Régió

A Dunaszerdahelyi járásban megismétlik a tesztelést

Dunaszerdahely/ Somorja/ Szap | A magyarlakta régióban csak a Dunaszerdahelyi járásban kell megismételni a hétvégén a tesztelést, ugyanis itt a pozitív esetek száma meghaladta a központi válságstáb által meghatározott 0,7 százalékot. Felmerült, hogy nem a helyiek miatt lett 0,96 százalék a pozitív esetek aránya.
Kiss Bartalos Éva

2020. november 4. 09:00

tesztelés
Dunaszerdahelyen PCR tesztet is végeznek a kórház előtt. - A szerző felvétele

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint 87 329 mintát vettek le az egészségügyi dolgozók a dunaszerdahelyi járásbeli falvakban és városokban kialakított tesztelőpontokon a hétvégén. Ebből 840 volt a pozitív esetek száma, így a járási átlag 0,26 százalékkal meghaladja a központi válságstáb által megszabott határértéket. Michal Deraj a járási hivatal vezetője kételkedik az eredményben, rámutatott, hogy a más járásokból érkező lakosok ronthatták a számokat.

„Elemezni kell az adatokat a községekben és a mintavételi helyszíneken, amelyekkel alátámaszthatjuk, hogy hány olyan polgár teszteltette itt magát, akinek nem a Dunaszerdahelyi járásban van az állandó lakhelye” – közölte Michal Deraj.

A hivatalvezető megjegyezte, hogy nem volt kötelező az állandó lakhelynek megfelelő címen elvégeztetni a tesztet. „A számokat majd továbbítjuk a minisztériumnak és a megyei önkormányzatnak. Ha valóban ennyire fertőzött a járás lakossága, akkor természetesen elkerülhetetlen a tesztelés megismétlése” – fogalmazott a hivatalvezető.

Dunaszerdahelyi kórház

Azt, hogy volt „idegen” a tesztelőpont előtt kígyózó sorban, Orosz Csaba, Somorja és Miklósi Ferenc, Szap polgármestere is megerősítette, és egyikük sem fogadta örömmel a hétfő esti bejelentést. „Nálunk csak vasárnap volt a tesztelés, láthattuk, hogy mindenhol szombaton volt nagy a nyomás. Magyarországról is sokan jöttek teszteltetni, illetve a szomszéd faluban elszállásolt külföldi vendégmunkások is itt vetettek törletet” – mondta a hétvégi akcióról Miklósi Ferenc, akit nem csak a tesztelő csapat kialakítása miatt aggaszt az újabb kör.

„Ha kell, megoldjuk, de embereket és előkészületeket igényel, és ami a legfontosabb, hogy az önkormányzatnak pénzt kell erre teremtenie a költségvetésből, ami nehéz. Főleg egy kis falunak” – zárta a polgármester.

Míg a járás déli részén a határon túlról érkezők árnyalhatták a számokat, északabbra a fővárosból érkező polgárokkal is találkozhattak a tesztelők. „Pozsonyból nagyon sokan jöttek hozzánk, az alkalmazottaink egyértelműen látták, hogy nagyon-nagyon sok fővárosi teszteltette magát nálunk.

Szerintem a főváros azért is produkált ilyen jó eredményt, mert az ottani lakosok elmentek más járásokba” – véli Orosz Csaba

hozzátéve, ugyan nem örül a hétvégi ismétlésnek, de megérti, hogy csak így van értelme a teljes tesztelésnek. „Somorján minden flottul ment, meglepően jól sikerült mindent megszervezni, nem volt komolyabb fennakadás, folyamatosan zajlott a tesztelés. Sok helyszínen a teljes fertőtlenítés után mindent úgy hagytunk, így a hétvégén csak vissza kell térni” – folytatta a polgármester.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

renault

Praktikummal hódítanak a Renault új furgonjai

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

VIDEÓ: Hatalmas meteort láttak Norvégia felett

VIDEÓ: Hatalmas meteort láttak Norvégia felett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.