Panoráma

Több tízezer pár kötött házasságot Kínában az örök szerelem napján

Sanghaj | Több tízezer pár kötött házasságot pénteken, az "örök szerelem napján" Kínában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 5. 14:15

 

A pénteki dátum, 2013. január 4-e a szerencsés napok közé tartozik a babonásabb kínaiak körében. Ar-ling-yi-san-yi-si - hangzik a számok latin ábécét használó pinyin-átírása, ami pedig - némi torzítással - az "örökké szeretni foglak" kínai megfelelőjének is érthető. Az "örök szerelem napjaként" emlegetett pénteken éppen ezért kínai párok tízezrei igyekeztek Kína-szerte az anyakönyvvezető elé állni. 
    
A hivatalos statisztika szerint Pekingben több mint tízezer előre bejelentett, és további sok ezer regisztráció nélkül betoppanó pár mondta ki a boldogító igent. 
    
Sanghajban számuk a nyolcezret közelítette; itt akadtak olyanok is, aki éjjel kettőtől várakoztak a regisztrációs hivatal előtt, hogy elkerüljék a sorban állást. A dél-kínai Kuangtungban és Hongkongban sajtóértesülések szerint az összes időpont előre elkelt a pénteki napra, Csungkingban - az interneten terjedő fényképek tanúsága szerint - több százas, tömött sorokban álltak a párok órákon át, hogy a házasságkötést tanúsító könyvecskét megkapják.
    
Az elmúlt években szinte őrületként terjed a számmisztika szerinti szerencsés napokon való házasságkötési láz Kínában. Ilyen napnak számított például 2008. augusztus nyolcadika, a kiejtésében a "vagyon" szóval hasonló hangzású nyolcasok miatt, de rekord számú házasulandó jelentkezett 2010. október 10-én vagy tavaly december 12-én is. Még az egyesei miatt az "egyedülállók napjának" elkönyvelt november 11-én is minden évben az átlagnál többen akarnak házasságra lépni, mondván, a szingliséggel annak napján való szakítás igazi elkötelezettségüket mutatja.
 
Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?