Régió

A gazdaság történetéről nyílt kiállítás a levéltárban

Vágsellye | Új kiállítással várják az érdeklődőket a vágsellyei levéltárban. Az intézménynek júniustól megbízott igazgatója van.
author
Tornyai Bianka

2021. szeptember 24. 14:30

levéltár-konferencia
A csallóközi és amátyusföldi halászat és a szeredi cukorgyár is a konferencia témái között szerepelt. - Somogyi Tibor felvétele

Júniustól fél éven keresztül megbízott igazgató vezeti a vágsellyei levéltárat Bugyinszky Klaudia személyében. Szeptembertől jövő júniusig lesz látható az A gazdaság története a régióban című kiállítás, amelyet az ő vezetésével készítettek. Szeptember 10-én a témához kapcsolódó konferenciát tartottak szakmabelieknek és az érdeklődőknek. Bugyinszky Klaudia elmondta, megbízatása decemberben jár le, de ha lesz rá lehetősége, szeretné megpályázni az igazgatói állást. „A végzettségem történész, a vágsellyei levéltárban három éve dolgozom. Szeretném folytatni az itt elkezdett munkát, hiszen egy gazdag múltú intézmény. Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, ápolására, és szeretném továbbra is a nemzetközi együttműködést erősíteni, illetve a régió önkormányzataival, szervezeteivel összedolgozni. A most megnyílt kiállításra szeretettel várjuk a nyilvánosságot a gyerekektől az idősebbekig, de szeretnénk, ha szakmabeliek, levéltárosok, történészek is megtekintenék, mert nagyon gazdag tematikájú és érdekes a tárlat. A kiállított tárgyak egy részét a Galántai Honismereti Múzeumtól kaptuk kölcsön” – tudtuk meg az igazgatótól. Kiemelte, hogy a kiállítás és a konferencia előkészítése rendkívül hosszadalmas folyamat, körülbelül egy éve kezdték a szervezést és már most elkezdték tervezni a jövő évit. A konferencia témája mindig azonos a kiállítás témájával. Ez alapján szólítják meg a szakértőket, akik a konferencián előadnak. Minden konferenciára igyekeznek magyarországi és csehországi kollégákat is meghívni.

A gazdaság története a régióban kiállítás több részből áll. A látogatók számos érdekességet láthatnak a kézművesség történetéről, a mezőgazdaság fejlődéséről, a szövetkezeti mozgalom alakulásáról, a pénzügyi intézmények kialakulásáról, a régió ipari fejlődéséről, a cukorgyártásról és a különféle üzemekről. A szakmai konferencián Jozef Meliš, Keresztes Veronika, Peter Keresteš, Jan Stoklasa, Gaucsík István, Ladislav Holečka, Peter Szabo, Bánszki Hajnalka és Szekeres Kovács Judit előadásai hangzottak el. Bugyinszky Klaudia elmondta, minden előadás kapcsolódik a kiállítás témájához, de a végső formáját mindig az előadóra bízzák. Így például érdekességeket hallhattak a régió legrégebbi írásos emlékeiről, a csallóközi és a mátyusföldi halászatról, az Appel családról, amelynek tagjai a modern gazdálkodás úttörői voltak az alsó-nyitrai régióban a 19. században, a Nová Říše-i premontrei kolostor nagybirtokáról, a helyi takarékpénztárakról, a szeredi cukorgyárról és a peredi egységes földműves-szövetkezet történetéről. A koronavírus miatt Bánszki Hajnalka nem tudott személyesen részt venni a konferencián, így videókapcsolat segítségével tartotta meg előadását Gazdaságtörténeti adatok a szlovákiai magyarok letelepítéséhez Nyíregyházán és környékén 1947–48-ban címmel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.