

sport a tv-ben

Képernyőn a Žilina, a Spartak és az Újpest meccse

s
Frissítve

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

medve

VIDEÓ: Filmbe illő pillanatok – Vaszja, a fekete macska bepipult a medvére, majd elkergette

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.