PR CIKKEK

Márciustól az alkalmazottak dönthetik el, hogy az étkezési hozzájárulást milyen formában kérik, az idő azonban nem sürget

A munkáltatóknak legkésőbb január elsejéig lehetővé kell tenniük, hogy az alkalmazott kiválaszthassa az étkezési hozzájárulás folyósításának formáját. A döntést alaposan fontolja meg, még bőven van idő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. április 8. 09:13

karta

Március 1-jétől több változás is történt az étkezési hozzájárulás rendszerében. Míg korábban a munkáltató döntött az étkezési hozzájárulás formájáról, ezt a döntést most az alkalmazottakra ruházták át. Az étkezési hozzájárulás eddig már ismert formáin kívül – étkezési utalvány és kártya, valamint a munkáltató által biztosított étkezés – lesz még egy lehetőség, mégpedig a pénzbeli hozzájárulás készpénzben vagy bankszámlára utalva.

Még bőven van idő, alaposan fontolja meg a döntését

Az étkezési hozzájárulás rendszerében történt változtatás már hatályban van, de néhány részlet még nem tisztázódott. Emiatt előfordulhat, hogy a kellő információk hiányában nem a számunkra legmegfelelőbb étkezési hozzájárulást fogjuk kiválasztani.

Az étkezési hozzájárulás rendszerében történt változtatások számos kérdést vonnak maguk után

Még nem világos, hogy a munkáltatók milyen módon folyósítsák majd a pénzbeli hozzájárulást. A törvény csak egy minimális és egy maximális összeget említ. Milyen értékben fogja folyósítani a munkaadó az étkezési hozzájárulást? Az étkezési utalvány teljes értékét, illetve az étkezési kártyára utalt teljes összeget folyósítsa vagy a munkavállaló csak azt az összeget kapja meg, amennyivel a munkáltatója törvény szerint köteles hozzájárulni az étkezéshez? Ezekre a kérdésekre még nem született egyértelmű válasz. Az sem világos, hogy a munkáltatónak a hónap első napján kell folyósítania az étkezési hozzájárulást vagy belefoglalhatja az összeget az alkalmazott bérébe.

Ráadásul az étkezési utalvány vagy kártya továbbra is jobb választás azok számára, akiknek a munkáltató a kötelező minimumot meghaladó mértékben járul hozzá az étkezéshez. Ezért, ha napi 5,10 eurót meghaladó összegben kap étkezési utalványokat vagy étkezési kártyát, semmiképp ne váltson készpénzre. Amennyiben a pénzbeli hozzájárulás mellett dönt, a napi 2,81 euró feletti hozzájárulást a munkáltató megadóztatja, és ebből az összegből levonja a járulékokat is. Az étkezési utalvány és az étkezési kártyára utalt összeg mentesül ezen levonások alól.

Az étkezési hozzájárulás pénzbeli folyósításának második problémája a végrehajtás. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa képviselőinek elmondása szerint az étkezési hozzájárulás nem vonható végrehajtás alá, ez azonban nem egészen így van. A pénzbeli hozzájárulás csak akkor mentes a végrehajtás alól, ha azt a bérből vonják le, tehát ha a végrehajtó az adósságot közvetlenül az Ön béréből akarja behajtani. A munkáltató az egyetlen, aki tudja, hogy az Ön béréből mekkora összeget tesz ki az étkezési hozzájárulás. Amennyiben a végrehajtó inkasszót ad ki az Ön bankszámlájára, az étkezési hozzájárulás védelme nem garantálható.

Amíg a fent említett kérdések tisztázásra nem kerülnek, érdemesebb várni a döntéssel, hogy étkezési utalvány / kártya mellett marad-e, vagy pénzbeli hozzájárulásra vált. Erre év végéig bőven van ideje! Munkáltatójának az Ön választása szerint kell folyósítania az étkezési hozzájárulást jövő év januárjától.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.