A galántai kastély újjászületésének tíz éve

GA-kastély
Galánta |

Tíz éve működik a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás, amelyet azzal a céllal alapítottak, hogy megmentsék és felújítsák az Esterházy-kastélyt. A hatalmas épület egyes részeit már sikerült rendbe tenni, de bőven van még tennivaló. A szervezet elnöke szerint a legfontosabb eredmény, hogy visszaadták a hely identitását, a kastély ismét a köztudatba került.

A Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás elnökével, Takáč Zsolttal többszöri egyeztetés után sikerül találkoznom, a kastélyban működő Esterházy Galanta kávézó és étterem vezetőjeként mindig akad tennivalója. A tíz évvel ezelőtt elkezdett felújítás óta ugyanis kávézó és borospince nyílt az épületben, majd idén étteremmel bővítették a szolgáltatásokat. De kezdjük az elején. Az első kérdés, amit Takáč Zsoltnak feltettem, hogy honnan jött az ötlet, miért fogtak bele a kastély felújításába. Visszaemlékezve felidézte, hogy éppen hazafelé tartott, amikor meglátta, hogyan bontják a nemesnebojszai (Nebojsa) kastélyt. Nem akarta, hogy a galántai is erre a sorsra jusson. „Akkoriban lettem városi képviselő és elkezdtem utánajárni, mit lehetne tenni az akkor már teljesen romos állapotban lévő kastéllyal. A parkot addigra ugyan felújították, de a város árulta az 1991-től a tulajdonában lévő épületet. Azért is volt fontos minél előbb elkezdeni a megmentését, mert a tetőn egy méter átmérőjű lyuk tátongott, egy részén a gerendák is ledőltek. A Galántai Honismereti Múzeum akkori igazgatója, Keppert József és Kolek Péter képviselő kollégáimmal közösen alapítottuk meg a polgári társulást” – mondta el a kezdetekről Takáč Zsolt. 

Figyelemfelkeltés

A társulás első lépésként kültéri megvilágítás felszerelésével hívta fel a figyelmet arra, hogy micsoda kincs van a városban. A társulás weboldalt hozott létre, ahol részletesen bemutatták az akkori állapotot. „2012 márciusában elindultak a brigádok, nyílt napokat hirdettünk és önkéntesek segítségével elkezdtük a takarítást az udvaron. Őszintén megvallva, eleinte úgy gondoltam, hogy ez csak amolyan nyári program lesz, valószínűleg szeptembertől már nem igazán fogja az embereket érdekelni, de az ellenkezője történt. A weboldalnak is hatalmas látogatottsága volt és nagyon nagy visszhangja lett annak, hogy elkezdtünk a kastély körül mozgolódni. Rengetegen szurkoltak, de voltak ellenséges megnyilvánulások, feljelentések is. Eleinte a legaktívabbak a nyugdíjasok voltak, de bekapcsolódtak a helyi polgári társulások, cégek, akár úgy, hogy szerszámokat adtak ajándékba, vagy eljöttek segíteni a munkát elvégezni csapatépítés gyanánt, de volt, hogy éttermek ajánlottak fel ételt az itt dolgozóknak és iskolai osztályok is csatlakoztak, nemcsak galántai, hanem például pusztafödémesi diákok is. A galántai lakosokon kívül Galgócról, Pöstyénből, Érsekújvárból, Cseklészről is érkeztek, de még két japán és egy német turista is részt vett a munkában” – részletezte. 

GA-kastély-10 év

A társulás elnöke szerint egy idő után elérkeztek oda, hogy nem volt elég az önkéntes munka, hanem pénz is kellett a felújításhoz. Szponzorokat szólítottak meg, így felújíthatták a történelmi kaput, majd a kutat. „Mindkettő nagyon értékes, az előbbi Szlovákia egyetlen felújított neogótikus kapuja, a kút a mai napig működik. A Samsung vállalatnak köszönhetően a kastélyudvart is fel tudtuk újítani, amely talán nem olyan jól sikerült, ahogy az sikerülhetett volna, azonban fontos lépés volt, mert ennek köszönhetően visszakerült ide az élet. Pezsgő kulturális élet alakult ki, a Galántai Vásár központi helye lett, de számos rendezvénynek ad otthont. Nagyon fontos, hogy az olyan történelmi helyek, mint a galántai kastély, ne legyenek elhagyatottak és olyan személyek is felfigyeljenek rájuk, akik később akár támogatói is lehetnek” – hangsúlyozta.

Lenyűgöző történelem

Takáč Zsolt bevallotta, számára hatalmas felismerés volt, hogy nem maga az épület a legnagyobb kincs, hanem a kastély és az Esterházy család története. Keppert Józseffel felkeresték a fertődi kastélyban élő Esterházy Antal herceget, akinek javaslatára kapcsolatba léptek a családi vagyont kezelő kismartoni (Eisenstadt) magánalapítvánnyal, majd eljutottak a fraknói (Forchtenstein) várba, ahol az Esterházy család legnagyobb archívuma található. „Rendkívül kedvesen fogadtak minket és örültek annak, hogy elkezdtük a kastély felújítását, teljesen más mentalitással találkoztunk Ausztriában, nem irigységet, hanem hatalmas támogatást kaptunk, amely nagy löketet adott ahhoz, hogy komolyan belemerüljünk a felújításba. Közben képviselőként elértük azt, hogy a város ne árulja tovább az épületet és 200 ezer eurót költött a tető felújítására” – tudtuk meg a társulás elnökétől. 

GA-kastély-kávéház, étterem

Felújítás és hírnév

Az Esterházy Galanta magáncég, amelynek alapítója ugyancsak Takáč Zsolt, jelentős összeget fektetett be a felújításba, és nemcsak kávéházat és borospincét alakított ki a kastélyban, hanem bekötötték a közüzemi hálózatokat is, ami segítette a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulást abban, hogy pályázhasson további felújításokra. „Egy 600 ezer eurós, magyar-szlovák határon átnyúló pályázatnak köszönhetően sikerült felújítani az északi tornyot, majd a kulturális minisztérium pályázatával a déli tornyot is. Ezzel elnyertük a Fénix, vagyis az év kulturális műemléke díjat, amelyet Szlovákia legszebb történelmi épületeinek adják. Az idén megnyílt étteremnek helyet adó épületrész szintén egy Interreg-pályázat segítségével készült el. Szerencsére megváltoztak a pályázati feltételek és már magáncégek is nyújthatnak be pályázatot az Interreg programban, ami számunkra nagy előnyt jelent. Eddig ugyanis csak nonprofit szervezetek pályázhattak, az elnyert pénzösszeget csak utófinanszírozással kaphatták meg a pályázók, ami egy több százezer eurós beruházásnál öngyilkosság egy nonprofit szervezet számára. Az északi torony felújítása során kénytelenek voltunk egy nagy összeggel saját zsebből hozzájárulni a megvalósításba, a pályázati pénzek kifizetése pedig több mint egy évvel elhúzódott. Az étterem kisebb, 360 ezer eurós támogatással, 25 százalékos önrésszel készült el” – részletezte a polgári társulás elnöke, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy a galántai kastély már nem csak egy neogótikus kastély, hanem újra az Esterházy-kastély, Európa jelenleg legnagyobb létszámú hercegi családjának öröksége, annak ellenére, hogy már nem tartozik a család tulajdonába. Kiemelte, a kastély visszakapta a nevét, és számos értékes eredeti festmény, műtárgy került ide. 

További tervek

Takáč Zsolt hangsúlyozta, a kastély további sorsa, felújítása attól függ, mennyi pénzt tudnak majd ráfordítani. A polgári társulás most a marketingre szeretne nagyobb figyelmet fordítani, megújítják a weboldalt, több rendezvényt szeretnének tartani, és az Esterházy család galántai ágának történetét szeretnék jobban megismertetni a közönséggel. Augusztus utolsó hétvégéjén tartják a hagyományos történelmi rendezvényüket A hírneves galántai Esterházy család története címmel, amelyen idén Mária Terézia és Esterházy Miklós kapcsolatáról tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők. A kastély két felújított tornya közötti romos épületrész felújítására a társulás szeretné megpályázni a gazdasági minisztérium támogatását, amelyet ablakcserére, homlokzat szigetelésére, fűtési rendszer kiépítésére lehet felhasználni. Takáč Zsolt bízik abban, hogy a szervezet sikeres lehet a pályázaton. „A leginkább azokra az emberekre vagyok büszke, akik a kezdetektől mellettem álltak, akik hittek ebben a projektben, nem kételkedtek abban, hogy mindez lehetséges. Optimista embernek tartom magam, de nem hittem volna, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi mindent meg tudunk valósítani. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy Ausztriában megadták a névhasználati jogot, olyan emberektől kaptunk elismerést ezzel, akik alig ismernek minket, mégis nagyra tartják a munkánkat. Kimondhatatlanul hálás vagyok a feleségemnek, Katikának, aki az elmúlt tíz évben mindenben támogatott, az összes felelősséget, lelki, anyagi terhet velem együtt vállalja és azt is tiszteletben tartotta, hogy majdnem minden hétvégét a családtól távol, a kastélyban töltöttem az elmúlt években. Örülök, hogy a kastélyt abban az állapotában láthatom, amikor egy csúnya hernyóból gyönyörű pillangóvá válik. Az épület történetében ez egy nagyon rövid, de annál élvezetesebb időszak” - zárta a beszélgetést Takáč Zsolt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?