PR CIKKEK

A Csallóköz mondái életre kelnek. A kisfiúkat Somorján lovaggá ütik, a kislányokból hercegnők lesznek!

A Csallóköz ivóvíztartalékairól, termékeny talajáról és termálvízforrásairól híres, emellett Európa legnagyobb folyami szigete. Nevéhez számos gyönyörű mítosz és legenda fűződik, amelyekről a nyilvánosság nyáron a „Lovagok és hercegnők“ szórakoztató műsoron emlékezik meg, amely szeptember elsején csúcsosodik ki a x-bionic® sphere sportkomplexumban. És ön ismeri a Csallóközről szóló legendákat?
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 16. 11:03

Lukáš Jáchim történész szerint büszkék lehetünk felmenőink múltjára, akik egyebek mellett gyönyörű legendákat hagytak ránk. Örül, hogy a legendák teret kapnak a mai gyerek életében, kár lenne, ha csak a modern mesehősöket ismernék. Mi is egyetértünk vele!

„A Csallóköz területén számos monda maradt fenn, tündérekről és azok pompás palotáiról, amelyek a történetek szerint a megközelíthetetlen Duna-szigeteken álltak. A tündérek közül a legismertebb az aranyhajú Tündér Ilona. A városokban helyi mondák maradtak fenn. Például Somorján egy kincsről szóló legenda, amely a helyi parkerdőhöz fűződik” – mondta Lukáš Jáchim.

X-BIONIC

Paloták, tündérek, kincsek. Úgy tűnik, a Csallóközhöz szorosan kötődik az arany és a kincskeresés. Ráadásul egy Golden Garden nevű étterem is van Somorján, a Dunához közel. Véletlen?

„Nos, nem hiszem, hogy csak véletlen egybeesés lenne. A népi hagyomány szerint a Csallóközt Aranykertnek is nevezik. Ez az elnevezés az aranyhajú tündérekről és azok aranypalotáiról szóló történetekre utal. Amikor a tündérek aranyhajukat fésülték, aranypor szállt fel, és az lerakódott a Dunába, ami így aranyhordozó folyóvá vált. Valószínűbb, hogy ezt az elnevezés az aranymosás hagyományával függhet össze“ – mondta Lukáš Jáchim, aki szintén Somorjáról származik.

X-BIONIC

Ahogy a bevezetőben említettük, az x-bionic® sphere sportközpont a nyári szünetben gyermekprogramokat szervez azzal a céllal, hogy a gyerekek jobban megismerhessék ezeket a történeteket. A rendezvény a rendezvény neve „Lovagok és hercegnők“. Ám úgy tudjuk, a múltban nem mindenkiből válhatott lovag. Még a királyok közül sem viselt mindenki lovagi címet.

X-BIONIC

„Így igaz. Még a királyi cím sem társult feltétlenül a lovagi címmel. A lovagok a középkori társadalom képviselői, akiknek kultúrája a középkori legendák lovagideáljához kötődik. Lovaggá az a férfi vált, akit egy ünnepélyes szertartáson lovaggá ütöttek, felöveztek – megkapta övét és kardját. A magyar társadalomban ezt az aktust a király végezte el, olyan ünnepi alkalmakon, mint a koronázás. Nem egyszer a király közvetlenül csata előtt ütötte lovaggá a férfiakat, hogy ezzel is bátorságot öntsön harcosaiba. A lovagi tisztség abból a szempontból is kivételes volt, hogy egy szegényebb sorból származó férfi is elnyerhette” – mondta a történész. 

Szeptember elsején a somorjai x-bionic® sphere sportcentrumba ellátogató kisfiúk küzdhetnek meg a lovagi címért, a lányok pedig egy hercegnő bőrébe bújhatnak. Mindenkit szeretettel várunk!

A programról többet is megtudhat a www.x-bionicsphere.com weboldalon

X-BIONIC

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?