2016-ban nyithatják meg újra a krasznahorkai várat

Krasznahorkaváralja |

<p>Nyilvános találkozón tájékoztatták az érdeklődőket a krasznahorkai vár felújítási munkálatairól. A több tucat résztvevő főként Krasznahorkaváraljáról érkezett, a vármúzeum munkatársai körbevezették őket a 2012 márciusától zárva lévő várban.</p>

Nyár elején lezárult a krasznahorkai vár felújításának első fázisa, amely során ideiglenes tetőszerkezetet készítettek a leégett helyére. Jelenleg folyamatban van a második szakasz. „Az állandó tetőszerkezet júniustól számítva 18 hónap alatt készül el, ez a határidő szerepel a munkálatokat kivitelező Hornex vállalattal kötött szerződésben” – tájékoztatta a nyilvánosságot Július Barczi, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatóságának várakért és kastélyokért felelős igazgatóhelyettese, a Betléri Kastélymúzeum és az alá tartozó krasznahorkai vármúzeum megbízott vezetője. Barczi elmondta, a tűzben nemcsak a tetőszerkezet sérült meg, hanem a falak is, bizonyos helyeken egészen egy méter mélységig megrongálódtak – ezek felújítása is rendkívül fontos volt. „Mostanra sikerült mindenhol kijavítani a koszorúkat és a párkányokat is. Mindegyik épületre tölgyfarács került, amire a keresztgerendákat és a gerendakonstrukciót helyezik” – magyarázta Barczi. Július Barczi elmondta, először az egész vár állapotát fel kellett mérni, csak azután kezdődhetett meg az ideiglenes tetőfedés. „Nem értünk egyet mindennel, ami az elmúlt időben történt. Ideiglenes tető készült, amit lebontunk, és gyakorlatilag teljesen újat készítünk. Ezt a dolgot én máshogy csináltam volna” – mondta Barczi a TASR hírügynökségnek. Krasznahorka várában 2012 márciusában tűz ütött ki, leégett a vár tetőszerkezete, sok kiállítási tárgy is megsérült. Az átmeneti tetőfedést egy évvel később megrongálta egy szélvihar. Több mint két évvel a tűzvész után még mindig nincs kész a vár állandó tetőszerkezete. (TASR, za)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?