PR CIKKEK

Függőségben szenvedők küzdelmei

A nagykeszi székhelyű Nádej – Reménység, n. o. és magyarországi partnere, a budapesti Megálló Csoport Alapítvány közös határon átnyúló projektet valósított meg 2017 szeptemberétől 2018 végéig.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 19. 12:46

A Drogfüggők küzdelmei című projekt megszületését a partnerek közös célja vezette: a szenvedélybetegek társadalomba való visszailleszkedésének segítése. A két partnerszervezet együttműködése több évre nyúlik vissza. Ez a projekt az eddigi legjelentősebb közös társadalmi szerepvállalásuk.

A projekt partnerszervezetei

A Nádej – Reménység nonprofit szervezet 1992-től végzi küldetését az alkohol-, kábítószer- és játékfüggőkért és családjaikért. Ez az egyetlen reszocializációs központ Szlovákiában, amely magyar és szlovák nyelven is nyújt hosszú távú bentlakásos terápiát függőségben szenvedők számára. Alappillérei a terápiás közösség modellje és a keresztény hit. A terápia egy 2,7 hektáros területen folyik, ahol megtalálható maga a központ, a félutas ház, továbbá sportpálya, park, kápolna, valamint műhely, istálló és kert is.

Az 1998-ban életre hívott budapesti Megálló Csoport Alapítvány a szenvedélybetegek nappali és közösségi ellátása mellett alternatív oktatást nyújt szerhasználat miatt marginalizálódott fiatalok számára, továbbá heti rendszerességgel józanságmegtartó csoportterápiás foglalkozást, színház- és zeneterápiás csoportot, hozzátartozói csoportot, sportterápiás aktivitásokat (futball, sziklamászás) működtet. Az alapítvány 2007-ben Az Év Civil Szervezete elismerésben részesült.

A határon átívelő projektről

A program fő célja a szenvedélybetegek terápiás kezelésének a társadalmi megismertetése és elfogadtatása. Hazai szakmai körökben ma már nyilvánvaló, hogy a szenvedélybetegek reintegrációja nem csupán egészségügyi kezelést igényel, hanem személyiségfejlesztést, új életforma kialakítását, ami terápiás közösségekben a leghatékonyabb. A projektben részt vállaló társszervezetek további célként fogalmazták meg az együttműködés javítását az e területen dolgozó szakemberek körében, a terápiás infrastruktúra fejlesztését, valamint a segítők túlterheltségének csökkentését.

Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt (SKHU/1601/4.1/348) eredeti címe „Struggle of Addicts on Drugs”, teljes költségvetése 265 037,00 EUR, amelynek 85%-át az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 10%-át a szlovák és a magyar állam, 5%-át pedig a két projektpartner fedezi.

A nyilvánosság első alkalommal a nyitó sajtótájékoztatón ismerkedhetett meg a projekttel 2017 szeptemberében. Az aktivitások sora a partnerek szakembereinek 5 napos, majd klienseinek 2 napos tapasztalatcseréjével kezdődött, amelyeket összegző workshopokon értékeltek ki.

remeny

Az egész projekt futamidejét végigkísérte a 8 kurzusból álló oktatási program, amelynek célja a szenvedélybetegek esélyeinek a növelése a társadalomba való beilleszkedésre: szakácstanfolyam, angol, szlovák és magyar nyelvkurzusok, vidéki munkák, jogi és vállalkozói ismeretek, önismeret és konfliktuskezelés.

A projekt keretében egy prevenciós kampány is megvalósult. Ennek során Magyarországon és Szlovákiában összesen 20-20 drogellenes beszélgetést tartottak alap- és középiskolákon az együttműködés résztvevői. Két szakember mellett minden alkalommal két felépülő függő is beszélt a diákoknak a személyes tapasztalatairól.

Az együttműködés továbbá lehetőséget adott egy 5-5 alkalomból álló szakmai kerekasztal sorozat megszervezésére. Itt a területen dolgozó szakemberek (szociális munkások, pszichológusok, pedagógusok, teológusok, orvosok, gyermekvédelmi szakemberek) cseréltek tapasztalatot, ez egyben teret nyitott a jövőbeni szorosabb szakmai kapcsolattartásra.

A projekt legnagyobb költségvetésű aktivitása a Reménység területén felújított többfunkciós tornaterem, amely sport-, terápiás- és szakmai rendezvényeknek fog otthont adni. A partnerszervezetek mindemellett fejleszteni tudták a terápiás eszköztárukat is: hangszereket, munkabiztonsági eszközöket, elektronikát, könyveket, sportszereket és egy kistraktort vásároltak, továbbá készült egy dokumentumfilm, megjelentettek több kiadványt, és készült egy új honlap is (www.resoc.eu).

Társadalmi haszon

Számokban összegezve a szlovákiai és magyarországi partner együtt összesen 160 szervezetet, illetve több mint 2000 személyt vont be az együttműködésbe, és 58 szakmai rendezvényt hozott tető alá.

A most megvalósuló projekt nemcsak a vidéki környezetben működő Reménység és a nagyvárosi miliőben működő Megálló korábban is eredményes intézményközi együttműködését segíti, hanem a szenvedélyfüggők reszocializációja mint szakterület számára is hatékony ösztönzést nyújt. A két intézmény kliensein túl a szakma is profitál belőle.

A projekt eredményeit ünnepélyes keretek között a december 20-i zárókonferencián mutatták be a közönségnek. Az írás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. www.skhu.eu / info@skhu.eu

A projektről készült videót ide kattintva tekintheti meg:

youtube

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?