80 évvel ezelőtt Kodály Zoltánnak, tegnap Esterházy Antal hercegnek adományoztak díszpolgári címet

A szerző felvétele
Galánta |

A galántai Esterházy-kastély parkjában Esterházy Antal herceg díszpolgárrá avatásával kezdetét vette a XXXVII. Galántai Vásár. A kastély déli tornyában megszólaltak a fanfárok, az ünnepélyes eseményre több százan voltak kíváncsiak. A szombatig tartó vásáron koncertek, szórakoztató programok, több száz árus és hagyományos főzőverseny is várja a látogatókat.

A Városi Művelődési Központ előtti térről indult a felvonulás, amely a város Fő utcáján keresztül a neogótikus Esterháy-kastély udvaráig tartott. Itt vette kezdetét a pompás ünnepség, amelynek keretén belül Galánta díszpolgárává avatták Esterházy Antalt. A herceg és felesége parádés kocsin vonult a kastélyparkba, kísérői korabeli ruhában követték. Peter Kolek Galánta polgármestere beszédében kiemelte:

80 évvel ezelőtt ezen a helyen Galánta városa a világhírű zeneszerzőnek, Kodály Zoltánnak adományozta a város díszpolgári címét. Kodály Zoltán hosszú éveken át élt és alkotott városunkban és tette világhírűvé. Az idei galántai vásár sok-sok évtized után azért különleges, mert átadhatjuk városunk legmagasabb kitüntetését díszvendégünknek, őfelsége XIII. Galántai Esterházy II. Antal hercegnek, aki a mai napig büszkén írja nevéhez a de Galantha nemesi előnevet. Mivel a galántai vásár a városunk legnagyobb rendezvénye, úgy gondoltuk, ezen a kiemelkedő eseményen adjuk át a címet.

Galánta történetében mindig jelentős szerepet töltött és tölt be máig a főnemesi Esterházy család. A galántai Esterházyak 390 éves történelmi múlttal rendelkeznek, nekik köszönhető a galántai reneszánsz és neogótikus kastély is. Galánta város önkormányzata a város kulturális örökségének nemzetközi szintű támogatásáért és fejlesztéséért kifejtett munkájáért díszpolgári címet adományozott XIII. Galántai Esterházy II. Antal hercegnek. Nyolcvan évvel ezelőtt ugyanitt, az akkor 61 éves Kodály Zoltán vehette át a szóban forgó díszpolgári címet. Esterházy Antal elmondta, csak a helyszínen értesült a díszpolgári cím adományozásáról, ami nagyon meghatotta és örömmel tölti el, hogy Galántán lehet. 

A szerző felvétele

Takáč Zsolt, a Neogótikus Kastély Polgári Társulás elnöke elmondta, szimbolikus jelentőségű volt, amikor a kastély déli tornyában felcsendültek a fanfárok egy Esterházy hercegnek.

Történelmi esemény szemtanúi voltunk, amely mögött hosszú és nehéz munka áll, ugyanakkor azt hiszem, ez egy fantasztikus történet kezdete. A címet valójában az Esterházy család kapta, amely egy üzenet feléjük és a jó kapcsolatot hivatott ápolni. Napjainkban 110 Esterházy él az egész világon, ebből 16-an voltak már itt Galántán. Két hónapja született meg Miklós, a főnemesi család legfiatalabb tagja, ő Esterházy Pál Antal herceg kisfia. Bízom benne, hogy hamarosan őket is vendégül láthatjuk a kastélyban. Nincs olyan Esterházy, éljenek bárhol a világban, aki ne figyelné a galántai eseményeket. Visszajelzésekből tudjuk, örülnek annak, hogy a kastély renoválása ilyen szépen halad és a család történetét ápoljuk

– zárta Takáč Zsolt. A kastély felújítása egy összefogás eredménye, köszönhető annak a több száz önkéntesnek is, akik az elmúlt egy évtizedben munkájukkal hozzájárultak a sikerhez.

A szerző felvétele

Élet Fertődön

Esterházy Szvetlána hercegné készségesen nyiltatkozott lapunknak, megosztotta, hogy Esterházy Antal herceg előtt sikerült mindvégig titokban tartani a díszpolgári cím adományozásának hírét, meglepetés volt számára. A hercegné volt az, akivel a város vezetése kommunikált és a herceg csak a nap folyamán értesült a hírről. Galántára egy szűk baráti körrel érkeztek. Esterházy Szvetlána hangsúlyozta, a cím nemcsak a városnak fontos, hanem a családnak is, hiszen emlékezteti őket, honnan indult a család több száz évvel ezelőtt, milyen sikereket arattak és tettek az ország érdekében és vált az Esterházy név európai hírűvé. A hercegi házaspár Fertődön él. A kérdésre, hogy milyen párhuzam van a galántai és a fertődi kastély között, a hercegné hangsúlyozta, a kettő nem hasonlítható össze. A fertődi kastély, avagy Eszterháza, ahogyan régen nevezték, egy tündérvilágot képvisel, ahol annak idején minden a szórakozásról szólt. Esterházy Fényes Miklós, aki híres volt művészetpártoló tevékenységéről, az eredeti kisebb vadászkastélyt átépítette. Tervei alapján egy kiemelkedő jelentőségű épületegyüttest alkottak, ahol a művészet, a zene, a színház került előtérbe. Fertődön idén ünneplik Mária Terézia látogatásának 250.évfordulóját, amikor is a királynő egy teljes hetet vendégeskedett az Esterházy család fertődi birtokán. Szeptember első hetében egy ünnepség keretén belül erre emlékeznek, koncertekkel, kiállítás megnyitóval. Esterházy Szvetlána hercegné azzal zárta, ők hétköznapi életet élnek, a protokoll betartása mellett. Ha sétálnak Fertődön, megismerik őket az utcán és megtehetik azt, amit régebben nem, amikor nem volt szabad elhagyni a kastélyt. Esterházy Antal Galánta mellett Fertőd és Ozora díszpolgára is egyben.           

A szerző felvétele
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?