Panoráma
A varjú azért védett, mert a fészkébe más madarak is berakják a tojásaikat (TASR-felvétel)

Varjúvadászatokat kell tartani, annyi van belőlük

MTI

2018. január 20. 15:03

Szatmárnémeti | Varjúvadászatot tartottak Szatmárnémetiben, a város legnagyobb parkjában.

Kereskényi Gábor, a partiumi város polgármestere elmondta: több évtizede próbálkoznak azzal, hogy a város parkjaiból kiűzzék a varjakat a rengeteg ürülék miatt. Volt, hogy tűzoltók vízsugárral verték le a fák koronájába rakott varjúfészkeket, később zajjal próbálták elzavarni a madarakat, de egyik módszer sem volt eredményes. 

A polgármesteri hivatal most a Szatmár megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesülete segítségét kérte. Mintegy kétszáz lövés dördült el, a jelentés szerint „több tucat varjú esett áldozatul”. Az, hogy mennyire volt eredményes a varjúvadászat, csak a többszöri megismétlés után derül ki. Mivel február elsejétől tilos varjakra lőni Romániában, ezért arra készülnek, hogy a varjúvadászatot januárban még többször megismétlik, majd augusztustól, amikor ismét megengedett a varjak vadászata, újrakezdik. 

Korábban az állatvédő szervezetek erős ellenállásába ütközött a varjúvadászatra tett javaslat, de most már szinte mindenki úgy gondolja: fontosabbak a közterületek, a babakocsit toló szülők, a játszótereket használó gyermekeket. 

A polgármester elmondta: a kisebb parkokban veszélyes lenne vadászni, ott annyira megnyírják a fákat, hogy ne legyenek alkalmasak a varjak fészkelésére. 

Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója elmondta: olyan vetési varjak telelnek az erdélyi városokban, amelyek elsősorban Oroszországból vándoroltak délre, melegebb éghajlatra. 

„Számukra a mi városaink jelentik azt, amit a mi gólyáink, fecskéink számára Afrika” – fogalmazott a biológus. Hozzátette: a vetési varjú elsősorban azért élvez bizonyos fokú védettséget Romániában, mert fészkében olyan védett madarak is költenek, amelyek nem raknak fészket. A biológus szerint a szatmárnémetihez hasonló vadászakciók aligha mentesíthetik a városokat a varjaktól, amelyek azokat a helyeket keresik, ahol kevésbé vannak kitéve a hidegnek, és könnyen élelemhez jutnak.

Önnek ajánljuk