5500 látogató a rimaszombati múzeumban

muz1
Rimaszombat |

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumot 2023-ban mintegy 5500-an látogatták meg.

A múzeum a külföldi turisták, különösen a magyarországiak jóindulatát is élvezte. A látogatók létszámát növelték a szervezett beszélgetések, műhelyek, előadások és konferenciák résztvevői is.

„Több mint 40 rendezvényünk volt a különböző korosztályok számára. A legnépszerűbb még mindig a Múzeumok és Galériák Éjszakája”  – magyarázta Kerényi Éva, a múzeum igazgatója.

Tavaly összesen hét tematikus kiállítást nyitott meg a rimaszombati múzeum. A leglátogatottabb a Petőfi legendás barátságai című volt, amely a szlovák származású magyar költő és forradalmár, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült.

„Erre az egy kiállításra 1400 látogatónk volt, és 26 buszjárat érkezett Magyarországról” – tette hozzá az igazgató.

2023 második felében a múzeumnak sikerült megvalósítania a főbejárat megújítására irányuló projektet is, az intézmény több mint 90 000 eurót kapott európai alapokból. Jelenleg az intézmény az állandó kiállítás átfogó rekonstrukciójára is pályázik az Interreg határokon átnyúló program keretében.

„A mostani állandó kiállításunk 1979-ből származik. Itt az ideje, hogy korszerűsítsük és interaktív elemekkel is bővítsük” – mondta Kerényi.

A múzeumot 1882. szeptember 3-án alapították, amikor Ján Fábry biológiaprofesszor, a múzeum későbbi első igazgatója, gömöri művészeti és régészeti kiállítást szervezett az eredetileg tüzérségi laktanya épületében. A jelenleg 18 főt foglalkoztató intézmény megalakulása óta a Gömör-Kishont természeti és kulturális örökségének dokumentálásával és megőrzésével foglalkozik. A múzeum gyűjteményében mintegy 107 000 tárgy található.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?