A belügyminisztériumi felügyelőség vizsgálja a roma telepen történt túlkapást

Megkezdték a tesztelést a lászlómajori roma telepen
Pozsony |

Egy rendőr hétfőn állítólag megvert öt gyereket a korompai roma telepen. Erre a Szlovákiai Roma Unió hívta fel a figyelmet szerdán. A belügyminisztérium arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a rendőr felettesei már megvizsgálták az ügyet, és a belügyminisztériumi felügyelőség is eljárást indított. Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos a rendőri intézkedést aránytalannak és helytelennek nevezte. Az Emberi Jogokért Felelős Szlovák Nemzeti Központ (SNSLP) felszólította Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálja ki az esetet.

Az incidens a karantén alá helyezett területen történt. A rendőr katonákkal együtt járőrözött a helyszínen, amikor meglátta az utcán a gyerekeket. A Szlovákiai Roma Unió leírása szerint a férfi rátámadt a gyerekekre, a szolgálati fegyverével fenyegette és gumibottal ütlegelte őket.

„Indítványozzuk, hogy az incidenst egy független bizottság vizsgálja ki. A belügyminisztériumi felügyelőség pártatlanságában már nem bízunk. Többször is előfordult, hogy a felügyelőség vizsgálata után a sértettek gyanúsítottakká váltak, a rendőri beavatkozást pedig jogosnak nyilvánították”

– figyelmeztet az unió, amelynek képviselői találkozni szeretnének Igor Matovič kormányfővel, Roman Mikulec belügyminiszterrel (mindketten OĽaNO) és Mária Patakyová ombudsmannal is.

Bučková felszólította a rendőröket, hogy felelősségteljesen járjanak el, és csak szükség esetén alkalmazzanak kényszerítő eszközöket. A romaügyi kormánybiztos hatékonyan együtt kíván működni a rendőrséggel, hogy elejét vegyék a konfliktusoknak, és hogy erősítsék a romák rendőrségbe vetett bizalmát.

Az SNSLP felszólította Lučanskýt, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges lépéseket, ha bizonyítást nyer a rendőri túlkapás gyanúja. „A jelenlegi helyzet és a szükségállapot sem jogosítja fel a hatóságokat arra, hogy az erőszak aránytalan alkalmazásával sárba tiporják az emberi jogokat és az állampolgárok emberi méltóságát” – hangsúlyozta Tomáš Földes, a központ ideiglenes vezetője.

Az Emberi Jogokért, Nemzeti Kisebbségekért és a Nemi Egyenlőségért Felelős Kormánytanács felszólította a kormányt és a többi illetékes állami szervet, hogy a rendkívüli helyzet idején is tartsák tiszteletben az emberi jogokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?