1956-os történelmi időutazás Esztergomban

Esztergom |

<p>Október 13-tól november 7-ig tartó programsorozattal csatlakozott Esztergom az 1956-os emlékévhez.</p>

Az esztergomi Sötétkapuban emléktábla őrzi az 1956-os forradalom esztergomi áldozatainak nevét. „A forradalom hitével jöttek. Jövőnk reményét kérték számon. Tankágyú, gépfegyver válaszolt nekik” – olvasható a táblán, amelyet 1991. október 26-án helyeztek ki. Hatvan éve a Sötétkapunál nyitott golyózáporban tizennégyen vesztették életüket.

Az 1956-os emlékév október 13-án konferenciával kezdődött Esztergomban. Vasárnap (16-án) 14.30-kor a Rondella Galériában az Üdvözlet a szabadsághozóknak című országos festészeti pályázat kiállításával folytatódik. Október 17-én 19 órakor az egykori zsinagógában (Művelődés Háza) a Liberté 56 című filmet vetítik. Ettől a naptól kezdve tekinthető meg a Sötétkapuban és a Széchenyi téren az 1956-os szabadtéri kiállítás. A Balassa Bálint iskolában ezen a napon Temesi Attila festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. 22-én romkocsmává változik a Pálinka Patika, ahol 18.30-kor fotókiállítást nyitnak. Október 23-án a Szent Imre Középiskolában, 24-én 17 órától a Helischer József Könyvtárban, 25-én a Dobó Katalin Gimnáziumban tartanak megemlékezést. 26-án a Széchenyi téren 16.30-kor, a Sötétkapunál 17 órakor kezdődik a koszorúzás. 28-án 18 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében kezdődik pódiumelőadás. 29-én és 30-án a Balassa Bálint iskolában 1956 a Kárpát-medencében címmel rendeznek konferenciát. November 7-én 19 órától a régi zsinagógában a Szabadság, szerelem című filmet vetítik.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"250750","attributes":{"alt":"","author":"Képarchívum","class":"media-image","height":"387","title":"A Sötétkapu – hatvan éve itt szabadult el a pokol","typeof":"foaf:Image","width":"520"}}]]

1956 októberének eseményei Esztergomban

Hatvan évvel az 1956. október 23-i események nyomán Esztergomban is forradalmi hangulat uralkodott. Az 1956-os forradalom eseményeinek fő helyszíne a Sötétkapu volt.

A forradalom híre már október 23-án eljutott Esztergomba, de a város lakosai csak október 25-én vonultak az utcákra. A Hősök terén fáklyás felvonulást tartottak. A tüntetés békés hangulatban zajlott, a szónokok Nagy Imre támogatásáról és a Rákosi-rendszer megdöntéséről beszéltek. Másnap a gyárakban és a munkahelyeken is kifüggesztették a forradalmárok kiáltványát. Az emberek a városháza előtt, a Széchenyi téren kezdtek gyülekezni. Elfoglalták a városházát, és leszerelték róla a vörös csillagot. Rákosi szobrát összetörték, és kiszabadították a megyei börtönből a politikai foglyokat. Esztergom-táborból ekkor öt tankot indítottak a tömeg szétoszlatására, a Sötétkapu védelmére pedig kirendeltek egy zászlóaljat. A belvárosból a tüntetők – közel 1500 ember – a Várhegy felé vették az irányt. Hamarosan három fellobogózott autóbusz is érkezett. Az első buszon nagyon sokan voltak, néhány tüntető a tetején ült. Behajtottak a Sötétkapun, hogy előterjesszék a hadseregnek követeléseiket. A Sötétkapunál harckocsi várta őket. Mivel a tankot vezető tizedes rosszullétre hivatkozott, felettese hajtotta végre a tűzparancsot. Ezt követően elszabadult a pokol. Egy másik tank is lövést adott le, majd az erkélyen felállított golyószórókból és géppisztolyokból is tüzet nyitottak a védtelen, fegyvertelen emberekre. Az 1956-os forradalomnak Esztergomban tizennégy halálos áldozata és hatvan sérültje volt. A tűzparancsot – mivel október 26-án már nem voltak szovjet katonák Esztergomban – magyarok hajtották végre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?