Régió

2016-ban sem nőtt a csallóközi és a mátyusföldi városok lakossága

Dunaszerdahely | A tendencia alól csak Somorja és Szenc jelenthet kivételt, ahol a főváros közelsége javítja az arányt.
Kiss Bartalos Éva

2017. január 4. 12:38

Tovább öregszik a csallóközi és a mátyusföldi városok lakossága, a lélekszám egyre csökken. Csak Somorja kivétel, Szencen még nem összesítették a tavalyi adatokat.

A 2016-os év lakossági statisztikájából kiderül, hogy a legtöbb városban tavaly folytatódott az elvándorlás és a lakosság elöregedése. Évek óta jellemző, hogy a születések száma nem haladja meg a halálozás számát. Kevesebben jelentik be állandó lakhelyüket a városokba, mint ahány lakos elköltözik.

Dunaszerdahely nem gyarapodott

Tavaly 22 855 bejelentett lakos élt Dunaszerdahelyen, 2015-höz viszonyítva 72-vel csökkent a lakosok száma. Ezt támasztják alá a városi hivatal adatai is, amelyek szerint tavaly 171 gyerek született a Csallóköz központjában. Ezt jelentősen meghaladja az elhalálozások száma, 223-an távoztak az élők sorából. Összesen 534 új lakos jelentkezett be állandó lakhelyre a járási székhelyre, 554-en költöztek el. Dunaszerdahely lakosságának száma az évtized első felében növekvő tendenciát mutatott, tavaly azonban megfordult a mutató. Somorja tavaly tovább gyarapodott, jelenleg 13 394 bejegyzett lakos él a városban, melynek népességére nagy hatással van Pozsony közelsége is, de a beköltözöttek számáról nincsenek pontos információk. Sok lakos nem jelentkezik be állandó lakhelyre a hivatalban. A városi hivatal közlése szerint tavaly 389-en költöztek el a városból. A születési és elhalálozási arány is egyértelműen mutatja, hogy gyarapszik a lakosság: 2016-ban 156 újszülöttet jegyeztek be, és 118 lakos hunyt el. Nagymegyeren idén lassult a lakosság számának csökkenése. A jelenleg 8531 lakosú városban nincs nagy eltérés az elköltözők és a beköltözők száma, illetve az újszülöttek és az elhunytak aránya között sem, mégis negatív a mérleg. 2016-ban 76 gyerek született, 87 lakos hunyt el. 106 új lakos költözött Nagymegyerre, 138-an pedig elköltöztek a városból. Bős tavaly városi rangot kapott, a lakosokat azonban ez aligha motiválja. Az adatok alapján öregszik a legfiatalabb város népessége, tavaly 48 gyerek született és 65 lakos hunyt el. 78 új lakos jelentkezett be Bősre.

Diószegen több gyerek született

A Galántai járás városaiban nem változott a korábbi trend, Galánta és Diószeg lakosságának száma tovább csökkent. Jelenleg 14 950-en élnek a járási székhelyen, ahonnan évek óta elvándorolnak. Tavaly 285 új lakó költözött Galántára, 359-en viszont kijelentkeztek a lakossági nyilvántartásból. 119 gyerek született a városban, 139-en távoztak az élők sorából. Diószeg lakosságának száma megközelítette az 5500-at. Pozitívum, hogy jóval több gyerek született, mint 2015-ben. Tavaly 57 újszülött gyarapította a lakosságot. Az elhunytak száma alig haladja meg a születettekét, 59-en távoztak az élők sorából. Az elvándorlás azonban rontja a mérleget, a 88 elköltözött lakos helyére 78 új lakos érkezett. Edita Kyselová, a városi hivatal lakosság-nyilvántartási osztályának vezetője kiemelte, hogy tavaly több volt a házasságkötés és kevesebb a válás Diószegen.

Emmák, Annák, Ádámok

A Nagymegyeri és a Somorjai Városi Hivatal tájékoztatásából az is kiderül, mely nevek voltak a legkedveltebbek. Nagymegyeren a 76 újszülött között ugyanannyi volt a fiú, mint a lány. A lányok között a Kitti volt a legnépszerűbb, ezt az Anna, az Alíz és a Hanna követte. A legtöbb fiúnak a Tamás, a Dávid és a Zoltán nevet adták. Szokatlan nevekre is volt példa, a Reina, Zara, Selina, Milla, Imra és Malek is játszik majd a nagymegyeri játszótereken. Somorján az Emma, a Sofia, az Ádám és az Alex nyerte el legjobban a szülők tetszését, de Ayse-t is anyakönyveztek a Felső-Csallóközben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

ingázó koronavírus

Koronavírus: a Dunaszerdahelyi járásban találták a legtöbb fertőzöttet szombaton

buszbaleset magyarország

Súlyos buszbaleset történt Magyarországon, egy ember meghalt

Izsák Attila

Francia cégé lett a szenci táncos

tűzoltó illusztráció

Szándékos gyújtogatás okozhatta a csehországi lakóháztüzet, amiben többen meghaltak

koronavirus

Egy percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.