A gyerekek mozgáskultúrájával törődnek s egyben új utánpótlást nevelnek

A Tajovský utcai református magyar óvodában hetente egyszer edzenek a nagycsoportosokkal
Kassa |

Nagyjából egy évvel ezelőtt indította el a Kassai Labdarúgó Akadémia (KLA) azt az ovifoci névre keresztelt, elsősorban a fiatal gyerekek mozgáskultúrájára összpontosító programot, melynek keretében jelenleg két magyar és öt szlovák tanítási nyelvű óvoda növendékeire figyelnek oda az edzők Kassán. A kassai futball klub (FC Košice) és a KLA abban bízik, hogy ezzel a folyamattal nem csak a gyerekek egészségét, hanem a futball klub jövőjét is erősítik. 

A kassai Fénysugár magyar tanítási nyelvű református óvodában szerdán délelőttönként – ha az időjárás engedi – az udvaron nagy a mozgás és a ricsaj. Ez természetesen más napokon is így van, de hetente egyszer azért vonulnak a gyerekek az udvarra, hogy azokat az izmokat is megtornáztassák, megmozgassák velük, amelyekre egy átlagos tanítási napon nem igazán jut idő és kellő figyelem. Ahogy azt Labuda Gábor, a KLA edzője lapunknak elmondta, a gyerekek nagy örömmel vesznek részt az úgynevezett fociórákon, még akkor is, ha jelen pillanatban ennek a foglakozásnak igazából nem sok köze van a focihoz. „Nem meglepő, hogy az ovifoci hallatán sokan azt hiszik, hogy itt komoly foci edzésekről van szó, persze óvodai szinten ilyenről még nem beszélhetünk. Természetesen a gyerekek szembesülnek a futball alapelveivel, de az egész foglalkozás lényege az, hogy a gyerekek mozogjanak és kellőképpen fejlődjön a mozgáskultúrájuk. A mozgáskultúra útba igazítása és megfelelő ápolása  egy hosszú folyamat, hiszen a koordinációra is odafigyelünk. Mindenki tudja, hogy mennyire egészséges az, amikor valaki sportol, és azt is biztosan sokan hallották már, hogy a sportolás sokszor csak évek, évtizedek múlva hozza meg a gyümölcsét. Ha a gyerekek nem kezdenek el kiskorukban kellőképpen mozogni, akkor később akár életre szóló nehézségekkel is szembesülhetnek. Természetesen a sportolást ilyen korban nem úgy kell elképzelni, hogy az ovisok él sportolók és sorra nyerik a kupákat, de már az is sokat tesz, ha a gyerekekkel kimegyünk a parkba, labdajátékokat játszunk velük, hagyjuk, hogy csússzanak-másszanak, élvezzék a kintlétet, és felfedezzék az udvar, a kert vagy a városi park adta lehetőségeket” – nyilatkozta lapunknak Labuda Gábor, a kassai futball klub kezdeményezéséből indult ovifoci edzője.

foci

Fokozatos fejlődés

Az edző szerint a folyamatos mozgás fokozatos fejlődést eredményez, ami sok esetben aktív sportolásra ösztönzi a gyerekeket. 

„A gyerekek tele vannak energiával, éppen ezért a sport egy kiváló módszer arra, hogy ezt az úgynevezett felesleges energiát valahol kiadják magukból. Ha azonban a gyerekeknek nincs meg az adott életkorukhoz szükséges mozgáskultúrájuk – például nem tanulnak meg helyesen futni, két lábbal ugrani vagy átmászni egy akadályon – akkor a sportolás is nehezen fog nekik menni. Ez nagy mértékben demotiválhatja őket, ami miatt akár kirekesztve is érezhetik magukat, és ebből eredően magához a sporthoz is elveszíthetik a kötődésüket, és ilyenkor nagy valószínűséggel már később, idősebb korukban sem térnek vissza hozzá. Mi pontosan ezeket a problémákat próbáljuk kiküszöbölni, hiszen a mai fiatal generációt képviselő gyerekek egy bizonyos része nagyon keveset mozog. Sokan azt hiszik, hogy ez a probléma pusztán a városi gyerekekre jellemző, akik többsége panelházban él, de ez nem igaz. A falvakban már nincs meg az a közösség, ami régen volt, a gyerekek sokkal kevesebb időt töltenek a szabadban, mint régen. Ezért a sport fontossága a falusi és a városi gyerekek számára egyaránt fontos” 

– tette hozzá az edző. 

Mint megtudtuk, bár a fociórán a nagycsoportos óvodások nem tudatosan, de különféle nyújtó gyakorlatokat végeznek, kúsznak, másznak, labdajátékokat játszanak, ugranak, szökdelnek. 

„Az óvodás gyerekeket még nehéz tudatosan fejleszteni, hiszen legtöbbjük még nem képes összpontosítani pár percnél hosszabb időre. Ha összeraknánk nekik egy komplett gyakorlatot, valószínűleg nem is élveznék úgy, mint azokat a fejlesztő játékokat, amiket hetente egyszer játszunk. Kitalálunk két-három egyszerű szabályt, a szabályokból aztán egy verseny alakul ki, s közben észre sem veszik, de már olyan gyakorlatokat végeznek, amelyekkel például a reakciójuk sebességét fejlesztik. Nagyjából egy éve járok az ovisokhoz, de már most látni, hogy sokat fejlődtek. Voltak olyan gyerekek, akik nem tudtak rendesen futni, nem tudtak páros lábbal ugrani, most pedig már ezeket is könnyedén megcsinálják” 

– mondta Labuda Gábor.

ovifoci

Bíznak a folytatásban

Ahogy azt Mózes Angéla, a kassai Fénysugár óvoda igazgatója elmondta, az edzéseket a nagycsoportos gyerekek részére először csak néhány hónapra tervezték, de végül úgy alakultak a dolgok, hogy múlt év októbere óta megállás nélkül, heti egy alkalommal érkezik a gyerekekhez az edző. „Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a gyerekek mozgásigénye nagyon nagy, ugyanakkor fontos a mozgáskoordinációjuk fejlesztése is. Míg velünk óvodai pedagógusokkal is sokat mozognak, az edzővel olyan játékokat játszanak, amelyek tudtukon kívül is fejlesztik őket. Természetesen, még mielőtt elindítottuk az edzéseket, a KLA vezetősége eljött hozzánk egy terepszemlére. Megnézték az udvarunkat és a tantermeinket. Persze jobb, ha a gyerekek friss levegőn mozognak, de van, hogy a rossz időjárás miatt bent tornáznak. Ilyenkor a tantermet úgy alakítjuk át, hogy elég helyük legyen a mozgásra. Egyébként saját meglátásom szerint is nagy szükség van a mozgáskultúra ilyesfajta fejlesztésére, sokszor halljuk a gyerekektől, hogy már egy rövidebb séta után is elfáradnak, a városban már az első sarok után le akarnak ülni megpihenni. Bízunk benne, hogy ezt a foglalkozást a következő években is biztosítani fogja a KLA vezetősége” – mondta Mózes Angéla.

ovi

Két legyet egy csapásra 

Geri Ádám, a Kassai Labdarúgó Akadémia és a kassai futball klub igazgatója kötelességének tartja, hogy a klub ilyen módon is segítse a gyerekeket. 

„Mivel a kassai futball klub nagyon fontosnak tartja a kiskorúak fejlődését, a múlt éven indult ovifoci projektünkben jelenleg hét kassai óvoda vesz részt. Az elsősorban magyarországi támogatásból működő akadémiánk ezzel egyidőben az utánpótlás biztosítását is fontosnak tartja, éppen ezért azok a gyerekek, akikben az edzőink fantáziát látnak, a későbbiekben akár futballcsapatunk fiatal gárdáját is erősíthetik. A terveink szerint ez egy olyan folyamat, amit nem lehet egy év alatt végrehajtani, éppen ezért úgy véljük, hogy a legfiatalabbak mozgáskultúrájának fejlesztését, s ezáltal az utánpótlás kinevelését az elkövetkezendő években is folyatjuk. Fontos megemlíteni, hogy a magyar kormány segítségével működő akadémiánk és klubunk által útnak indított foglalkozást úgy mint az óvodák, úgy a gyerekek számára is ingyenesen biztosítjuk” – zárta Geri Ádám, a Kassai Labdarúgó Akadémia és a kassai futball klub igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?